Prefaţă.

Vocea lui Andre Malraux – nenumăratele voci ale lui Malraux, doar în aparenţă discordante întrucât sfârşesc prin a se reuni pentru a proclama la unison că singura şansă oferită oamenilor şi civilizaţiilor edificate de ei pentru a dăinui pe această planetă este de a da ascultare acelui îndemn – numit de el „instinct” – care ne spune că trebuie să vedem în cei aflaţi fie în preajma noastră, fie mai departe, nişte fraţi —> se aude din ce în ce mai limpede şi mai răspicat în acest sfârşit de veac şi de mileniu.

„Anul 2000 va fi religios sau nu va fi”, s-a proclamat ani în şir la unul din posturile de radio care-şi asumase misiunea de a informa auditorii aflaţi până nu de mult în acel imens gulag alcătuit din ţările din Estul Europei Crainicul adăuga: „Aţi auzit cuvintele lui Andre Malraux”.

Citi dintre ascultători ştiau cine era Andre Malraux? Câţi dintre cei care avuseseră prilejul să-i citească operele s-au întrebat în ce anume carte Malraux a ajuns la această concluzie în cursul frământatei sale vieţi?

Cărţile lui Malraux soseau sporadic în lagărul socialist şi, evident, nu toate. Cit despre biografii sau exegeze

Trebuie să spunem că azi, ca şi ieri, biografii lui Malraux sunt nevoiţi să prezinte studii lacunare, căci în viaţa acestui om insolitul se iveşte mereu, ca un fulger pe un cer ce nu părea să fie acoperit de nori, în cotidian.

Informaţiile sunt, ca atare, contradictorii şi uneori derutante.

Se ştie că Andre Malraux s-a născut la Paris, în 1901. Se pare că familia sa trăia în Nordul Franţei Separe că tatăl său fusese funcţionar la o mare întreprindere comercială. Malraux afirmă că era ateu şi că nici lectura operei lui Pascal nu l-a putut 6 împiedica să-şipună capăt zilelor. Despre mama sa, scriitorul n-a vorbit niciodată, după cum n-a vorbit nici despre fratele sau despre unul dintre fraţi, care a murit pe front în cursul celui de-al doilea război mondial. Andre Malraux a considerat că e dator să o ia în căsătorie pe văduva acestuia, de care avea să se despartă curând.

Cert este că la vârsta de douăzeci şi unu de ani, Andre Malraux, care absolvise cursurile secundare la liceul Condorcet şi asistase sporadic la prelegerile ţinute în incinta celebrei facultăţi numite Ecole des Langues Orientaks, pleacă în Extremul Orient, făcând parte (sau zicând că a făcut parte) dintr-o misiune arheologică.

Patru ani mai târziu, se întoarce acasă, aducând din Cambodgea câteva statuete khmere. Pentru a le dona unuia din muzeele ţării, aşa cum a afirmat în cursul procesului care i-a fost intentat, sau pentru a le vinde.

Tânărul Malraux, care începuse să fie cunoscut şi apreciat în Franţa de câţiva intelctuali care-i citiseră eseurile sau volumul intitulat La Tentation de l'Occident (Ispita Occidentului), apărut la prestigioasa editură Grasset, este judecat şi., achitat.

Se cuvine să aducem un binemeritat omagiu apărătorilor lui Malraux care au ştiut sau au presimţit că imprudentul tânăr avea să devină ulterior unul dintre cei mai de seamă ctitori ai muzeelor din Franţa, precum şi unul dintre cei mai avizaţi exegeţi ai operelor de artă de azi şi de ieri, analizate în volumul Le Musee imaginaire (Muzeul imaginar), pentru ca, ulterior, să le descifreze mesajele în cartea sugestiv intitulată Les Voix du silence (Vocile tăcerii).

În 1928, Malraux publică două cărţi ce nu par a fi scrise de acelaşi autor: Le Royaume farfelu (Regatul giurit) şi Les Conqu6rants (Cuceritorii).

