Iași, 1885, fevruarie 22
Stimabile d-le Negrutz,
Prin ziarul Voința națională de ieri, joi 21, se vede publicată o „deciziune ministerială” destul de aspră și, pe cît se pare, nepărtinitoare în privința cărților didactice, deocamdată a celor de parte științifică, după raportul comisiunei însărcinate cu esaminarea unor asemine cărți.
Desigur că și cele de partea literară vor trece prin asemene purgator degrabă, degrabă. Eu, împreună cu colegii mei: Răceanu, Ienăchescu și Grigorescu, încă de pe la 1868, am început a scoate la lumină asemine cărticele, și anume: 1) Metoda nouă de scriere și cetire pentru clasa I-a primară, 2) Învățătorul copiilor, carte de cetire pentru clasele primare, 3) Geografia județului Iași, 4) Harta județului Iași, 5) Povățuitor la cetire prin scriere. Și al 6) Regulele limbei române de d-l T. Maiorescu, pentru clas. II primară, retipărite de mine cu învoirea autoriului. Metoda nouă și învățătorul copiilor sunt aprobate și prin decret domnes[c] din timpul d-lui Maiorescu. Celelalte încă sunt aprobate prin deciziuni ministeriale. Noi, fiind ucenicii d-lui Maiorescu și ai societăței literare „Junimea”, parcă nu ne-am prea teme ca lucrările noastre să fie azvîrlite cu despreț din școală, dacă comisiunea însărcinată nu va judeca muntenește... Vorba ceea (cimilitura rîmei): „Apără-mă de găini, că de cîni nu mă tem”.
Dori[n]d dar cu nerăbdare a ști cam ce soartă ar avè cărțile noastre, vă rugăm respectuos a face, prin prietenii d-voastre, să aflăm cam ce ne așteaptă în privința cărților mai sus însemnate.
Iertați-ne, vă rugăm, de îndrăzneala ce am avut de a vă supăra, și primiți din parte-ne încredințare de stima și respectul ce vă păstrăm.
I. Creangă