Luat aseară masa la Legaţia Germaniei şi stat mult de vorba cu Fabricius, care mi-a povestit despre conversaţiile sale de la Berlin, unde a fost chemat de curând împreună cu reprezentanţii Germaniei în Balcani, la o conferinţă. Din cele discutate la Berlin rezulta o atitudine a Germaniei foarte interesanta pentru noi. Germania începe să-şi dea seama ca Rusia nu e o afacere pentru dansa. A semnat, în august trecut, tratatul de la Moscova mai ales ca sa împiedice pe anglo-francezi sa semneze dânşii unul, dar şi în nădejdea de a avea în Rusia un izvor nesecabil de materii alimentare şi de materii prime. Or, în aceasta din urma privinţă, deziluzia este completa. Sabotarea transporturilor romano-germane în Galiţia, în ultima vreme a dovedit de ce sunt capabili muscalii. Chiar daca Germania ar organiza – şi i-ar trebui minimum doi ani pentru aceasta – producţia şi transporturile în Rusia, nu e deloc sigur ca Moscova sa nu-i închidă granita tocmai când ii vor fi nevoile mai mari. Germania îşi mai da seama ca o legătură prea strânsă cu Rusia i-ar atrage antipatia lumii întregi, mai ales de când au început luptele cu Finlanda.
Pentru toate aceste motive, Germania a revenit la vechea ei politica de a nu permite Rusiei sa se întindă prea mult şi de a ne ajuta pe noi, care putem să-i procuram – şi ii procuram – o aprovizionare mult mai sigura.
În consecinţă, s-ar fi hotărât la Berlin sa nu se îngăduie nici un atac Rusiei împotriva noastră. Caci acum nemţii vorbesc ruşilor de sus. Dar nu numai atât: Germania vrea sa ne dea noua siguranţă ca nu vom fi atacaţi, ca sa ne permită sa desconcentram contingentele noastre şi sa le lăsăm la munca pentru obţinerea unui maximum de producţie. Fabricius pretinde ca se cauta formele. Germania nu ne poate garanta pe fata împotriva Rusiei cu care e aliata şi caută o formula de garanţie comuna a granitelor noastre în care ar intra şi Rusia, şi Italia. Interesant e ca pentru prima data mi-a repetat de trei-patru ori: n-aveţi nici o grija de Rusia, nu veţi fi atacaţi! După Fabricius, m-au luat pe rand în primire Neubacher şi Schmidt, (Herman Göring Werke) şi amândoi mi-au vorbit la fel…
Berlinul a răspândit o ştire pe care ar avea-o din Suedia, şi anume ca aliaţii ar trimite în ajutorul finlandezilor o armata de 100.000 de polonezi… Chiar Berlinul socoteşte ca numărul e exagerat, dar se ridica cu violenta împotriva principiului şi declara ca, daca aliaţii trimit trupe în Finlanda ca sa creeze un nou front în nordul Europei, vor lua şi germanii – rămaşi pana acum neutri în conflictul ruso-finlandez – masurile necesare… Sa nu fie la mijloc o înscenare care sa pregătească tocmai o intervenţie germana în Finlanda?
Joia trecuta s-a dezlănţuit în Carelia o ofensiva ruseasca de o violenta ce a întrecut pe toate cate s-au desfăşurat pana acum. Se pare ca noul general rus, Stern, a inaugurat o noua metoda de atac, mult mai inteligenta. Totuşi, ofensiva a dat greş şi finlandezii au respins toate atacurile, pricinuind mari pierderi ruşilor. Conferinţa Înţelegerii Balcanice a început ieri la Belgrad. Animaţie mare. Audiente succesive la Prinţul-Regent Paul. Mese. Din cat se spune şi se telegrafiază, pare ca sunt toţi de acord şi solidari… Sa aşteptăm sfârşitul, ca sa ne bucuram.
Ce se întâmplă cu împrumutul înzestrării e un adevărat scandal. Agenţii fiscali merg din prăvălie în prăvălie, din casa în casa şi ameninţa oamenii, silindu-i sa subscrie cat au şi cat n-au. La mahala, oamenii sunt porniţi pe bătaie. aşa e când dai treburile pe mâinile proştilor.
În Statele Unite, în vederea alegerii preşedinţiale – fixata pentru toamna viitoare – toţi candidaţii posibili se leapădă unul după altul de orice intenţie, cat de depărtată, de intervenire în război. Azi a fost randul lui Hoover, ale cărui declaraţii au fost înregistrate de presa lumii întregi…
Elena Lupescu – Duduia Regelui Carol al II-lea – în ipostaza de diva şi în cea de. crescătoare de orătănii.