Teatrul la țară

În sfârșit, conform circulării onor d. administrator al domeniilor coroanei, despre care am vorbit la timp, s-a și constituit la Cocioc săptămâna aceasta prima „Societate dramatică națională rurală”.

După statutele pe cari ne-a făcut onoarea a ni le trimete (ca unora ce am relevat cei dântâi în presa română ingenioasa idee patriotică a onor. d-lui I. Kalinderu), se vede că această societate se compune, ca și cea din București, din 18 societari, și anume: 16 societari de clasa întâia, 1 societar de clasa a doua și 1 societară de clasa a treia.

„Societatea dramatică națională rurală de pe domeniul Cocioc” are de scop cultivarea și dezvoltarea treptată a artelor dramatice, lirice și coregrafice, în toate genurile lor; și dacă judecăm după repertoriul pe care-l anunță pentru stagiunea 1901—1902, are să fie desigur la înălțimea intențiilor inițiatorului.

În adevăr, afișul prealabil pentru stagiunea viitoare ne spune că, în afară de piesele clasice, ca Hamlet, Maria Stuart, Regele s-amuză, se vor juca și cele mai în vogă[lxxxii] piese moderne ca: Cyrano de Bergerac de Rostand, Rosmersholm de Ibsen, Onoarea de Sudermann, Șoricelul de Pailleron, Dama de la Maxim și altele.

Iată acuma și personalul „Societății dramatice naționale rurale” de la Cocioc, care, așa cum e organizată, fără îndoială o să facă destulă brânză:

Societari de clasa I-a

Bărbați

D-nii: Niță Zîmbatu

Mitrică Șontoroagă

Gheorghe Fleașcă

Vasile Boaică

Neacșu Buleandră

Zamfir Boblete

Vlad Huțupină

Niculae Pîrțan

Dame

D-nele: Zamfira Zîmbatu

Sultana Buleandră

Stanca Boaică

Smaranda Poblete

D-rele: Nița Șontoroagă

Ancuța Fleașcă

Ilinca Zîmbatu

Sultănica Pîrțan


Societari de clasa II-a 

Dl. Stan Făcăleț

Societară de clasa III-a

D-ra Neacșa Huțupină

Regizor: d. Oancea Toroipan, primar

Sufler: d. Pană Foale, notar

Director de scenă și administrator: dl. I. Kalinderu.

Share on Twitter Share on Facebook