Fielderman.

La un moment dat, a fost adus în cameră cu mine un industriaş, proprietarul unei mari mori din Bacău, pe nume Fielderman, de naţionalitate evreu.

Spunea că era arestat din cauză că fratele lui, Wilhelm Fielderman, fostul preşedintelal Federaţiei comunităţilor evreieşti din România, care fusese martor în procesul lui Antonescu din partea acuzării. După proces a plecat din ţară cu o misiune oficială şi dus a fost Acum bietul Fielderman, industriaşul, trăgea ponoasele.

Acest Fielderman a beneficiat de un regim alimentar special, mult îmbunătăţit faţade noi ceilalţi. Într-o zi numele îi este citit pe o listă cu deţinuţi care plecau pentru o vizită medicală la Spitalul penitenciar Văcăreşti.

Spuneau deţinuţii care au stat în aceeaşi cameră cu Fielderman la spitalul Văcăreşti că analizele sângelui i-au ieşit pozitive. Fielderman a protestat cerând să fie repetate. N-a sesizat că la mijloc este un aranjament al familei sale care încerca în felul acesta să-i rejudece procesul şi să-1 scape din închisoare. Pe el l-au speriat cele vreo trei – patru „cruci” în sânge. Deci, un sifilis în stadiu avansat

Un bolnav mai hâtru dintre cei cu care era în cameră a exclamat oftând:

— Ce să facem domnilor, l-au „încreştinat” şi pe acesta.

A fost adus înapoi la Gherla, unde se zice că a murit neajungând să i se mai rejudece procesul pe motiv de boală

Share on Twitter Share on Facebook