Propoziţia XXI.

Toate câte rezultă din natura absoluta a vreunui atribut al lui Dumnezeu trebuie să Se şi infinite şi să existe întotdeauna, adică ele sunt şi eterne şi infinite prin acelaşi atiibut.

1. Toate atributele.

2. Neschimbătoare.

Etica 25

DEMONSTRAŢIE: Concepeţi, dacă puteţi (în cazul că negaţi această propoziţie), că într-un atribut al lui Dumnezeu, din natura absolută a acestui atribut rezultă ceva finit şi care are o existenţă sau o durată determinată, bunăoară, ideea de Dumnezeu în gândire. Gândirea, fiindcă se presupune că este un atribut al lui Dumnezeu1, este cu necesitate (după prop. XI) infinită, prin natura ei. Dar, pe de altă parte, fiindcă ea are ideea de Dumnezeu, se presupune că este finită. Dar (după dei. II) nu se poate concepe că este finită, dacă nu-l mărginită chiar de gândirea însăşi. Insă ea nu va putea fi mărginită de gândirea însăşi – în măsura în care aceasta constituie ideea de Dumnezeu – din pricină că în cazul nostru este presupusă finită. Ea va fi deci mărginită de gândire în măsura în care aceasta nu constituie ideea de Dumnezeu, care totuşi (după prop. XI) trebuie să existe cu necesitate. Există deci o gândire care nu constituie ideea de Dumnezeu şi de aceea din natura ei, întrucât este gândire absolută, n-ar rezulta cu necesitate ideea de Dumnezeu. (Căci noi concepem că ea constituie şi nu constituie ideea de Dumnezeu.) Ceea ce este împotriva presupunerii. Iată de ce, dacă ideea de Dumnezeu în gândire sau ceva (nu interesează exemplul, deoarece demonstraţia este universală) rezultă, într-un atribut al lui Dumnezeu, din necesitatea naturii absolute a acestui atribut, atunci acea idee sau acel ceva trebuie să fie cu necesitate infinit. Acesta era primul punct.

Apoi, ceea ce rezultă astfel din necesitatea naturii unui atribut nu poate să aibă o durată determinată. Căci, dacă negaţi aceasta, să presupunem că un lucru care rezultă din necesitatea naturii unui atribut există în vreun atribut al lui Dumnezeu, bunăoară ideea de Dumnezeu în gândire şi să presupunem că ea n-a existat, sau că nu va trebui să existe cândva. Cum însă se presupune că gândirea este un atribut al lui Dumnezeu, ea trebuie deci să existe cu necesitate şi să fie imutabilă (după prop. XI şi cor. Bal prop. XX). De aceea, dincolo de limitele duratei ideii de Dumnezeu (care se presupune că nu a existat, sau că nu va trebui să existe cândva), gândirea va trebui să existe fără ideea de Dumnezeu. Însă aceasta este împotriva presupunerii; penim că se presupune că gândirea fiind dată, ideea de Dumnezeu rezultă cu necesitate din ea. Deci ideea de Dumnezeu în gândire sau orice altceva care rezultă cu necesitate din natura absolută a vreunui atribut al lui Dumnezeu nu poate să aibă o durată determinată, ci este eternă datorită aceluiaşi atiibut. Ceea ce era cel de-al doilea punct.

Să se observe că acelaşi lucru trebuie susţinut despre orice rezultă cu necesitate într-un atiibut oarecare al lui Dumnezeu, din natura absolută a acestui atribut.

1. Gândirea, ca atiibut al lui Dumnezeu, adică însuşire a naturii.

Share on Twitter Share on Facebook