In şedinţa de ieri a Senatului am avut putin teatru. S-au deşteptat pentru o clipa boierii din somnul cel de moarte şi pasnica incinta s-a animat. Incidentul a fost provocat de Nicusor Miclescu şi de Aurica Vlad, care au luat cuvântul în chestiune personala. In şedinţa de marţi (eu nu eram de fata), cu prilejul discutării proiectului de lege pentru ratificarea decretelor-legi, cei doi senatori sus-numiti au protestat împotriva numărului exagerat de legi promulgate prin decret în timpul vacantei de Crăciun a Parlamentului. In răspunsul sau, Istrate Micescu a gafat: în loc sa aducă argumente oarecare în favoarea decretării legilor, a pretins ca senatorii numiţi (si Miclescu şi Vlad sunt senatorii numiţi) n-aveau dreptul sa se ridice împotriva iniţiativei Regale de legiferare. Miclescu şi Vlad au protestat pe loc, în aprobarea întregului Senat, şi ieri au cerut cuvântul în chestiunea personala ca sa lămurească chestiunea. Miclescu a fost foarte bine; desi e departe de a fi un orator, a vorbit ca un om cinstit şi de buna-credinţă, cum e. Vlad, desi sifilitic terţiar, paralitic general şi diabetic, n-a spus prea multe prostii şi a amintit de monarhismul sau de pe vremea războiului, când agenţii bosofili din Bucureşti veneau în Ardeal sa facă propaganda pentru detronarea Regelui Ferdinand. Miclescu, amintind ca a început sa facă politica sub Regele Carol I, alături de Carp a avut o formula buna: „Pe vremea aceea, Guvernul acoperea pe Rege, acum s-au răsturnat toate şi miniştrii vor sa se acopere cu Regele…”
Un senator „ramolit” şi un ministru „lichea”
În treacăt a mai plesnit pe Micescu, dureros. Nenea Istrate (Micescu) a avut o zi rea; de altminteri începe sa se ramoliseasca: înainte de discuţia personala, în cursul discuţiei asupra legii chiriilor adormise pe banca ministeriala. In răspunsul sau a tăiat fire de par în patru, a explicat ca a spus ca n-a vrut sa spună, a dat înapoi. Incidentele mai vii au fost insa provocate prin doua întreruperi: a ministrului Portocala în cursul cuvântării lui Miclescu şi a ministrului Lichea Andrei (Petre) în cursul cuvântării lui Vlad. In slugărnicia lor s-au ridicat împotriva cuvântătorilor sub pretext ca calcam art. 50 din Regulament, care interzice punerea Coroanei în discuţie. I-am pus în doua cuvinte pe fiecare la loc, arătându-le ca politia şedinţei îmi aparţine numai mie şi ca, de altfel, oratorii n-au pus Coroana în discuţie, ceea ce n-aş fi tolerat. Cearta a avut un epilog în Comisie, după şedinţă, unde dl Portocala, al cărui mandarinat politic e de data recenta, şi-a permis sa exclame: „Senatul s-a purtat astăzi în mod ignobil, ar merita sa fie dizolvat sau cel putin trimis acasă pe o luna…”. Senatul aplaudase într-adevăr foarte zgomotos pe Miclescu şi deloc pe Micescu… Daca as fi fost de fata, as fi chemat la ordine pe dl ministru, dar n-am fost. Incidentul mi s-a raportat aseară târziu. Azi-dimineaţă am pus lucrurile la punct cu Tătărescu, care a dezaprobat pe cei doi miniştri, şi pe Micescu, şi mi-a făgăduit ca le va face observaţiile cuvenite. In ziare a apărut în extenso răspunsul lui Micescu şi nimic din cuvântările lui Miclescu şi Vlad. Ba despre Vlad s-a spus chiar ca a luat cuvântul la legea chiriilor! Biroul publica dezbaterile în „Monitorul Oficial”, şi de aceasta publicare e răspunzător. Pentru ce apare sau nu apare în gazete e răspunzător Guvernul cu Cenzura lui…
După telegramele din Londra, remanierea Guvernului Chamberlain nu e decât un prim pas pe calea unei adevărate lărgiri a ministerului. Deocamdată n-a intrat nici un laburist, schimbările în echipa n-au fost determinate decât de consideraţii tehnice şi de ordin personal. Din punct de vedere al stabilităţii de direcţiune, tarile democratice se arata în stare de inferioritate fata de cele totalitare. La Berlin se judeca remanierea ca lipsita de mare importanta; caracteristica ei este sporirea de influenta a lui Churchill, cel mai dinamic om politic englez, care, devenind preşedintele Comitetului de coordonare al războiului, ia poziţie de adevărat îndrumător al Guvernului.
Malaxa versus Auschnitt.
La Londra s-a întemeiat „The English Comercial Corporation Ltd”, o societate anonima menita sa dezvolte relaţiile comerciale cu Romania, Iugoslavia, Ungaria, Bulgaria şi Turcia. Toate acţiunile au fost subscrise de Ministerul de Finanţe, iar în consiliul de administraţie figurează cele mai importante personalităţi din City. Se pun mari speranţe pe activitatea acestei societăţi pentru captarea statelor neutre din sud-estul Europei… De data asta, Malaxa a fost reperat: Soneriu a vorbit cu el la gara alaltăieri seara – pleca la Londra cu Perieteanu şi alţii. Va sa zică, pana acum s-a ascuns în Bucureşti. Afara numai daca n-a fost în străinătate, s-a întors şi a plecat iarăşi alaltăieri.
Istorie politica – 'Impulsivul Churchill'
21 Ianuarie 2006 | de.
Constantin Argetoianu.
Mana comuniştilor