Regimul legionar se caracterizează printr-o vulcanica activitate în toate domeniile, printr-un ritm trepidant de realizări. E ca şi cum energiile încătuşate ale neamului de zeci şi poate de sute de ani „ar fi izbucnit năvalnic spre lumina”.
Duşmanii n-au notat în perioada guvernării noastre decât defectele şi petele ei: infracţiuni, delicte, nereguli, abuzuri, inerente oricărei revoluţii. Comparata cu oricare alta revoluţie, guvernarea legionara a fost extrem de blânda chiar şi cu aceia care i-au cauzat mişcării suferinţe atroce. După strangularea Căpitanului, după masacrarea elitei legionare, n-ar fi fost de mirare sa se producă răzbunări care sa egaleze cel putin aceste crime monstruoase. În loc de a ne repezi pentru a nimici şi „sămânţa acestor netrebnici”, cum spunea Argetoianu, când a luat puterea după Argeseanu, ne-am limitat la principalii vinovaţi şi chiar şi pe aceştia era să-i scăpăm din mâna, ocrotiţi de Antonescu, fara fulgerătoarea reacţie a legionarilor din noaptea de 26-27 Noiembrie, în fata gropii de la Jilava.
Ceea ce nu-şi dau osteneala sa examineze inamicii noştri, este partea pozitiva a guvernării noastre, una din cele mai fecunde etape din istoria contemporana a României. Într-un timp-record, Statul s-a consolidat, arca lui s-a umplut de bani şi o frenetica activitate constructiva s-a notat în toate domeniile. O, daca am fi avut numai doi ani de guvernare, am fi schimbat fata României!
De unde venea aceasta vitalitate creatoare a regimului legionar? Din zvâcnirile întregii naţiuni. Noi nu eram decât expresia din adâncuri a maselor populare, care de veacuri aşteptau sa se reverse în istorie, pentru a o plămădi după geniul neamului nostru. Regimul legionar era totalitatea naţională integrata în Stat. Era voinţa naţională ajunsa la maturitate politica. Daca s-ar fi făcut alegeri, am fi luat majorităţi zdrobitoare, chiar fara a recurge la ajutorul faimoasei „prime majoritare”, prin care guverna tara, în era partidelor, o minoritate.
În partea aceasta voi trata despre înfăptuirile Mişcării Legionare în scurta ei trecere prin Stat, ce a realizat în diversele sectoare ale vieţii naţionale şi cum a reacţionat în fata grelelor probleme ce se puneau poporului nostru, abia ieşit dintr-o teribila încercare. Tot aici vor fi consemnate momentele de durere şi de doliu ale Legiunii, petrecute în aceasta perioada, pentru ca fac parte integranta din aceeaşi tonica generala a regimului, fiind împărtăşite şi susţinute de participarea masiva a naţiunii. Fie în acte creatoare fie în zile de întristare, simţeam cum inima neamului bate alături de noi.
Evident, nu tot ce-a creat mişcarea în scurta ei guvernare se găseşte adunat în paginile care urmează. În alte parti, cum e Bătălia Economica, cititorul a făcut cunoştinţă cu efortul nostru pentru a salva patrimoniul material al naţiunii. După cum n-am introdus în aceasta parte nici Deshumarea Căpitanului, care, prin proporţiile şi consecinţele ei, reprezintă o tema de sine stătătoare.
Am concentrat în Realizările Regimului şi Întâmplări Memorabile piese istorice răzleţe, de o ordine sau alta, care nu-şi găseau locul nici în despărţămintele precedente şi nici în cele ce vor urma. În aceasta parte se găseşte miezul guvernării noastre, înfăţişat în actele lui culminante, cunoscute de toată tara. Calomniile şi minciunile care s-au azvârlit asupra guvernării legionare, ca un torent neîntrerupt de peste 40 de ani, nu vor putea niciodată să-i anuleze sensul ei creator, bazat pe iubire adânca de neam şi călăuzit de dorinţa unei împliniri drepte a misiunii lui în lume.