27 ianuarie

Zile de enervare. Englezii şi francezii, care de mai multa vreme deja dau semne de supărare, au izbucnit cu prilejul Legii Comisariatului Petrolului, în care au văzut cu drept cuvânt o încercare de înstăpânire a statului asupra societăţilor petrolifere, o încercare menita sa stăvilească politica de compresiune a producţiei pusa la cale de societăţile mari în mana anglo-franco-americanilor (70% din producţie) – o încercare în fine în favoarea nemţilor. şi au şi anglo-francezii dreptate. Ei zic: Cum? Va garantam oficial granitele tarii împotriva Germaniei şi oficios împotriva Rusiei, va furnizam armament şi materii prime – iar dvs. furnizaţi benzina nemţilor şi aeroplanele şi submarinele germane care ne bombardează granitele şi vasele pe mare se mişca cu petrol şi benzina din Romania? Asta nu se mai poate… Noi răspundem: preferaţi sa vie nemţii sa ne ocupe şi sa ne ia tot petrolul şi tot graul? Faimoasa sabotare a exploatărilor de petrol, pe care suntem gata sa o facem în caz de război, nu face doua parale. Tehnica de azi ar permite Germaniei sa repună în 6 luni şantierele în producţie şi pentru 6 luni, stocurile Reichului sunt suficiente. Lăsaţi-ne sa le dam cat le dam şi sa ne strecuram pana la momentul oportun, când veţi fi mulţumiţi sa găsiţi o armata romana înzestrată cu tot ce ii trebuie şi intacta… Unii pricep, alţii nu, şi de aici frecături dezagreabile. Grele zile şi grea politica!

Ca sa mai calmeze nervii Londrei şi Parisului (nu numai ca ne ataca radiodifuziunile franceze şi engleze, dar chiar şi ziarele şi pana şi Le Temps pe care totuşi il ajutam sa trăiască) şi ca sa dovedească (?) ca Comisariatul Petrolului era mai mult creat pentru reglementarea distribuţiei interne a petrolului şi a derivatelor sale, Guvernul s-a hotărât sa creeze pe lângă Preşedinţia Consiliului un „serviciu al aprovizionării” însărcinat sa coordoneze masurile diverselor departamente economice şi sa raţionalizeze distribuirea materiilor de consumaţie, materiile prime la industrii şi a combustibilului pentru toată lumea – şi a băgat toate comisariatele precedent create în acest serviciu. şi pe lângă Comisariatul Petrolului se va mai crea şi al metalurgiei şi al combustibilului, şi poate inca şi altele – şi toate vor fi subordonate noului serviciu al aprovizionării, care, desi dependente de Preşedinţia Consiliului, va avea în fruntea lui un ministru, de fapt pe dl Radu Portocala… Se pare ca ideea acestui serviciu vine de la armata, care l-a cerut Regelui, şi Regele l-a impus Guvernului. Era vorba întâi sa se creeze un minister – apoi s-a renunţat la aceasta idee (erau deja aşa prea multe departamente) şi s-a înfiinţat numai un serviciu. Dar se mai zice ca, în caz de război, acest serviciu va fi imediat transformat în minister şi încredinţat armatei.

Noul serviciu va cuprinde un personal foarte redus. Toată organizaţia producţiei ramane la Ministerul Economiei Naţionale, transporturile la Comunicaţii şi raţionalizarea producţiei agricole la Agricultura. Noul serviciu va supraveghea numai distribuirea producţiei, ca sa fie mai raţională, şi va coordona masurile militare (cumpărări, aprovizionări, rechiziţii) cu cele civile, precum şi pe ale diferitelor autorităţi civile intre ele.

Concepţia nu e rea. Ramane de găsit omul. Caci o lege cat de buna, daca nu e un instrument în mâinile unui om destoinic, nu face parale. Poate sa fie Portocala „omul care ne trebuie”, iar daca n-o fi el poate ca se va găsi un altul. Pana acum, în toate posturile de comanda, nu s-a găsit unul. Dea Dumnezeu sa fim mai norocoşi de acum înainte…

Miniştrii trec legile în 24 de ore Ieri-dimineaţa ne-au venit 4 legi la Consiliul Superior Economic şi ni s-a cerut avizul pana la amiaza. Chiar pentru legea „Serviciului Aprovizionării” ni s-a cerut avizul în 48 de ore. Am fost ieri la Tătărescu şi am protestat. S-a hotărât sa ni se lase timpul necesar pentru discutarea proiectelor şi redactarea unui aviz bine cumpănit. A convenit şi Tătărescu ca sistemul adoptat de către miniştri de a trece legile în 24 de ore, fara sa fie serios studiate nici măcar de către serviciile departamentelor, necum de către Consiliul Legislativ şi de către Consiliul Superior Economic – e deplorabil.

S-a răspândit ieri şi alaltăieri cu insistenta zvonul ca nemţii s-au înţeles cu ruşii şi ocupa Galiţia pana la granita noastră. Informaţii culese, zvonul vine de la faptul ca s-au văzut uniforme germane la granita dinspre Orăşeni. In realitate este vorba numai de paza trenurilor cu aprovizionări germane trecute de la noi în Galiţia. Bestiile de ruşi devalizau aceste trenuri şi nemţii au obţinut de la Moscova să-şi păzească avutul. Cum trenurile se înmulţesc zilnic pe acea linie, trupa destul de numeroasa şi un Stat Major corespunzător au fost instalate prin gări. De aci confuzia… Ruşii au mers cu sălbăticia pana sa bea benzina, dând gauri vagoanelor-cisterne…

Ieri-seară la ora 5 s-a ţinut un Consiliu de Miniştri. Un comunicat în 12 puncte ne informează ca s-au rezolvat într-o ora şi jumătate toate problemele economice ce-şi aşteptau de atâta amar de vreme soluţia… Sa ne bucuram! Sa ne bucuram mai ales ca întreg Guvernul a plecat după Consiliu la Chişinău ca sa fericească, azi, colonia noastră Basarabia…

Ungurii au suprimat 2 trenuri directe cu noi, din 3 cate erau. Se invoca frigul şi zăpadă. O fi, caci pretutindeni trenurile circula cu greu. Simplonul care vine din Iugoslavia, fara sa treacă pe teritoriu unguresc, soseşte în fiecare zi la Bucureşti cu 5-6-7 ore întârziere. Totuşi.

Anglia a trimis Japoniei răspunsul sau cu privire la reclamaţia făcută după oprirea şi percheziţia vasului „Asama Maru”. Japonezii de partea lor au interzis companiilor de navigaţie japoneze sa mai îmbarce bărbaţi de naţionalitatea beligeranta, fara o viza speciala a autorităţilor nipone. Pentru a se evita incidente neplăcute în viitor, caci cel actual pare pe cale de aplanare.

Finlandezii au respins definitiv atacul ruşilor la nordul lacului Ladoga şi urmăresc pe inamic. Încercarea de a întoarce pe la miază-zi, linia Mannerheim – inexpugnabila – prin atac de front – a dat astfel greş. Sovieticii au suferit mari pierderi. O noua mare izbândă pentru finlandezi…

Un stat catolic ungaro-croato-slovac?

27 Mai 2005

Constantin Argetoianu.

Oferta pentru Otto de Habsburg

Share on Twitter Share on Facebook