25 APRILIE

Dejun oferit ieri la Puricelli. Profuzie de flori, garoafe formidabile. Garoafele lui Puricelli sunt celebre. Le-a adus speţă din Franţa, de la un horticultor celebru şi a plătit pentru câteva rădăcini 50.000 lire italiene pe vremea când lira avea valoare de aur. Are un contract cu clauza penala: daca da el, Puricelli, o rădăcină cuiva, trebuie sa plătească autorului francez o amenda de 100.000 lire, iar acesta, la randul lui, trebuie sa plătească o amenda identica lui Puricelli, daca mai vinde cuiva în Italia din butaşii sai. E un senator pe aici, pe la Milano, al cărui nume îmi scapă, care rivalizează cu Puricelli pe chestiunea garoafelor gigantice albe, dar care se străduieşte în zadar sa ajungă la tipul produs de serele din Lumnago. Rivalul lui Puricelli spera totuşi sa ajungă pe cale de selecţie la rezultatul urmărit.

Văzut ieri la Expoziţia trienala macheta noii străzi care duce la Roma, de la Ponte Sant'Angelo la Sfântul Petru. Sunt oameni care mi-au spus ca suprimarea celor doua Borgo – Borgo Vechio şi Borgo Nuovo – s-a făcut în dauna perspectivei Basilicei. Sunt oameni care nu stiu ce spun. Noua perspectiva e minunata, m-a prins dorul sa ma duc sa o vad. La trienala erau şi machetele noii gări din Roma, a Expoziţiei internaţionale din anul 1942 a Pieţei Domului din Milano cu proiectata ei refacere şi multe altele. Aceasta secţie a edilităţii e cea mai interesanta din toate secţiile expoziţiei. Nu stiu de ce locul de onoare s-a dat Ungariei. Noi suntem lângă Franţa. Expoziţia noastră, ca şi a Franţei şi a Germaniei vecine, este mediocra, a Ungariei, cu toate sforţările, nu e buna.

Submarinul englez „Thetis”, care s-a scufundat în fata Liverpoolului în ziua de 2 iunie 1939, a fost scos la suprafaţă, reparat şi repus în serviciu. N-aş vrea sa fiu dintre oamenii care au fost din nou rânduiţi sa se închidă într-însul.

„Deştept, dar vulgar”

Ziarul Le Matin anunţa ca 74 de comunişti au mai fost arestaţi şi pusi în urmărire.

Share on Twitter Share on Facebook