Guvernul turcesc a publicat un comunicat prin care dezminte orice concentrare de trupe la granita ruseasca, spre Caucaz.
Ziarul „Pravda”, din Moscova, publica pe de alta parte un articol oficios prin care se afirma ca Sovietele nu au nici o intenţie agresiva în Orientul Apropiat… „Embrassons-nous, Folleville!”
După comunicatul finlandez, ruşii au fost respinşi pretutindeni, în istmul Careliei ca şi la nord de Ladoga, cu mari pierderi pentru ei, în oameni şi material – după cel rusesc, armata sovietica ar fi înregistrat mai multe succese…
Hitler a vorbit ieri la München şi Chamberlain la Birmingham. Ambii conducători au brodat şi de data asta pe temele cunoscute. Chamberlain nu e niciodată violent, dar Hitler care mai totdeauna este, de data asta n-a fost. Chamberlain a declarat ca Anglia şi Franţa vor continua războiul pana vor obţine de la Germania garanţii ca pacea nu va mai putea fi tulburata şi ca libertatea şi drepturile fiecărei naţiuni, mare sau mica, vor fi respectate.
Hitler a făcut din nou istoricul trecutului şi a găsit în aceasta privinţă o formula buna: „Tratatul de la Versailles a distrus numai faţada Germaniei; în dosul acesteia, poporul a rămas intact, cu toate năzuinţele, cu toate drepturile şi cu toate forţele lui”. Führerul şi-a încheiat cuvântarea, menita sa celebreze a 21-a aniversare a întemeierii Partidului Nazist, prin asigurarea ca Germania nu va fi redusa în sclavie (!) şi prin nădejdea ca Providenţa va proteja mai departe poporul german. Ne apropiem de acel „Domnul e cu noi!” al disperării formulat de Wilhelm al II-lea.
Ministrul Gafencu, accidentat.
Lideri nationaltaranisti, de la stânga la dreapta: vicepreşedinţii dr. N. Lupu, Ion Mihalache şi secretarul general Virgil Madgearu.
Vorbind ieri cu Pilder (din nou la Bucureşti) despre cele ce se cred la Berlin, cu privire la o posibilitate de pace, în legătură cu misiunea Welles, bancherul berlinez mi-a mărturisit şi de data asta mult optimism. Dansul crede ca sortii de pace sunt în proporţie de cam 65%. Cam aceasta ar fi, spune el, şi proporţia data la Londra de Lloyd. In schimb, la Paris se crede ca momentul negocierilor cu Germania n-a sosit inca. Dar şi Pilder e convins ca, daca pacea nu se încheie pana începe într-adevăr războiul, şi daca acesta se dezlănţuie pe frontul occidental, apoi ani de zile nu se va mai putea vorbi de negocieri…
Legaţia Americii din Bucureşti publica un comunicat în doi peri: pe de o parte dezminte ca Welles ar veni ca sa propună formule de împăciuire, pe de alta mărturiseşte ca Roosevelt a luat anumite contacte în vederea opririi războiului…
Pilder îmi afirma ieri cu toată tăria, ca Roosevelt ştie exact condiţiile în care Germania ar fi dispusa sa încheie pacea şi ca aceste condiţii nu exclud anumite concesii…
Noul regulament al Comisiei Europene a Dunării consfinţeşte suveranitatea deplina a României la gurile fluviului. In conformitate cu Convenţia de la Sinaia din 1939, fondurile şi aurul (!) Comisiei au fost remise autorităţilor româneşti competente sa le primească.
Principesa de Piemonte a născut o fetiţă căreia i s-a dat numele de Maria Gabriela. Cuceritorul Bulgariei, Miţita Constantinescu – Telleyrand s-a înapoiat ieri în Capitala sa. Valahii i-au făcut o primire triumfala în Gara de Nord; a fost de fata şi Gafencu care îşi regăsise memoria. (Zilele trecute, mergând pe jos de la el de acasă la minister, Gafencu a alunecat pe gheata şi a căzut, lovindu-se la cap. S-a ridicat totuşi şi a mers mai departe pana la minister; ajuns acolo insa, nu şi-a mai adus aminte de nimic, nu ştia unde era şi cine era şi nu mai recunoştea pe nimeni. Aceasta stare de amnezie a durat doua ore, după care, din nenorocire, Gregori şi-a regăsit memoria şi Nuseta).
Cuceritorul Teofil Sidorovici-Cavour nu s-a înapoiat inca din Italia. Îndată ce va sosi şi el, amândoi Eroii noştri vor fi sărbătoriţi cum merita.