Într-adevăr, în prima carte, Malraux descrie, utilizând somptuoase imagini, o lume care, nu se ştie prin ce minune, a scăpat din naufragiul universal şi unde continuă să vieţuiască doar animale fabuloase, păsări măiestre şi câţiva magi într-o cetate unde nimeni nu poate pătrunde, fiind păzită zi şi noapte de demonii aflaţi în trupurile şi în inimile oamenilor.

În cea de-a doua carte, Les Conqu6rants —roman sau reportaj? —, Andre Malraux relatează într-un stil dezbărat de orice metaforă unele aspecte ale Revoluţiei din China.

Doi ani mai târziu, în 1930, apare La Voie royale (Calea regală), unde relatează peripeţiile din cursul zborului efectuat de el pentru a depista locul în care.

— Cu mii de ani înainte, se înălţase legendarul palat al reginei din Saba. De data aceasta, nimeni nu s-a mai încumetat să-l acuze că l-ar fi găsit şi că îl ţine ascuns până ce va da de un miliardar doritor să-i cumpere marfa.

În 1933, apare romanul intitulat La Condition humaine (Condiţia umană), considerat azi drept una din cele mai importante şi semnificative capodopere ale literaturii secolului nostru. În acelaşi an, Andri Gide notează în Jurnalul său: Volumul pe care îl citisem în fragmentele publicate de La Nouvelle Revue Francaise mi se păruse excesiv de stufos şi aproape incomprehensibil”. În urma acestei lecturi, promotorul literaturii de avangardă (Gide încercase să revigoreze romanul, pro-punând în Les Faux-Monnayeurs – Falsificatorii de bani – o nouă structură, datorită căreia personajele, privite nu numai de autor, ci şi de celelalte personaje ce apar în cursul acţiunii, ar putea deveni mai dense şi mai reale) declară că romanul pe care îl dorise deschizător de drumuri noi este o operă ratată.

Relaţiile între promotorul literaturii de avangardă şi tinărul scriitor care ignoră (în mod deliberat sau nu) vechile şi noile decrete referitoare la statutul romanului devin din ce în ce mai strânse şi prietenia lor va dura până la sfârşitul vieţii lui Andrâ Gide. Nu este vorba doar de relaţiile dintre doi scriitori preocupaţi de soarta şi menirea literaturii, ci de cele dintre doi intelectuali îngrijoraţi de soarta civilizaţiei europene edificate pe baza cuvintelor rostite în Franţa în ziua de 14 iulie 1789: „Libertate, Egalitate, Fraternitate!”

În 1935, bătrânul Gide, însoţit de tânărul său amic, Andre Malraux, participă la Congresul Internaţional pentru Apărarea Culturii, în cadrul căruia Gide va declara: „în societatea capitalistă în care trăim încă, mi separe că literatura de valoare nu poate fi decât o literatură de opoziţie”. În 1935 nu era în joc numai viitorul literaturii, ci şi soarta a milioane de oameni şi, ca atare, trebuia să alegi între regimul „progresist” din Uniunea Sovietică şi cele fasciste, instalate în Italia, Spania şi Germania.

Cei doi intelectuali francezi aleseseră.

Gide, revenit în patrie după o călătorie în Africa, denunţase încă din 1927 abuzurile colonialismului în volumul intitulat Voyage au Congo (Călătorie în Congo), iar Malraux participase efectiv sau ca martor la desfăşurarea revoluţiei muncitoreşti din China.

Luările de cuvânt ale celor doi reprezentanţi ai Franţei de stingă au avut mare răsunet şi amândoi au fost invitaţi să viziteze Uniunea Sovietică. Malraux se duce şi, întors acasă, nu va pronunţa nici un cuvânt despre această vizită, singura mărturie fiind o fotografie unde apare alături de Maxim GorkL Nu tot aşa va proceda Andre Gide. Deşi primit cu onorurile cuvenite unui oaspete de seamă, căruia i se arată „realizările” regimului, Gide ştie să vadă şi ce se află în culisele imensei puneri în scenă şi imediat publică volumul intitulat Le Retour de L'URSS (întoarcere din URSS), în care dezvăluie multe din aspectele pe care gazdele doriseră să i le ascundă. Volumul are un mare răsunet, intelectualii din ţările francofone, şi nu numai ei, având prilejul să descopere cealaltă faţă a comunismului care declara sus şi tare, din ce în ce mai tare, că reprezintă „viitorul luminos” al omenirii în ciuda celor văzute de el însuşi, în ciuda celor spuse de bunul său prieten, Andre Gide, Malraux pleacă în Spania pentru a lupta împotriva regimului fascist al generalului Franco, în cursul sângerosului război civil, Malraux va coordona, în calitate de şef al brigăzii alcătuite din voluntarii veniţi din mai multe ţări, acţiunile întreprinse de aviaţia antifascistă.

