Din cauza sărbătorii ieşise toată populaţia pe strada: n-am văzut nici o dama simpatica. Plimbarea pe laguna, intre Veneţia şi Chioggia, e plăcută, dar ce dezolatie de-a lungul limbii de pământ pe care o urmăreşte vaporul. In afara de Alberoni, cu plantaţie deasa şi bine reuşită, nici un pom, nici la Malamocco, nici la San Pietro în Volta, nici la Pellestrina. De ce?
Singur cum sunt, n-am alta cale de informaţie decât gazetele italiene. Din ele reiese – sunt toate filogermane – ca pentru aliaţi lucrurile merg prost în Norvegia. Telegramele nemţeşti spun chiar ca englezii au fost aruncaţi în mare, ceea ce pare exagerat. Cert este ca n-au putut opri forţele germane în înaintarea lor spre Trondhijem. Se pare ca debarcarea aliaţilor a fost pripita, prost pregătită şi insuficienta ca forte de uscat şi ca forte aeriene (aceasta din urma lipsa mai greu de înţeles). Se mai pare ca marina britanica nu e stăpâna pe strâmtori şi pe Marea Baltica cum s-a spus şi ca trupele şi aprovizionările germane tot mai pot ajunge în Norvegia. Ca organizaţie, pare ca şi de asta data nemţii au bătut pe aliaţi. In ziarele franceze şi engleze care sosesc aici, informaţiile din Norvegia sunt foarte reduse, se vorbeşte de bombardările lagărelor germane de către aviaţia britanica, dar se mărturiseşte ca inamicul n-a putut fi oprit. In cele franţuzeşti mai ales, multa nervozitate, pe cat a lăsat cenzura sa treacă. Abia la Bucureşti voi putea şti tot adevărul.
3 mai, amiaza. Ploua cu găleata de azi-noapte. Am făcut „un tur” la Academia de pictura (incantat de sala lui Giov. Bellini) şi o statie mai prelungita la San Marco. Frumoase linii, desi nu se apropie de ale Sfintei Sofii. Capitelurile coloanelor corintiene şi ornamentele gotice adăugate nu se împacă cu ritmul Bizanţului. Impresie adâncă totuşi.
Din Mizil în Veneţia.
Întâlnit prin colonadele Pieţii San Marco pe Penescu, pe Olchovski şi toată banda parlamentarilor romani, care de la Milano se dusese la Florenţa, unde au stat pana aseară. Sunt în panica; au auzit la nu stiu ce radio ca italienii vor ataca pe iugoslavi (probabil un radio englezesc!) şi sunt grăbiţi sa se înapoieze la Bucureşti. Desi nu cred ca italienii sa încerce inca o lovitura asupra Dalmatiei m-am abţinut de la orice încurajare a simpaticilor mai compatrioţi care se încadrează mai bine intre Mizil şi Tirchilesti decât în Piaţa San Marco.