24.

Gândeşte-te şi la cele ce înoată lunecând prin apă, care zboară, aşa zicând, prin elementul lichid, şi care sorb aerul ce le trebuie, câtă vreme altfel sunt primejduite în aerul nostru, ca şi noi în ape. Gândeşte-te şi la moravurile şi pasiunile, la însoţirile, la naşterile, la mărimile şi frumuseţile, la alipirea de un loc şi la migrările lor, la unirile şi despărţirile lor, la proprietăţile lor aproape vecine cu cele ale animalelor terestre, uneori chiar comune, şi la proprietăţile opuse în înfăţişări şi în numiri.

Gândeşte-te şi la stolurile de păsări, de forme şi culori diferite, unele tăcute, altele cântăreţe. Cum se explică melodia lor şi de la cine le vine? Cine a dat unora podoaba de pe piept? Cine cântările şi fluieratul de pe ramuri, când la amiază soarele le îndeamnă să-şi execute muzica lor şi fac să răsune pomii de strigătele lor şi-şi însoţesc mersul cu glasurile lor? Cine ajută sturzul să-şi facă auzit cântecul lui când îşi întinde aripile dimineaţa, însoţindu-şi zborul de glasul lui? Renunţ să vorbesc de Vocile tari, de arta lor proprie prin care se fac cunoscute.

De unde are păunul, această pasăre mândră, originar din Media, atâta eleganţă şi dorinţă de preţuire, simţindu-şi frumuseţea sa în aşa fel că atunci când vede pe cineva apropiindu-se sau când se împodobeşte, cum se spune, în faţa femeilor, îşi înalţă grumazul şi-şi deschide aripile ca un veşmânt aurit de stele şi-şi arată frumuseţea celor iubitori prin păşirea impunătoare. Dumnezeiasca Scriptură admiră şi deşteptăciunea femeilor în ţesături, spunând: „Cine a dat femeilor înţelepciunea ţesăturii sau ştiinţa broderiei” (Iov 38, 36). Aceasta e o lucrare a unei vieţuitoare raţională şi de o înţelepciune îmbelşugată ce ajunge până la cer64.

Share on Twitter Share on Facebook