Clipele – uneori scurte, alteori insuportabil de lungi – în care Malraux a zburat deasupra pământului însângerat al Spaniei sau a aşteptat cu inima strânsă întoarcerea pe aerodrom a camarazilor săi de arme sunt consemnate în cartea intitulată L'Espoir (Speranţa), apărută în 1937.

Cel de-al doilea război mondial izbucneşte trei ani mai târziu. Mobilizat în 1939, rănit în 1940 şi luat prizonier de nemţi, Malraux evadează din lagăr şi se refugiază în zona liberă din sudul Franţei, pentru ca mai apoi să plece în Elveţia, unde va deveni una din căpeteniile Rezistenţei franceze, sub numele de „Colonelul Berger”.

Nu se ştie nici când, nici unde Colonelul Berger, şeful Brigăzii Alsacia-Lorena, l-a înălnit pe generalul de Gaulle. Cert este că cei doi „Rezistenţi” au intrat împreună în catedrala din Strasbourg pentru a asista la slujba oficiată în cinstea victoriei asupra trupelor naziste.

Prietenia dintre aceşti doi oameni care, după toate probabilităţile, n-aveau cum să se întâlnească şi cu atât mai puţin să se înţeleagă, a durat până la sfârşitul vieţii Generalului.

Primul disident, Malraux, a devenit ministru al Culturii în timpul în care de Gaulle era şeful statului Francez şi prietenul de nădejde al bătrânului ostaş, retras din viaţa militară şi politică în satul Colombey-des-deux-Eglises, unde şi-a dat obştescul sfârşit La înmormântare, conform dispoziţiilor testamentare ale generalului de Gaulle, nu au asistat decât membrii familiei şi câţiva prieteni intimi, printre care şi Andri Malraux, care, în Antimemoires (Antimemorii) relatează următoarea întâm-plare: „în faţa cimitirului se afla şi o bătrânică. O ţărancă din sat. Dorea să intre în cimitir. Garda, alcătuită din ofiţeri de la Saint-Cyr, nu i-a permis. «Lăsaţi-o, am zis, Generalului i-arfi plăcut să ştie că se află Ungă el».”

Poate că această iubire de oameni, mai ales de oamenii năpăstuiţi, a fost liantul care a stat la baza prieteniei dintre cei doi oameni atât de diferiţi: impunătorul ofiţer coborâtor dintr-o veche familie franceză şi educat la Saint-Cyr şi acel vântură-lu-me, răzvrătitul Andri Malraux, şi spunând aceasta, ne referim la o întâmplare relatată de Ovidiu Cotruş.

10

Ajuns la Paris, scriitorul român îşi manifestă dorinţa de a-l întâlni pe autorul Condiţiei umane. Unul dintre prietenii săi telefonează la Verrieres Le Buisson (reşedinţa mult iubitei sale prietene, Louise de Vilmorin, unde Malraux a locuit şi după încetarea ei din viaţă). I se răspunde că Malraux nu mai primeşte pe nimeni Prietenul lui Cotruş insistă, spunând că scriitorul român se află pentru prima oară în Franţa şi adăugă: „A stat mulţi ani în închisoare”. „Să vină imediat!” intervine Malraux, care, probabil, asculta la alt post convorbirile telefonice.

În ultimii ani ai zbuciumatei sale vieţi, Malraux îşi adună amintirile în volumul intitulat Amtim6moires, publicat în 1975. La timp căci, puţin după apariţia cărţii, este internat la spitalul Salpetriere, unde avea să zacă mai multe săptămâni între viaţă şi moarte.

