Statul corporativ și fascismul 

In Italia s-a întemeiat Statul corporativ care merge foarte bine. Eu nu cred însă că în societatea românească s-ar putea face același lucru. 

O VOCE: Fascism !

D. N. IORGA: Nu fascism, pentru că fascismul nu se poate strămuta. Dacă d-ta, d-le ai spus-o cu o intenție rea, nu ai cunoscut lucrurile; dacă l-ai spus cu o intenție bună, să-mi dai voie să înțeleg mai mult decât d-ta. Fascismul este un fenomen italian. Când vei învăța d-ta istoria Italiei timp de patru-cinci sute de ani în urmă, atunci să stai de vorbă cu mine. Dar, câtă vreme nu te-am văzut ascultând cursul mieu de istorie, nu ești nici măcar până la genunchiul broaștei în ceia ce privește discutarea fascismului, muiui. 

De ailtminteri nici eu, nici d-lor, cei din jurul mieu, nu au aierul de fasciști; nici eu nici prietenii mei nu am întrebuințat vre-o dată mijloace de încruntare de sprincene, de gesturi violente care se pot întâlni aiurea. Și acei cari se supără pe d. Mussolini, acea nu-i cunosc D. Mussolini este un om foarte muncitor, un om foarte harnic, care, ce e drept, încruntă une ori și sprincenele pentru că și acolo sunt oameni proști cari au nevoie de așa ceva, dar la noi nu este nevoie de acest lucru. 

Aș mai ruga încă un lucru pe întrerupător: să-și dea sama de un lucru. Statul corporativ nu reprezintă fascismul de la început; este o concepție care s-a ivit mai târziu, după revoluția fascistă, și care se sprijină pe faptul că omul nu are adevărata lui valoare, diecât într-un mănunchiu organic. Dar eu nu mă gândesc la organizarea corporativă a Statului românesc, pentru că noi nu suntem încă pregătiți, pentru că noi nu am avut evul mediu italian, unde Corporația nu se poate improviza. 

Share on Twitter Share on Facebook