17 MAI.

Ieri, pe la orele 13:00, sirenele au început sa urle. Alarma apărării antiaeriene a speriat lumea. Se zice ca trei avioane germane au trecut fara autorizaţie peste noi. Recunoaştere spre Salonic? S-ar fi şi tras asupra lor. Oficial, incidentul s-a negat şi un comunicat ne-a informat aseară ca a fost vorba de o punere la punct a aparatelor de alarma. Ciudata punere la punct a tuturor aparatelor în acelaşi minut…

„Punga” de la Sedan.

O zi de mare enervare, dar de data asta justificata, a fost şi ieri. Centrul de gravitate al îngrijorărilor noastre s-a mutat din Italia în Franţa, pe frontul Meusei. De dimineaţă s-a răspândit ştirea ca nemţii au străpuns linia Maginot la Sedan. Apoi ca formidabilele atacuri germane au determinat în acea regiune un intrând de vreo 15 km. Pe la amiaza, telegramele anunţau ca francezii ar fi restabilit situaţia la Sedan, dar ca presiunea cea mare se exercita la nord de Namur. către seara, agenţia „Havas” afirma ca linia Maginot e intacta şi n-a fost străpunsă nicăieri. Totuşi, la Radio, Paul Reynaud mărturisea ca „nemţii au reuşit sa deschidă o punga pe care trupele noastre se lupta s-o închidă”. Zvonurile şi ştirile cele mai contradictorii circula, cum e şi natural. In realitate, cea mai mare şi mai îngrijorătoare bătălie din cate a cunoscut lumea e în curs, cu modificări de conturare a frontului din zi în zi şi chiar din ceas în ceas. Ce e sigur e ca iniţiativa în lupta o au nemţii. Francezii şi englezii, buimăciţi la început de navala germana, par ca rezista mai bine. Soarta Europei şi a lumii depinde de rezultatul acestei gigantice batalii: daca nemţii trec peste linia Maginot, au câştigat războiul, daca nu trec, l-au pierdut.

Avertismentele lui Roosevelt.

După ultimele telegrame, atmosfera în Italia s-a mai liniştit. Convenţia de schimburi cu Statele Unite a fost semnata şi transatlanticul „Conte di Savoia” şi-a luat drumul spre New York. Se atribuie o mare importanta plecării acestui transatlantic. Alarmiştii pretind ca au primit ordine sa nu se supună controlului englez. Englezii, întrebaţi dacă-l vor opri cu forţa, ar fi răspuns ca desigur. O posibilitate de conflict mai mult. Roosevelt a trimis miercuri un mesaj secret lui Mussolini, mesaj în jurul căruia presa din toate tarile face zgomot mult. Nu se ştie ce cuprinde mesajul Preşedintelui şi nu se va spune decât după ce se va primi răspunsul Ducelui. Continuu sa cred ca Italia nu va intra în război. Se zice totuşi ca italienii din Turcia ar fi primit instrucţiuni sa plece. Instrucţiuni identice ar fi primit şi americanii din Italia. Roosevelt a cerut Congresului un credit de 1.200.000 dolari pentru înarmări şi autorizaţia de a ridica numărul avioanelor şi hidroavioanelor la 50.000. Z iarele americane au început sa vorbească pe fata de intrarea Statelor Unite în război; se presupune ca în mesajul sau Roosevelt a prevenit pe Mussolini despre o asemenea eventualitate.

Mari lupte se dau şi în China. Armata chineza anunţa un mare succes în valea fluviului Han, unde o armata întreagă japoneza ar fi fost nimicita. Se vorbeşte de 3.000 de care luate sau distruse, de un enorm armament. E cert ca Japonia nu parvine sa lichideze campania chinezeasca şi ca întâmpină mari greutăţi. Poate din aceasta cauza a lăsat-o mai moale pe chestiunea Indiilor Neerlandeze. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Tokyo a anunţat ieri ca Japonia considera ca, prin debarcarea forţelor anglo-franceze în coloniile olandeze cu consimţământul Guvernului neerlandez, statu-quo-ul nu s-a schimbat şi ca nici o intervenţie japoneza nu va avea loc. Bine ca e şi asa.

Constantin Argetoianu – Sa fie sfârşitul lumii?

06 Mai 2006 | de

Share on Twitter Share on Facebook