Italienii continua cu muzica. Sunt plicticoşi. Ei stiu bine ca, chiar de ar voi sa facă război, nu i-ar lăsa Germania, caci ar trebui sa ii întreţină din stocurile ei de materii prime, în loc sa mai ciupească ceva din importurile italiene pe care Anglia le tolerează azi mai ridicate decât se crede. Ei stiu bine ca nu vor porni la război, dar tipa. După ştirile de ieri, bandele lui Mussolini au ţipat şi în fata Legaţiei Elveţiei (!), şi în fata Legaţiei iugoslave. Toate manifestaţiile acestea sunt făcute numai de militanţi fascişti, din ordin, şi de studenţi. Publicul neplătit şi necomandat de pe străzi nu participa la asemenea mascarade, fiindcă vrea pacea, nu vrea războiul. El aclama frenetic pe Principele de Piemonte. Acesta a sosit la Roma alaltăieri, de la Napoli, şi de la gara s-a dus direct la Palazzo Venezia la Mussolini. A stat trei sferturi de ora cu Ducele, care la plecare l-a însoţit pana la automobilul sau. De la Palazzo Venezia s-a dus la Quirinal, şi-a luat sotia (care se afla de câteva zile în Roma), s-a plimbat cu ea în tot oraşul, apoi s-a dus la gara şi a plecat cu dansa la Napoli înapoi. Pe tot parcursul la Palazzo Venezia, la sosire şi la plecare, publicul a aclamat cu cel mai cald entuziasm perechea princiara. Ducele n-avusese vreme să-şi adune bandele în Piaţa Venezia, caci nu fusese prevenit de vizita Printului. Se vede ca e un cuvânt de ordine, caci, ca şi la Roma, şi la Berlin se manifesta împotriva Elveţiei, a Iugoslaviei, a Greciei. La Berlin nu se merge pana la insulta ministrului Confederaţiei pe strada, dar se scrie în gazete ca Elveţia şi-a calcat neutralitatea. Axa vădit vrea sa terorizeze tarile mici. In parte a şi izbutit, caci Elveţia a proclamat mobilizarea generala. Iar Ungaria a mobilizat doua corpuri de armata înspre granita Germaniei şi a Slovaciei. Ungurii explica faptul ca elementele mobilizate sunt recrutate din ţinuturile nou alipite şi ca sunt incorporate pentru prima data în armata maghiara, spre a se familiariza cu spiritul acesteia (!).
Aviaţia ia „partea leului”
Ştirile de pe frontul franco-german nu sunt inca lămurite. O mare bătălie e în curs de-a lungul Meusei, de la Namur pana mai jos de Sedan. Nemţii au iniţiativa atacului. Tot ce se poate spera mai bun pentru franco-englezi e sa reziste. Capitularea Olandei e un fapt de covârşitoare importanta. Germania va putea organiza de acum înainte cu mare uşurinţă, de pe coastele Olandei, raiduri aviatice şi de submarine împotriva Angliei… Cucerirea Olandei a pus în evidenta o noua întrebuinţare a aviaţiei. Prin paraşutişti, prin transporturi de trupe, de muniţii şi de aprovizionări, nemţii au putut prinde forţele neerlandeze intre doua fronturi şi sa le silească sa capituleze. Faimoasele inundaţii prin care Olanda spera sa se apere de o invazie s-au dovedit fara eficacitate. Desi n-am nici o competenta în materie, tin minte ca inca din 1931 şi 1932, în Consiliile Apărării Naţionale, am emis părerea ca armatele aerului vor determina soarta războaielor şi ca greşim dând armamentului terestru o importanta mai mare decât celui aerian. Generalii mi-au răspuns cu dispreţ şi pana acum în urma (pe când eram prim-ministru) unul din ei mi-a afirmat „ca tot infanteria este regina bătăliilor”. Totuşi, nu numai în Olanda, dar şi în Belgia, şi împotriva francezilor, tot aviaţia germana prin superioritatea ei determina sensul succeselor.
Mussolini şi Papa.
Ziarul Vaticanului, Observatore Romano, a fost interzis pe teritoriul Italiei! Fiindcă nu tipa împotriva aliaţilor şi da informaţii obiective asupra mersului războiului. Ieri au fost mari manifestaţii la Roma împotriva Papei. Se vorbeşte tot mai mult despre proiectul de mutare a Sfântului Scaun în Portugalia – în cazul în care Italia ar intra în război.
Rusia îşi bate joc de lume şi face pe neutra. Ziarele moscovite se ridica împotriva Italiei şi propovăduiesc Statele Balcanice sa rămână neutre. Rusia Sovietica va înlesni prin toate puterile ei aceasta atitudine. Ce ascunde acest pacifism vom vedea mai târziu. Moscova nu poate ramane indiferenta şi liniştită fata de succesele Germaniei.
În Statele Unite şi în amândouă Americi, agitaţie din ce în ce mai mare şi evoluţie vădită spre participare la război. Interesant ca mişcarea se intensifica şi în America de Sud.
Un nou post de emisiune radiofonica pe unde scurte, foarte puternic, a fost inaugurat ieri. De acum înainte postul Bucureşti va putea fi auzit în lumea întreagă. Mare fericire.
Dl Victor Alboteanu, domnul care-şi permitea articole ironice la adresa mea, în 1938, în foile spurcăciunii de Titeanu, a fost destituit ieri din postul ce ocupa inca la Ministerul Propagandei. Dl Alboteanu e dat în judecata şi candidat la câţiva ani de puşcărie.