Toată ziua de ieri au circulat zvonuri contradictorii cu privire la pacea dintre Finlanda şi Rusia. După unele ştiri, Finlanda respinsese propunerile sovietice, după altele le primise. Se mai spunea ca Mannerheim plecase la Stockholm sa trateze. Azi-dimineaţă se lămuresc câteva precizări: Finlanda n-a acceptat condiţiile ruseşti, dar nici nu le-a respins; Mannerheim nu a plecat la Stockholm, dar au plecat domniile lor domnii Paassikivi (care a condus la Moscova negocierile din octombrie) şi Vaino Vaionmann (fost ministru); Moscova declara ca condiţiile de pace publicate de ziare nu sunt cele exacte şi ca condiţiile propuse nu au forma de ultimatum. Prin urmare, posibilităţi de negociere sunt deschise, şi pare ca ele au şi început. E probabil ca de la Stockholm d. d. Paasikivi şi Vaino Vaionmann vor merge la Moscova.
În Suedia, unde domneşte teama unei extinderi a războiului, opinia publica e pentru împăcarea dintre ruşi şi finlandezi, cu condiţia ca independenta Finlandei sa fie respectata. In Germania, de asemeni, mare străduinţa pentru ajungerea la o înţelegere, fara de care executarea planurilor germane economice în Rusia e aproape imposibila.
În Franţa şi în Anglia domneşte un spirit de intransigenta. Aceste doua Puteri au trimis pana acum în Finlanda 323 de avioane, 600 de tunuri, un milion de obuze, granate, mitraliere, puşti antitanc, 40 de milioane cartuşe (cifre oficiale) şi se declara gata sa trimită mai departe şi din ce în ce mai mult – numai ca Finlanda sa nu iasă învinsă din conflict şi Rusia victorioasa.
În Italia, lucru ciudat, se observa o uşoară schimbare de atitudine. De unde pana acum italienii au ajutat pe finlandezi şi s-au declarat gata sa intre în lupta directa cu Sovietele – acum au mai muiat-o, sfătuiesc pe finlandezi sa încheie pace, caci nu vor putea învinge o Putere mare ca Rusia.
Ba se scrie chiar în presa ca Italia ar putea revizui politica ei fata de Soviete… Toate astea de pe urma celor câteva nenorocite vapoare încărcate cu cărbuni germani destinaţi Italiei, sechestrate de englezi… S-ar fi prăpădit pământul daca s-ar fi dat mai departe drumul cărbunilor aşteptaţi de italieni… Pentru un câştig de nimic, britanicii au compromis din nou raporturile lor cu Italia. Ziarele din Roma şi-au dat drumul şi afirma ca, daca e vorba sa plătească cărbunii cu devize, ii vor lua din America, dar nu din Anglia… Pe când raporturile italo-britanice se încordează, Ribbentrop a plecat la Roma… sa întoarcă vizita lui Ciano. Multe prostii mai fac şi prietenii noştri de pe malurile Tamisei.
Recursul lui Iuliu Maniu.
Fata în fata: N. Iorga şi C. C. Giurescu.
Curtea de Casaţie a admis ieri recursul lui Maniu (chestiunea Senatului). L-a admis pe motivul ca Curtea de Apel care a judecat astă-vară (si a respins cererea lui Maniu) a fost prost constituita. A admis recursul şi a evocat afacerea pe care o va judeca în fond la 12 aprilie. Desi procesul nu e pierdut, şi va fi probabil chiar câştigat de Stat la 12 aprilie, efectul sentinţei de ieri va fi dezastruos pentru regim. Maniu se va lauda în tot Ardealul, pana la 12 aprilie cel putin, ca Justiţia e de partea lui… După şedinţă Senatului, m-am dus la Camera, în speranţa sa găsesc pe Istrate Micescu, care ma asigurase inca alaltăieri dimineaţă ca totul e aranjat la Casaţie… Nu l-am găsit, dar i-am găsit pe Tătărescu şi pe Ghelmegeanu: erau fierţi. Tătărescu mai era enervat şi prin hahalerismul lui Vaida, care în doua zile n-a fost în stare să-şi aleagă birourile. Joi s-a ales el şi a ridicat şedinţa; ieri balotaj pe toată linia si, în loc sa fixeze şedinţa azi ca sa termine cu constituirea birourilor, a anunţat pe marţi viitoarea şedinţa! şi ministrul Finanţelor aşteaptă cu bugetele şi nu va mai avea decât câteva zile ca sa le treacă prin Camera şi Senat! La Camera, e mai rau ca pe vremea celei mai desantate demagogii – Ghelmegeanu îmi spunea ieri: „In asemenea condiţii de anarhie nu pot să-mi mai iau răspunderea liniştii în tara; cer sa devin iar tehnician…”. Toată încurcătură de la Camera a făcut-o ieri Gigurtu, ca sa scoată vicepreşedinte pe urdurosul de Stan Ghitescu, pe care Goga l-a făcut ministru, spre ruşinea lui şi a tarii… Daca membrii Guvernului se pun sa lupte împotriva Guvernului însuşi, apoi putem ajunge departe…
Miţita Constantinescu a depus ieri la Camera Bugetul pe 1940/41 şi vreo zece legi anexe… Totalul bugetului: 35 miliarde – afara de fondurile speciale pentru înarmare… Vai de noi – dar ce să-i faci? Sa blestemi pe Hitler!
La Senat, s-a citit ieri proiectul de Adresa, remarcabil prin scurtimea lui: raportor I. Botez, de la Iaşi. Regulamentul cerând 3 zile libere de la distribuirea proiectului de Adresa, pentru începerea discuţiei şi neavând altceva la ordinea zilei, am fixat viitoarea şedinţă pe marţi. Iorga a cerut un concediu de 30 zile. I s-a acordat cu placere, desi şi-a rezervat dreptul sa ia cuvântul la Adresa, cu tot concediul sau.
La Academia Romana, Raducanu Ion a comemorat ieri pe Adam Smith (150 de ani de la naşterea sa). Daca Adam Smith ar fi putut bănui o asemenea nenorocire, cu siguranţă ca ar fi renunţat sa scrie…