Gazeta poporului, an I, 1895, nr. 241, 26 noiembrie/8 decembrie, p. 1. Nesemnat.
Constituționalul, care alaltăieri „aștepta cu încredere rezultatul primului colegiu de Senat”, pe ziua de ieri este foarte mîhnit: un scepticism adînc l-a cuprins, pentru ca să se împlinească Scriptura, care ne învață că voind să dregi o prostie ai să spui alta mai mare.
În adevăr ce a ajuns într-un timp de 24 de ore acel colegiu care, după Constituționalul, era în ajunul alegerii colegiul avuției și inteligenței per excellentiam?
Ne-o spune ziarul junimist.
Mai întîi cu multă obidă repetă că colegiul I, în locul conservatorilor, dd. P. P. Carp , Al. Lahovari și Lascăr Catargiu , a preferit pe liberalii Neron Lupașcu, Simulescu, M. Bonachi sau Arapu, pe cari îi intitulează organul junimist, cu un ton înalt aristocratic, niște oarecari. Apoi adaogă: „E clar că o judecată adîncă, a lucrurilor și a persoanelor n-a documentat corpul electoral al colegiului I de Senat; e probabil ca, în loc de a se ocupa de interesele superioare ale țării, el s-a ocupat de micile interese ale fiecui; căci astfel nu-ți poți explica lucrurile ce vezi!”
Cine strică, iubiți confrați, dacă dv. nu vă puteți explica lucrurile ce vedeți? Noi ne încumetăm să vi le explicăm și iată să vedeți și dv. cît de clare sunt.
V-aduceți aminte că sub guvernul dv. ați ales odinioară pe d. Zerlendi? contra unui oarecare I. C. Brătianu ?
Se întelege că d. Zerlendi era get-beget român conservator pe cînd dd. Simulescu, Neron Lupașcu, Bonachi etc. nu sînt decît niște necunoscuți fără trecut politic și fără importanță în partid.
Cum adică?
Pentru că d. Simulescu, liberal get-beget, nu s-a furlandisit, bosumflat că grație d-sale s-au grațiat condamnații de la Cluj, pentru aceasta colegiul avut și inteligent, liberal în majoritate-i, trebuia să aleagă pe d. A. Lahovari?
Pentru că d. Neron Lupașcu, vechi liberal n-a încercat niciodată să pacifice Europa, colegiul avut și inteligent, în majoritate liberal, trebuia să ceară împrumut de la junimiști pe pacificatorul Europei?
Ăsta e un raționament pe care poate să și-l permită un ziar junimist, dar pe care nu-l poate face un colegiu avut și inteligent.
Așa prostie poate s-o scrie cineva, o vedem; dar o lume întreagă s-o facă, e cam greu de crezut.