În acele zile şi mai ales în acele nopţi ce par să se dilate doar pentru a cădea într-un insondabil abis, prin faţa ochilor bolnavului Malraux se perindă zeci de oameni văzuţi sau doar imaginaţi de el. Câteva femei dintr-un sat din Franţa, tăcute şi drepte Ungă mormintele celor dragi lor, întâmpină machisarzii ucişi de nazişti; pilcuri de soldaţi – unii ruşi şi alţii nemţi – fug, purtând în circă trupurile inamicilor lor – gazaţi ca şi ei – în timpul primului război mondial; o pisică ivită de nu se ştie unde atrage asupra ei atenţia paznicilor, făcând cine ştie ce năzbâtii, îngăduindu-i astfel Colonelului Berger să fugă din lagăr; într-o închisoare, un om ce avea asupra hâi o doză de cianură care l-ar fi putut cruţa de torturi şi de o moarte înfiorătoare dăruieşte otrava salvatoare celui aflat alături.

„Această carte se numea Condiţia umană”, îşi aminteşte Malraux, bătrânul şi bolnavul Malraux, care nu îndrăzneşte să se sinucidă în spitalul unde se află ultimii lui tovarăşi, şi această frază este consemnată în ultima carte pe care avea s-o mai scrie. Pe coperta volumului figurează drept titlu numele personajului biblic Lazăr.

Internat din nou, Andre, Malraux moare în ziua de 25 noiembrie 1976. A fost înmormântat la Verrieres, aşa cum a dorit, doar în prezenţa celor ce i-au stat în preajmă în cursul ulti 11 milor ani. Câteva zile mai îrziu, în curtea palatului Louvre a avut loc o impresionantă ceremonie la care au luat cuvântul mulţi oameni de vază din Franţa, elogiind deopotrivă omul de litere şi neînfricatul luptător pentru aplicarea Drepturilor Omului ţn „La Cour Carrie du Louvre” se afla şi o pisică egipteană, adusă din Muzeu. Ea a prezidat ceremonia. Avea tot dreptul, de vreme ce ultima imagine consemnată de Malraux este zâmbetul enigmatic al unei pisici care apare şi dispare pe neaşteptate în preajma celor dornici să-şi aducă aminte că unele vorbe rostite de ei rămân sau reapar pe acest pământ.

Cele trei romane scrise de Malraux: Cuceritorii, Condiţia umană şi Speranţa, deşi deosebite ca factură, de înscriu în categoria literaturii angajate, pledând în favoarea cauzei în care crede autorul, şi anume edificarea unei societăţi în cadrul căreia oamenii să poată trăi liberi şi demni.

Deşi discuţiile cu privire la acest gen literar născut în secolul alXIX-lea şi proliferând în diferite sensuri au fost numeroase şi contradictorii, unii exegeţi încercând să-i fixeze limitele, socotim că nu este inutil să cităm aici cuvintele rostite de Roger Caillois în 1942, care pledează pentru includerea celor trei opere amintite în categoria „roman”: „Prin însăşi natura lui, romanul nu poate ţine seama de nici o regulă, fiind mereu îmboldit să se avântepe drumuri nebătute, dilaăndu-se sau limiăndu-se, după voia autorului, singurul subiect al romanului, al tuturor romanelor, fiind de fapt existenţa omului în cetate şi asumarea de către individ a consecinţelor ce decurg din caracterul social al existenţei” (Puissances du Roman).

Cu toate acestea, cele trei cărţi sunt aăt de deosebite ca structură încât simţim nevoia să subtitrăm romanul Cuceritorii adăugind cuvântul „reportaj” şi sintagma „Jurnal de campanie”, volumului Speranţa. Nu tot aşa stau lucrurile cu Condiţia umană, care antrenează cititorul într-o lume unde trăiesc oameni bântuiţi de vise, patimi şi idealuri măreţe, făcându-l părtaş la trăirile şi aventurile lor.

Recitit azi, romanul Cuceritorii ni se pare o eboşă a capodoperei lui Malraux – Condiţia umană —, o eboşă, necesară atât autorului, doritor „să-şifacă mâna”, cât şi combatantului care ţine să atragă atenţia marelui public asupra evenimentelor ce amseseră loc în China. Nu ştim şi nu vom şti niciodată cum a fost primit de marele public acest „roman”, dar cunoaştem reacţiile intelectualilor.

