Ziarele au descoperit o gravura din 2 iunie 1803 reprezentând un montgolfier botezat „Thiloriera” (l-o fi plănuit domnul Thilorier), menit sa transporte 3.000 de oameni în Anglia. şi n-ar fi costat decât 300.000 franci!
Pare cert ca numirea lui Gigurtu n-a supărat, dar nici n-a incantat pe nemţi. Pe ei nu-i interesează miniştrii, caci stiu ca nu sunt decât slugile lui Voda. Ei urmăresc o declaraţie, un gest, o atitudine a Regelui, care sa fixeze lămurit poziţia României în sfera de interese a Germaniei. Ca sa evite o asemenea declaraţie sau atitudine a lui, Regele arunca Gigurti în gura lupului, dar lupul pare ca nu se mulţumeşte cu atât.
În lumea noastră politica, agitaţia mare şi scârboasă pe tema aceasta a cerinţelor germane. Vardiştii vor sa împingă pe aceasta cale pe Vaida la putere. Sever Dan a şi plecat la Cluj cu Madam von Coler, poftita de Vaida la tara să-i arate boii lui.
Cum pot oamenii sa se coboare pana acolo? As fi murit de ruşine sa ma fi adus străinii în fruntea Guvernului vreodată! Stiu ca acum nemţii m-ar voi pe mine. Daca cumva Regele m-ar chema, refuzul meu ar fi categoric, numai din aceasta cauza, fara sa mai am nevoie sa invoc şi alte motive de ordin politic şi personal, intre mine şi Majestatea Sa.
Puricelli a telefonat ca soseşte vineri seara cu Simplonul – acum a venit Berea (Berea s-a logodit cu dra Winfried Nielsen, o nepoata a lui Puricelli care, zice-se, ar fi chiar fiica lui naturala. Cum o fi ajuns Berea pana la dra Winfried?) sa mi-o spună. A mai telefonat ca situaţia este grava, dar ca deocamdată nu poate fi vorba de începerea ostilităţilor. El vine cu autorizaţia Guvernului italian şi pare-se cu ceva în traista.
Berea, care se afla la Milano când a capitulat Regele Belgiei, povesteşte ca Mussolini a fost perplex daca tebuie sau nu sa aprobe gestul lui Leopold. L-a aprobat ca sa nu strice cu Hitler, dar şi-a dat seama ca a aprobat şi dreptul unui Rege de a dispune de soarta armatelor. „Omul nemţilor”