NOTA ASUPRA EDIŢIEI.

Poezia lui Mihai Eminescu reproduce cursul ţinut de D. Popovici la Universitatea din Cluj în anul 1947/48, curs litografiat la Cluj, în 1948, şi publicat postum de Editura Tineretului (colecţia „Lyceum”) în 1969, cu o prefaţă semnată de îngrijitorul ediţiei de faţă. Interpretarea dată de D. Popovici fenomenului poetic eminescian fusese pregătită, în anii anteriori (1945/46 şi 1946147), printr-un amplu curs de critică criticii, Eminescu în critica şi istoria literară română – practic, o privire istorică asupra direcţiilor criticii româneşti, de la Titu Maiorescu la D. Caracostea. Cea de a doua parte a acestui curs, litografiată la Cluj în 1947, va alcătui volumul VI al Studiilor literare.

După cum se poate observa, cursul din 1948 nu e, de fapt, încheiat. O însemnare manuscrisă a autorului de pe coperta cursului litografiat rămas în biblioteca sa proiectează, pentru forma definitivă a lucrării, restructurarea materialului în trei mari capitole, care ar fi cuprins: „I. Formele logice (= biografia intelectuală); H. Universul poetic (= descrierea operei: teme, sentimente, idei, geneză etc.) şi III. Formele afective (= expresia; analiza figurilor fundamental caracteristice. Sentimentul, forţa ce organizează expresia; dar şi meditaţia)”. Proiectul acesta nu s-a realizat, aşa încât publicăm forma litografiată, corectată de autor dar nedefinitivată.

Notele succinte de la finele capitolelor aparţin editorului şi nu îşi propun epuizarea informaţiei până în stadiul actual al eminescologiei, ci, în primul rând, plasarea lucrării de faţă în contextul general al cercetărilor eminescologice şi, în al doilea rând, semnalarea carierei pe care ideile lui D. Popovici au avut-o în studiile critice ulterioare.

IOANA EM. PETRESCU.

Cluj-Napoca, iunie 1987

Share on Twitter Share on Facebook