Cuceritorii au sttrnit reacţii contradictorii şi violente, cartea fiind atacată atât de intelectualii de dreapta cât şi de cei de stânga, primii învinuindu-lpe autor că se delecta văzând sângele curgânddin trupurile celor torturaţi (Robert Brasillach), ceilalţi, deşi îi elogiază talentul şi spiritul de observaţie, reproşându-i lipsa de afinitate cu Revoluţia comunistă (Troţki).

Pentru prima şi ultima oară în cursul lungii sale cariere literare, Malraux intervine în dezbatere, spunând răspicat: „în Cuceritorii, e vorba de o continuă revendicare, şi anume dorinţa imperioasă a omului de a scăpa din ghearele absurdului, evadând în domeniul unde poate să trăiască şi să se manifeste ca om. S-ar putea spune, desigur, că ar putea să evadeze, ducându-se şi mai departe. Când izbucneşte Revoluţia, Garine are prilejul să acţioneze conform credinţei lui şi acţiunile lui sunt puse în slujba fraţilor săi de arme.” Cinci ani mai târziu, romanul Condiţia umană narează acelaşi eveniment, văzut prin prisma diferitelor personaje, unele din ele cunoscute din cartea apărută anterior, dar având altă pondere, precum şi dimensiuni cu totul noi şi insolite.

Romanul care, aşa cum am amintit, i se păruse lui Andre Gide stufos şi nu prea bine structurat, ni se pare azi construit, cu sau fără voia autorului, ca oratoriile lui Johann Sebastian Bach, orchestra, corul şi soliştii relatând înttmplările care au avut loc înainte ca martirii să fie siliţi să urce pe muntele unde aveau să fie crucificaţi şi Izbăviţi.

Ne aflăm în China, într-un oraş unde cartierele locuite de marii capitaliştii străini care au finanţat unele întreprinderi sunt păzite de armată şi, ca atare, strict delimitate de cartierele unde, în cocioabe, trăiesc muncitorii şi familiile lor.

Hoteluri de lux, baruri, tripouri, lupanare pe de-o parte, magherniţe, dughene şi coşmelii din care ies mii, zeci de mii de oameni pentru a se îndrepta spre fabricile unde vor petrece douăsprezece ore, fără a avea dreptul să se aşeze şi să-şi tragă sufletul, pe de alta. În acest oraş situat pe malurile unui fluviu, oamenii vor ieşi în stradă cu pancarte pe care stă scris: „Cerem dreptul de a munci numai zece ore pe zi! Cerem să nu mai fie angajaţi copii ce n-au împlinit încă vârsta de opt ani!”

Printre răpăielile mitralierelor (orchestra) şi răcnetele celor torturaţi în închisori (corul), răzbat glasurile soliştilor: vocea bine cumpănită a tânărului intelectual chinez care îşi făcuse studiile în Occident, Kyo Gisors: „Viaţa căpătase un sens, cel de a da fiecăruia din acei oameni pe care foamea îi omora ca o molimă, sentimentul demnităţii. Devenise unul dintre eu Aveau aceiaşi duşmani Sentimentul demnităţii nu se poate ivi în conştiinţa unui om, aşa cum nu se poate spune că există o viaţă adevărată pentru cei care muncesc douăsprezece ore pe zi fără să ştie de ce. Era absolut necesar ca munca lor să capete un sens. Să devină o patrie.”

La unison cu soţul ei, va vorbi May. Doctoriţa care va relata la întoarcerea de la spital numărul tinerelor mirese care s-au sinucis în preajma nunţii hotărâte de părinţii lor, ştiind că după celebrarea ceremoniei vor deveni, conform obiceiurilor străvechi din China, sclavele unui bărbat niciodată văzut de ele.

