III

Pe coasta tracica a ceea ce a devenit Pontus grecii detineau in acele timpuri deja cateva colonii si daca imediat nici una n-a ajuns la faima si stralucirea oraselor helenistice de pe coasta sud vestica, sudica si nordica ale aceleias marii, faptul ca acolo secole de a randuri cultura greaca a putut supravietuii a fost remarcata ca atare. Dar nici o nobila constructie, nici un tezaur artistic a vre-unui mormant plin de secrete nu se arata din intunecimea acelor locuri scufundate care sa ne luminezea asupra unor scene din viata lor. Nume si din nou doar numele sunt saracele marturii. Asa nu se poate determina masa de influenta culturala inspre interiorul mai aspru al penisulei. Deoarece acolo unde acum se afla Varna s-a aflat Odesos fiica a Miletului iar locul ei s-a aflat intr-un golf spatios in estul Haemus-ului si care acum conduce la numele de Emilia balcanilor prin imprejmuiri fertile. In vecinatatea ei era asezat tribul Krobysilor. Un timp a fost capetenia aliantei pontice, care s-a tinut cu respect intre cele 5 orase pontic.

În timpul imparatilor romani. Gandurile lor s-au pastrat pe inscriptii de la imparatia lui Antonius Pius pana la Theodosius II in anul 441. Dupa ce Hunii au devastat-o si facut-o una cu pamantul, comandantul militar roman Quartier i-a refacut zidurile. Se chema tot Odessos chiar si pe vremea imparatului Anastasias (491-518) cand avea sa sufere dupa luptele din razboiul din Moesia. Dar slavii au luat orasul si l-au distrus asa incat orasul bulgaresc Varna se va fi construit nu prea departe de runinele ei.

Apoi la nord de aceast oras important grecesc sunt localitati mai putin semnificative ca si Krunoi, Bizone (azi Balcik) si Apolonia, apoi Calatis o colonie a Heracleei pe o asezare pe care Milesienii le-au donat-o. Timpul intemeierii ei se poate propune pentru anul 12 i.e.n4. Pozitia sa nu este foarte sigura insa. In vechime distanta sa de Tomis care este mai la nord este foarte mare si nu se potriveste cu informatiile mai noi. S-ar putea ca ea sa fi fost asezata unde azi se afla Marigala. Puterea Calatienilor trebuie sa fi fost mare din evenimente precum cele din secolul 4 in luptele cu Lysimachos. Orasul a facut parte odata din alianta pontica si poate a format una dintre dependinte. Domnia macedoniana nu putea sa fi durat prea mult. Intre cele romane Calatis a contat ca cel mai frumos si import oras al tracilor; dupa aceea a fost atribuit scitilor. Procopios l-a mentionat pentru ultima data5.

Monedele orasului din perioada ei autonoma se disting prin mare frumusete. Dupa unii autori Calatieni sunt mentinuti cu mare distinctie. Asa este cazul lui Demetrius Callatianus a carui pieire a fost deplansa foarte mult, Heraclides Lembus si Silens a caror cercetari despre Hannibal au fost mult laudate de Cicero.

La nord de Callatis se aseaza Tomi o colonie a Miletului7 care a contribuit cel mai mult la faptul ca Pontul care le-a dat da grecilor odata de furca devenea o mare ospitaliera. Orasul este asezat pe langa un lac care azi se cheama Tekirgöl. Numele de Tomi din punt de vedere etimologic este tentant de atribuit dorintei elinilor de a-l extrage din ‘temno’. Odata localizat aici mitul uciderii nefericite a fiului regelui Absyrtos, tarmurile acelea neatragatoare si desolate pareau propice unei monstrozitati precum cea comisa de Medea. Pe monezi apare totusi ca fondator al orasului unul Tomos care ar fi putut da numele ei. Totusi pe trimpurile lui Strabo, Tomi al primului secol era mic dar a crescut considerabil mai ales pe timpul cand devenea capitala provinciei romane a Scitiei (azi Dobrogea). Monede de la Antonius Pius pana la Philippus ii da numele onorar de orasul mama al Pontului. Inscriptiile din timpurile lui Traian dovedesc statutul de care s-a bucurat orasul. Pietrele funerare inca vizibile numesc asociatiile Alexandrinilor care erau comercianti de lana si vorbesc despre colectarea unor debite prin schimburi in natura. Lucrarile deosebite pe monezile ei ne arata inflorirea Tomis-ului la acea vreme. Inca in secolul al VII era destul de puternica ca sa reziste oricarui asediu dus de mai putin calificatii avari pana la venirea unei armate romane in protectia ei8. Dar la scurta vreme dupa aceea totul s-a ruinat. Sub Constantin isi are originea la distanta scurta la nord de Tomi orasul Constantiana, Custenge din zilele noastre, la a carei constructii mai moderne au fost folosite ramasite ale vechiului oras. In aceste constructii s-au identificat numeroase resturi reutilizate incepand cu 18519.

Daca unul se duce mai la nord va gasi Istria. Aceasta la 500 de stagii sau 12 mile romane sud de cea mai sudica gura de varsare a Istrului dupa care a fost numita si cam la aceeas distanta spre sud de Tomis

Azi in acel loc este plasta o mica fortareata turceasca numita Kara-Arman. Lacul pe care bizantinii il numeau a fi in apropierea Istriei, nimeni altcineva o va face, pentru ca Halmyris (astazi Rasim) este la sud de bratul Sfantu Gheorghe. Orasul a fost creat de colonistii milesieni in timpul invaziei scitice din Asia, asa ca la aproximativ 633 i.e.n. Strabo care o chema Memnon Istria, oras mic, pe cand Plinus il gasea oras frumos. Ea a apartinut in acele timpuri impreuna cu Tomi, Mesembria, Apollonia si Odessos la alianta politica Pentapolis, si mai apoi la provincia romana a Scitiei. Apoi a cazut ca prima victima a invaziei gotice.

Share on Twitter Share on Facebook