22. MASURILE LUATE.

Existau temeri justificate ca actele de violenta din capitala sa nu se propage şi în provincie. De aceea am redactat în graba, chiar în cursul zilei de Miercuri, 27 Noiembrie, un apel la linişte şi ordine către legionari şi o declaraţie de reînnoire a legământului de credinţă fata de Conducătorul Statului. Aceste acte le-am predat Generalului, convins ca vor apărea a doua zi, Joi, 28 Noiembrie, în ziare.

Nu stiu din ce cauza s-a amânat publicarea lor cu o zi. Probabil neliniştea provocata de dispariţia şi moartea lui Iorga şi Madgearu a întârziat apariţia lor. Apelurile mele au fost difuzate prin presa abia Vineri, 29 Noiembrie, odată cu Comunicatul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri, prin care se anunţa împuşcarea deţinuţilor de la Jilava (vezi capitolul 11).

În continuare, reproducem textul documentelor semnate de mine:

Apelul D-lui Horia Sima Comandantul Mişcării Legionare.

Comandantul Mişcării Legionare face următorul apel:

În momentele de fata, trebuie sa avem o singura lege: Salvarea Tarii.

Orice iniţiativă, orice acţiune în afara ordinii de Stat ameninţa Patria.

Legiunea a făcut sacrificii sfinte pentru salvarea Patriei.

Orice abatere de la disciplina Patriei, este astăzi crima de trădare, iar vinovaţii vor fi sancţionaţi cu severitate de legile Tarii şi ale Mişcării Legionare.

Ordon tuturor legionarilor sa meargă pe linia Căpitanului, de disciplina şi ordine desăvârşită.

Este legământul nostru fata de Capitan.

Camarazi: ordine şi disciplina.

Trăiască Legiunea şi Căpitanul.

Horia Sima

27 Noiembrie 1940

Legământul de credinţa Generalului Antonescu.

Întreaga Mişcare Legionara reînnoieşte Generalului Antonescu legământul de totala credinţa şi-l asigura că-l urmează cu neclintit devotament pe linia destinelor Neamului pe care Providenţa i le-a încredinţat.

De azi înainte orice abatere de pe dreapta linie legionara, a legionarilor izolaţi sau a formaţiunilor de orice natura, linie care va fi fixata de Conducătorul Statului şi de Comandantul Mişcării Legionare, va fi sancţionata fara cruţare şi conform cu legile speciale care se vor face în aceasta privinţă, pentru asigurarea libertăţii, proprietăţii, inviolabilităţii domiciliului şi ordinii.

Horia Sima.

În aceeaşi zi, Vineri, 29 Noiembrie, a apărut în ziare şi Decretul-lege, semnat de Generalul Antonescu, prin care se fixează pedeapsa cu moartea pentru omorul cu premeditare, plus alte pedepse grele de închisoare, privind inviolabilitatea domiciliului şi a proprietăţii. E de remarcat ca Generalul Antonescu şi devotaţii lui s-au grăbit sa decreteze pedeapsa cu moartea pentru legionarii care au atentat la viaţa foştilor criminali ai erei carliste, în timp ce era vorba sa aplice pedeapsa capitala pentru aceşti asasini, a bătut în retragere, ascunzându-se îndărătul formulei umanitare „ca nu vrea sa verse sânge”. Mai târziu a vărsat râuri de sânge din trupul chinuit al tineretului tarii.

Tot pentru a contribui la întărirea disciplinei în cadrul Mişcării şi pentru a da o noua dovada de devotament Conducătorului Statului, am luat hotărârea de a desfiinţa politia legionara. A fost un act pornit din propria mea iniţiativa şi nicidecum impus de Generalul Antonescu. Seful Statului nu mi-a făcut nici cea mai uşoară aluzie la aceasta măsura. Am tras concluziile necesare din constatările făcute pe teren, ca personalul politiei legionare, în multe puncte ale tarii, nu-şi înţelegea misiunea. Politia legionara nu putea opera independent, ci era un serviciu auxiliar al politiei de Stat şi trebuia sa stea la ordinele acesteia. Abuzurile şi neregulile ce le-am constatat în sânul politiei legionare m-au determinat sa procedez la desfiinţarea ei. Politia legionara a jucat un rol important la început, în faza de tranziţie de la regimul carlist la regimul legionar, când nu se putea avea încredere în vechile cadre. A luat naştere la dorinţa expresa a Generalului Antonescu, îndată după schimbarea regimului, şi a fost desfiinţată de mine, fara nici o presiune din afara, în 2 Decembrie 1940. Comunicatul cu desfiinţarea politiei legionare a apărut în ziarele din 4 Decembrie 1940:

Un important Comunicat al Comandantului Mişcării Legionare.

Politia Legionara a fost desfiinţată – Reglementarea portului cămăşilor verzi – Verificarea celor înscrişi în ultimele trei luni în Mişcarea Legionara.

Ordin către toate organizaţiile din tara

1. Politia legionara, îndeplinindu-şi misiunea ei de a ajuta regimul legionar în faza de tranziţie spre consolidare, încetează sa mai existe. Membrii ei se vor încadra în organizaţiile legionare, iar cei apţi şi capabili vor fi încadraţi în politia de Stat.

Rămâne numai în capitala un serviciu interior de ordine al Mişcării Legionare, sub comanda legionarului Moisescu Gheorghe.

2. Toate organizaţiile vor începe imediat verificarea severa a celor înscrişi în ultimele trei luni şi eliminarea acelora care au dovedit prin purtarea lor de până acuma incapacitate de înţelegere a spiritului legionar. Şefii de organizaţii sa fie atenţi în special la acei care vor sa suplinească lipsa de vechime cu un fals eroism.

3. Interzic purtarea cămăşii verzi, până la reglementarea portului ei, în capitala şi în provincie, în afara de ocaziile solemne şi în afara de legionarii de serviciu de la sedii.

2 Decembrie 1940.

Horia Sima.

Serviciul de ordine din capitala exista mai de mult. Era urmaşul vechii politii legionare din capitala, care a trecut sub comanda legionarului Ion Boian. Acesta era Gheorghe Moisescu, pomenit în comunicatul de mai sus.

În ce priveşte judeţul Prahova, după trista experienta din noaptea de 27/28 Noiembrie, l-am înlocuit de la conducerea organizaţiei judeţene pe Profesorul Mihail Tase cu Comandantul Legionar Victor Silaghi. Acesta locuia în capitala, unde îndeplinea funcţia de Director General la Ministerul Muncii. Victor Silaghi se deplasa des la Ploieşti şi în scurta vreme a putut sa puna ordine în aceasta organizaţie turbulenta.

După demisia lui Marin Stănescu, Generalul n-a ridicat nici o obiecţie când i l-am recomandat ca Prefect al Judeţului Prahova pe avocatul legionar Măntăluţa.

Share on Twitter Share on Facebook