Distonând cu vocile celor doi revoluţionari se aude şi vocea tânărului intelectual Cen. Îngrozit şi totodată fascinat de moarte, Cen va începe prin a asasina un agent străin care procurase arme trupelor guvernamentale şi sfârşeşte prin a muri arun-cându-se, cu o bombă în mână, sub automobilul în care presupune că se află conducătorul forţelor inamice. O moarte, printre atâtea altele. O moarte îngrozitoare şi inutilă, întrucât generalul JiangJieshi nu se afla în maşină

Viaţa continuă în oraş şi în timpul Revoluţiei într-unui din marile hoteluri, unul dintre investitorii francezi, inginerul Ferral, face dragoste cu o femeie tot atât de dârză ca şi el, 14 neizbutind să înţeleagă ce înseamnă cuvântul „iubire”. Într-unui din barurile din cartierul monden, un personaj pitoresc şi şugubăţ, baronul Clappique, care ziua vinde arme oricui are nevoie de ele, îşi povesteşte noaptea aventurile, reale sau imaginare. Într-una din casele ponosite, un negustoraş, pe nume Hemmelrich, se căinează că nu poate participa la Revoluţie, ţintuit cum este de cumplita boală de care suferă unicul său copil

Revoluţia izbucneşte şi Eşuează.

Căpeteniile revoluţiei, Kyo şi Katov, vor muri în închisoare. Kyo – frumos şi demn, căci ştiuse să ţină piept ademenirilor şefului taberei adverse, după cum ştiuse să ia la timp doza de cianură dată fiecărui participant la Revoluţie. Katov, unul dintre cei mai zguduitori purtători de cuvânt ai lui Malraux – şi de el îşi va aduce aminte Malraux în zilele petrecute între viaţă şi moarte în spitalul Salpitriere – dăruieşte doza de cianură pe care o avea asupra lui altui condamnat la moarte, mai ănăr şi mai înfricoşat decât el la gândul că va pieri curând, fierbând în cazanul locomotivei acelui tren, ale cărui şuierături se aud din ce în ce mai aproape. Doza de cianură cade în beznă, între Katov şi cel care trebuia să o primească… Câteva clipe, înfiorător de lungi, se scurg. Cină ănărul anunţă că a găsit pilula, Katov strigă „înviere!” în acest roman-oratoriu, în care vocile soliştilor sunt când concordante, când discordante, Malraux reuşeşte nu numai să ne prezinte oameni care au trăit şi trăiesc încă intens în conştiinţa noastră, ci şi, mai ales, să ne facă să trăim intens alături de ei acel „sentiment de duminică”, cum numeşte scriitorul Fraternitatea.

Nu este de prisos să spunem că printre cei ce supravieţuiesc Revoluţiei din China se numără escrocul pitoresc, baronul Clappique, investitorul francez, inginerul Ferral – „om al faptelor lui”, aşa cum U place să se considere, care va fi învins la întoarcerea sa în patrie de şleahta politicienilor —, tatăl revoluţionarului Kyo, bătrinulprofesor defilosofie şi doctoriţa May 15

Romanul se sfârşeşte printr-un dialog între socru şi noră. May soseşte în Japonia pentru a-l lua cu ea pe Gisors, în Rusia, unde speră să poată deveni agitatoare comunistă pentru a continua lupta începută de soţul eu Gisors, acel om despre care Malraux afirmă că nu putea fi definit decât prin întrebările puse de diferiţii oameni veniţi să-i ceară părerea, refuză.

„L-am iubit pe Kyo aşa cum puţini părinţi şi-au iubit copiii Ştii asta, nu e aşa? Ascultă-mă, May. Trebuie să-i iubeşti pe cei vii, nu pe morţi

— Nu mă duc la Moscova pentru a iubi

— Pe drumul deznădejdii, draga mea, te întâlneşti cu viaţa.”

Ultimul cuvânt rostit în Condiţia umană, în care se relatează eşecul unei revoluţii muncitoreşti, este un cuvânt ce manifestă încrederea în viitor.

Nu înAmplător, credem, ultimul roman al lui Malraux este intitulat Speranţa.

În 1936, Malraux pleacă în Spania, unde va participa la războiul civil în calitate de organizator al Aviaţiei, alcătuite din voluntari veniţi din toate colţurile lumii pentru a lupta împotriva fascismului. Nu se ştie dacă paginile acestei cărţi ce aparţine în egală măsură memorialisticii şi reportajului au fost scrise în timpul luptei sau după întoarcerea în Franţa a autorului Dialogurile incluse în volum pledând pentru prima ipoteză, cititorul de azi are impresia că Malraux a stenografiat scurtele convorbiri dintre combatanţii dornici să afle dacă pot porni la atac în acele clipe când oraşele treceau de la o zi la alta în mâinile uneia sau alteia din cele două armate, cea a generalului Franco şi cea a revoluţionarilor.

