I

Morcoveaţă a aflat ceva: la pescuit de raci, carnea de pisică e cea mai bună momeală, mai bună decât maţele de pui şi decât resturile de la măcelărie.

El ştie o pisică urgisită, pentru că-i bătrână, bolnavă şi cam chelboasă. O pofteşte la el în coteţ, la o ceaşcă cu lapte. Vor fi singuri. S-ar putea să fie acolo şi un şobolan din vreo gaură, dar Morcoveaţă nu-i făgăduieşte decât ceaşca cu lapte. A pus ceaşca într-un colţ. împinge pisica într-acolo şi o îndeamnă:

— Hai, satură-te!

O mângâie pe spinare, o alintă cu nume drăgăstoase, o urmăreşte cum lincheşte de zor şi se înduioşează.

— Ei, bătrânico, săraca de tine, bucură-te şi tu cât mai poţi.

Pisica a isprăvit laptele, linge fundul şi buza ceştii, apoi îşi linge mustăţile îndulcite.

— Ei, gata, ai mâncat? întreabă Morcoveaţă tot mân~ gâind-o. Mda, ştiu, ai mai pofti tu o ceaşcă, dar vezi că n-am putut s-o şterpelesc decât pe asta. Şi, pe urmă, mai devreme sau mai târziu…

Zicând acestea, îi lipeşte ţeava carabinei de frunte şi apasă pe trăgaci.

Bubuitura îl năuceşte. I se pare că până şi coteţul a sărit în aer, iar atunci când fumul se risipeşte, vede la picioarele sale pisica, privindu-l ţintă cu un ochi.

O jumătate de căpăţână a zburat pe undeva şi sângele se prelinge din ţeastă în ceaşca cu lapte.

— Nici n-ai zice c-a murit. La naiba! Ştiu c-am ţintit bine.

Şi Morcoveaţă rămâne ca o stană de piatră, înfiorat de căutătura galbenă a ochiului nevătămat.

Pisica se cutremură din tot trupul şi asta parcă arată că mai trăieşte, dar nu face nici o sforţare să se urnească din loc. Ba ai zice că sângerează anume în ceaşcă, ca să nu se piardă nici măcar o picătură pe jos.

Morcoveaţă nu-i un ageamiu. A ucis păsări sălbatice, animale domestice, un câine, fie pentru plăcerea lui, fie din îndemnul altora. Aşadar se pricepe, ştie că dacă di-hania nu vrea să moară, trebuie să te grăbeşti, să n-o slăbeşti o clipă, să te înverşunezi, să te avânţi la nevoie într-o luptă corp la corp. Altfel te năpădeşte o milă prostească. Te pomeneşti nevolnic. Pierzi timpul şi nu mai ajungi să-i vii de hac.

Încearcă mai întâi unele zgândăreli prevăzătoare. Apoi înhaţă pisica de coadă şi-o pocneşte de câteva ori cu carabina în ceafă, atât de îndârjit, încât ai crede că fiecare lovitură e cea de pe urmă – cea izbăvitoare.

Gata să-şi dea duhul, pisica zgârie nebuneşte aerul cu ghearele, se chirceşte ghem sau se destinde fără crâcnet.

„Cine spunea că pisicile plâng când mor?” se întreabă Morcoveaţă.

Începe să-şi piardă răbdarea. Prea s-a lungit povestea asta. Zvârle carabina cât colo, ia pisica în braţe şi, îndârjit de ghearele ce-l zgârie până la sânge, cu dinţii încleştaţi şi venele umflate, o înăbuşă.

Se înăbuşă însă şi el, se clatină pe picioare, istovit, şi se prăbuşeşte la pământ, cu faţa lipită de botul pisicii, cu ochii pironiţi în ochii ei.

Share on Twitter Share on Facebook