ANEXA NR. 3 Statutul Societăţii Centrale De Maghiarizarea Numelui

I.

Denumirea Societăţii : Societatea Centrală de Maghiarizarea Numelui

Sediul Societăţii : Budapesta

Scopul : Declanşarea unei acţiuni sociale masive, în întreaga ţară, pentru maghiarizarea numelor cu accent străin şi răspândirea în provincie a acestui proces, prin crearea filialelor menite să ajute la maghiarizarea numelui.

Societatea exclude cu desăvârşire, din raza sa de acţiune, mânuirea fondurilor băneşti.

II .

Poate deveni membru al Societăţii orice cetăţean major cu o viaţă onestă. Noul membru va fi admis de biroul executiv, la recomandarea unui membru al Societăţii. Calitatea de membru se pierde prin demisie, prin excluderea hotărâtă de biroul executiv sau prin deces. Contestarea la primirea unui nou membru sau la excludere se înaintează adunării generale.

III .

Drepturile membrilor :

Dreptul de a participa la alegeri, dreptul de vot în adunarea generală, dreptul de a fi ales membru în comitet.

IV .

Fiecare membru este obligat să promoveze ţelurile societăţii, să execute hotărârile adunării generale şi să activeze cu deplină convingere patriotică. Calitatea de membru nu impune nici o obligaţie materială.

V .

Conducerea Societăţii: preşedintele, locţiitorul acestuia, vicepreşedintele, secretarul, biroul executiv, secţiile de acţiune şi adunarea generală.

VI .

Drepturile preşedintelui, ale vicepreşedintelui, se pot extinde în unele cazuri neprevăzute asupra biroului executiv sau adunării generale. Secretarul ţine scriptele şi evidenţa lor. El şi preşedintele semnează procesele verbale ale şedinţelor biroului executiv, în timp ce procesul verbal al şedinţelor adunării generale este semnat de trei membrii ai acesteia.

VII .

Atribuţiile Comitetului executiv :

să ducă la îndeplinire hotărârile adunării generale. să facă demersurile necesare către autorităţile de stat, către guvern,

spre a înlătura piedicile ivite la maghiarizarea numelui, cu respectarea legalităţii.

3. să răspândească ideea prin ziare, conferinţe şi muncă de lămurire de la om la om,

să instruiască publicul cu privire la procedeul de maghiarizare a

numelui, prin ziare , tipărituri, stăruind ca noul nume să corespundă normelor limbii maghiare,

5. în interesul maghiarizării masive a numelor să recurgă cu tenacitate

la toate posibilităţile şi modalităţile îngăduite de lege,

6. să dispună aplicare eficientă a concepţiei societăţii în comitetele

care funcţionează în anumite cercuri şi asociaţii,

7. să caute ca fiecare societate şi adunare generală să-şi întocmească planul de activitate şi, în sfârşit,

în unele aspecte ale maghiarizării numelui, să acorde, după

posibilităţi tot sprijinul.

VIII.

Drepturile Adunării generale :

1. biroul executiv este obligat ca, în fiecare raport annual, să menţioneze activitate în toate ramurile şi rezultatele obţinute, spre a fi luate în discuţie şi a se decide asupra lor ;

2. în scopul răspândirii cât mai largi a obiectivelor societăţii, adunarea generală va da îndrumările şi instrucţiunile necesare şi va discuta toate sugestiile , chiar dacă ele au fost doar menţionate în şedinţă;

3. să schimbe sau , eventual, să modifice statutul ;

4. să aleagă anual preşedintele, vicepreşedintele, secretarul şi pe cei doisprezece membri ai Comitetului executiv.

IX .

În absenţa preşedintelui, vicepreşedintele îi ţine locul şi reprezintă societatea, iar în Comitetul executiv îl suplineşte împreună cu trei membri. În adunarea generală el poate să ia o decizie valabilă numai cu două treimi din numărul total al membrilor. El convoacă Adunarea generală o dată pe an şi Comitetul executiv cel puţin o dată pe lună.

Adunarea generală extraordinară se convoacă la hotărârea biroului executiv sau la cererea a cincisprezece membri ai Societăţii. Şedinţa extraordinară a biroului executiv se convoacă la cererea a trei membri din birou şi preşedintele este obligat să publice convocare în opt zile. Preşedintele poate convoca biroul executiv ori de câte ori crede de cuviinţă.

X .

Convocările se publică în cel puţin trei ziare din Capitală, cu menţionarea ordinei de zi, cu opt zile înainte. Cele ale biroului executiv, cu minimum douăzeci şi patru de ore înaintea şedinţei. Dacă la Adunarea generală nu sunt prezenţi suficienţi membri pentru a lua hotărâri, se va publica din nou convocarea şedinţei peste opt zile, dată la care, fără a se ţine seama de numărul membrilor, se vor lua hotărâri asupra ordinii de zi anunţate , fapt ce se va menţiona în anunţul dat publicităţii.

Biroul executiv fixează datele şedinţelor pe întregul an şi, prin invitaţii speciale, poate să convoace şedinţe extraordinare.

XI .

Societatea se dizolvă dacă nu mai rămân în ea decât cinci membri sau dacă Adunarea generală hotărăşte dizolvarea ei, cu acordul a ¾ din numărul total de membri. Guvernul Regal Maghiar poate suspenda şi, după cercetări legale, poate chiar să interzică funcţionarea Societăţii, dacă constată că Societatea se abate de la scopurile ei, ameninţă averea membrilor sau periclitează interesele statului.

XII .

Înainte de dizolvarea Societăţii sau de modificarea statutelor, se va cere aprobarea Ministerului Regaal Maghiar de Interne.

Budapesta, 26 martie 1881

Arany Sandor Telkes Simon

Secretar preşedinte

Traducere în limba română din Telkes Simon, Cum să maghiarizăm numele de familie, Budapesta 1898, Pesti Konyvnyomda, Reszveny Tarsasag, p.24-27

Share on Twitter Share on Facebook