Din această zguduitoare carte, Malraux a alcătuit scenariul unui film, apreciat în epocă drept o inovaţie în istoria cinematografiei Cum nu am găsit nici un comentariu cu privire la film, ne îngăduim să selectăm câteva imagini: „Ramos vedea multipUcutdu-se în faţa lui gestul ciudat al acelui duşman doborât fa timp ce alerga, de parcă ar fi vrut să apuce moartea printr-un salt” 16 „Ferestrele muzeului erau astupate cu saci de nisip şi bucăţi din statui. De braţul unui apostol atârnau nişte chingi de mitralieră puse la uscat, ca rufele pe ofrânghie.” „Cinci dintre miliţienii care se apropiau purtau pălării de damă, ca acele farfurii cam fistichii, la modă în 1935.” „Pe trotuar treceau tărgi goale, pătate de sânge. Unele femei aruncau garoafe şi florile albe rămâneau agăţate de chingi „ „O fată cu faţa acoperită de părul ei buclat ar fi putut părea adormită, dacă n-ai fi simţit că, sub rochia ei intactă – era mai netedă decât orice fiinţă vie – apăsa pământul cu puterea cadavrelor.” „Marcelino fusese lovit de un glonte tras în ceafă. În pofida sinistrei lumini din ochii pe care nimeni nu se ostenise să-i închidă, masca era frumoasă E nevoie să treacă cel puţin o oră până i se va ivi sufletul pe faţă, a spus una dintre chelne-riţele din barul unde fusese dus mortul.”

Nu ştim ce imagini a selectat regizorul filmului şi, cu atât mai puţin, cum a reacţionat publicul văzând perindându-se pe peliculă aceste imagini sau altele asemănătoare, dar ştim, dintr-un interviu acordat în ultimii ani ai vieţii sale, că Mal-raux acorda prioritate cuvântului scris.

„Când recitim o capodoperă, spunea Malraux, avem impresia că o uitasem. Recitirea, chiar a cincisprezecea oară, întăreşte capodopera. Când vezi pentru a zecea oară un film, ai impresia că imaginile se omoară unele pe altele.”

Malraux a avut dreptate punându-şi nădejdea în puterea literelor scrise pe pietre, suluri de pergament sau pe friabile foi de hârtie, căci datorită lor, revoluţionarul, combatantul şi subtilul exeget al atâtor şi aător opere de artă – vechi şi noi – trăieşte şi astăzi, propunându-ne să considerăm arta ca un anti-destin.

Nu ni se pare înămplător faptul că, în ultimii ani ai vieţii, scriitorul a imaginat o parabolă în care un artist condamnat la moarte prin spânzurătoare este salvat de un şoricel care, în timp ce călăii îşi făceau meseria, roade funia ce-l lega de stâlp pe cel sortit morţii (La corde et la souris – Funia şi şoricelul).

Diverşii potenţaţi care l-au condamnat la moarte literară invocând diverse motive (unele politice, altele estetice) au tăcut de mult. În ciuda lor, Malraux îşi continuă drumul, poposind în minţile şi în sufletele miilor, sutelor de mii de cititori care învaţă de la el că omul – această fiinţă precară şi fragilă, singura din toate speciile conştientă că va pieri, dar şi singura care poate opune morţii „iubirea de aproape” – este singura noastră armă împotriva celor care din orgoliu sau din cine ştie ce alte porniri vor să distrugă cetăţi, ogoare, păduri şi munţi şi singura şansă de supravieţuire a valorilor propuse de civilizaţia noastră.

Malraux e încă printre noi Atât de prezent încât uneori, crainicii de la posturile de televiziune franceze, din zăpăceală sau nu, spun: „Vă vorbeşteAndriMalraux. Ascultaţi-l.”

Irina Eliade.

Share on Twitter Share on Facebook