14 MARTIE.

Ieri, la Senat, la discuţia Adresei, era sa înnebunesc. Cum pot oamenii sa fie atât de inconştienţi? A citit dl Mircea Bădărău un ceas şi un sfert, o peltea agricola-economica, fara interes…

Apele Dunării au început sa se reverse. In curând se vor umfla şi celelalte. Ce ne mai aşteaptă?

Ziarele de azi publica tratatul de pace dintre Rusia şi Finlanda, precum şi un protocol anexat tratatului. N-am nimic de schimbat la aprecierile mele de ieri.

Tanner, ministrul de Externe finlandez, a vorbit ieri la radio frumos şi cu demnitate. „Am arătat popoarelor mici, pe care se rezista pretenţiilor dictaturilor.” A mai lămurit ministrul de Externe finlandez ca tara lui a trebuit sa se încheie în fata destinului din lipsa de efective. Daca Suedia ar fi venit în ajutorul Finlandei sau daca cel putin ar fi lăsat trupele aliate sa treacă, situaţia ar fi fost cu totul alta. Finlanda a negociat în amănunte ajutorul englez şi francez; daca nu l-a cerut formal, a fost din cauza opoziţiei Suediei de a lăsa trupe străine sa treacă pe teritoriul ei. In concluzie, Tanner a declarat ca Finlanda se va reface, ca armata ei este intacta şi ca nimic nu va dobori curajul poporului finlandez, care în suferinţele lui seculare a cunoscut nenorociri mai mari fara sa piară…

La Paris, ca şi la Londra, impresia este adâncă. Poporul finlandez se bucura de toată simpatia, în schimb Suedia şi guvernul suedez sunt obiectul dispreţului general. Times scrie: „Dl Günther, ministrul de Externe suedez, a spus: „Cauza Finlandei este şi cauza Suediei… Prin urmare, o data cu Finlanda a fost înfrântă şi Suedia…”. Presa franceza şi cea engleza socotesc ca întreaga Peninsula Scandinava a căzut acum în „Spaţiul vital” germano-rus… O judecata cam exagerata, datorita necazului…

Se zvoneşte ca faimosul Kusinen, seful aşa-zisului guvern finlandez comunist recunoscut de Moscova, ar fi fost executat de ruşi, sub învinuirea ca ar fi dat informaţii greşite asupra stării de spirit din Finlanda…

Se zice ca Italia va începe negocieri pentru încheierea unui tratat de comerţ cu Rusia… După violentele ieşiri împotriva comunismului şi a Sovietelor, după asigurările date noua ca lupta din Spania n-a fost nimic pe lângă ce va pune la cale Italia în cazul în care ne vor ataca ruşii – aceasta ştire e cam neaşteptată. In atitudinea Italiei fata de Rusia s-a operat insa cu certitudine o schimbare din momentul în care Anglia a oprit vasele cu cărbuni destinate Italiei, şi mai ales după vizita lui Ribbentrop. Să-l fi asigurat acesta pe Duce ca ruşii nu vor pasi la nici un atac spre Occident, adică spre Romania? Se poate şi asta.

În tot cazul, după încetarea războiului finlandez şi eliberarea forţelor sovietice agăţate de patru luni pe granita lor de Nord, după incontestabila evoluţie a politicii italiene fata de Moscova – cerul nostru s-a înnourat din nou…

Ma mângâi cu convingerea ca ruşii nu vor consimţi cu nici un preţ sa se încurce într-un război european cu Franţa şi cu Anglia, ceea ce azi ar fi desigur cazul daca ne-ar ataca pe noi. După ştirbirea de prestigiu suferita la Nord, aliaţii n-ar mai putea suferi una la Sud. şi ca sa vina la noi, anglo-franco-turcii n-au nevoie sa treacă prin Suedia, şi Marea Neagra e la dispoziţia lor…

Laşitatea omeneasca este mare.

Într-o întrunire ţinută la Londra, la Caxton Hall, întrunire provocata de interesele Indiei Orientale, bătrânul Michael Odwer, fost guvernator al Pendjabului, a fost ucis printr-o împuşcătură de revolver de către un indian. Are şi Anglia greutăţi, şi inca mari, cu Imperiul ei colonial…

BUCUREŞTI. Primul pod cu planşeu de beton construit pe Dâmboviţa

Share on Twitter Share on Facebook