Moscova duce o acţiune infama, zi de zi, prin Radio. Posturile sovietice informează lumea întreagă despre binefacerile civilizaţiei cu care copleşeşte Basarabia ţinuta 20 de ani de noi sub obrocul obscurantismului şi sub călcâiul barbariei. Dispensare, scoli au ieşit de 15 zile din pământ; tractoarele ruseşti au fost zvârlite peste lanurile boieiesti împărţite acum, de ruşi, ţăranilor, ca şi cum reforma agrara atât de radicala, înfăptuită de noi, n-ar fi existat. Propaganda ruseasca vrea sa prezinte cucerirea Basarabiei ca o eliberare, când în realitate ea este o robire… Postul de la Moscova a avut neruşinarea sa vorbească ieri de sanatoriul de la Bugaz, prezentându-l ca înfiinţat acum de ruşi, şi tot aşa despre spitalele rurale create de noi. Ca opera adevărat ruseasca, am aflat ieri ca la Valcov, primul act al administraţiei sovietice a fost distrugerea hotelului turistic abia inaugurat anul trecut… Multe am păcătuit noi, dar le plătim cu prisosinţă. Nemţii sunt indignaţi pe sârbi. In ziua de 14 iulie, ministrul Franţei la Belgrad a convocat pe ai sai la cimitirul militar, unde s-a desfăşurat o parada la care a luat parte un mare număr de generali, de ofiţeri şi miniştri. Gestul a avut un caracter politic cu atât mai pronunţat, cu cat sentimente ostile au fost manifestate cu prilejul unei recente serbări germane. Ziarele din Berlin n-au lăsat sa treacă aceste fapte fara sa le sublinieze cu necaz şi ameninţări. In Japonia, printul Konoye a fost însărcinat cu constituirea noului minister. Printul a primit, dar a pus condiţie sa se înţeleagă cu armata, care, vădit, duce azi politica japoneza…
„Atitudinea lui Roosevelt”
Butler, subsecretarul Foreign Office-ului, întrebat în Camera despre garanţiile unilaterale date României, a răspuns ca de vreme ce Romania s-a lepădat de aceste garanţii, Anglia nu se mai tine legata de ele… Informaţii oficiale britanice vorbesc de o arma teritoriala inventata de englezi, un fel de tun-mitraliera numit „Pompom multiplu” cu care au fost înarmate toate vasele amiralităţii. Daca englezii socotesc ca vor câştiga războiul cu „Pompom”, apoi slaba nădejde… In cercurile militare de la noi se vorbea ieri cu insistenta ca germanii au renunţat la debarcarea în Anglia şi ca vor bloca coastele Angliei, distrugând totodată porturile, fiind siguri ca vor înfometa mandra insula… De unde războiul a pornit cu planul blocării Germaniei, iată după câteva luni la blocarea Angliei…
Senatorul Barkley a adus Congresului din Chicago mesajul lui Roosevelt: Preşedintele n-are nici dorinţa, nici intenţia de a se prezenta pentru o a treia oara la alegeri, dar membrii Congresului sunt liberi sa desemneze pe cine vor. Barkley a făcut apoi, în aplauzele Congresului, elogiul lui Roosevelt. Atitudinea lui Roosevelt e comentata în sensul ca Preşedintele ar vrea sa fie proclamat prin aclamaţii candidat la viitoarele alegeri. Adversarii lui din Congres au pus insa imediat alte patru candidaturi, aşa încât va fi probabil totuşi un vot. Desemnarea lui Roosevelt pare insa sigura.
Alegeri au avut loc pentru Dietele din Lituania, Letonia şi Estonia. Listele comuniste au întrunit marea majoritate a voturilor, aproape unanimitatea. După plecarea nemţilor din aceste tari şi „învăluitoarea prietenie” a Moscovei, nici nu era altceva de aşteptat… Italienii fac mare caz de bătălia navala pe care au dat-o zilele trecute în Mediterana. Ei pretind ca au avut un mare succes, deoarece au împiedicat flotele britanice din Alexandria şi din Gibraltar sa se unească. Englezii insa pretind ca succesul a fost de partea lor, caci ar fi distrus o buna parte din unităţile italiene. Deși nimeni nu se poate încrede în cuvântul italienilor, pare că de astă dată dreptatea e de partea lor…
SFÂRŞIT