PRECUVÂNTARE.

Apologetica creştină este ramura ştiinţei teologice, care se ocupă cu respingerea atacurilor venite împotriva credinţei de la necredincioşi, iar Polemica este ramura ştiinţei teologice care răspunde atacurilor venite de la teologii altor confesiuni sau secte, ori chiar aparţinând aceleiaşi confesiuni, dar care au sau susţin păreri diferite sau de-a dreptul potrivnice învăţăturilor oficiale ale Bisericii. Şi una şi alta, şi Apologetica şi Polemica, duc deci luptă literară cu cele două categorii de potrivnici ai dreptei credinţe, ai învăţăturii celei adevărate. Amândouă pot fi dar numite cu un singur termen: Teologie luptătoare.

Am dat acestei lucrări titlul de Teologie luptătoare, deoarece în cele ce urmează sunt tratate problemele apologetice şi polemice cuprinse mai întâi în manualul de religie pentru clasa a VII, conform programei analitice din 1929, intitulat: Apologetică sau Elemente de Filosofia Religiei creştine, şi după aceea în manualele: Noţiuni de Filosofie a Religiei şi Elemente de Filosofie creştină.

Varietatea acestor probleme şi modul cum le-am expus în manualele mele didactice m-au dus la convingerea că aceste probleme merită să fie cunoscute în cercuri mai largi decât cel şcolar şi de minţi mai coapte decât ale elevilor din clasele primare. Indeosebi pentru studenţii teologi şi preoţi le cred de mare folos şi nu mai puţin pentru orice om cu oarecare cultură şi cu râvnă pentru cunoaşterea temeiurilor credinţei şi învăţăturii Bisericii noastre strămoşeşti.

În acest scop am condensat problemele din ambele manuale în acest volum, le-am adus mici modificări, le-am adăugat un capitol nou: Despre francmasonerie şi le supun aprecierii cititorilor, în nădejdea, ca prin aceasta am adus un cât de mic serviciu Bisericii strămoşeşti şi neamului românesc.

AUTORUL.

Septembrie, 1941

Share on Twitter Share on Facebook