6 APRILIE.

Condamnarea celor 44 de foşti deputaţi comunişti a făcut cea mai buna impresie în Franţa. Cu toate masurile luate pana acum, comuniştii n-au încetat propaganda lor defetista, şi stand mereu în legătură cu agenţii Internaţionalei a III-a moscovite, otrăvesc suflete. De acord cu opinia pu-blica, Guvernul a hotărât şi decretat noi masuri: dreptul de percheziţie la orice ora din zi şi noapte, mutarea concentraţilor din lagărele din jurul Parisului, în Africa de Nord şi pedeapsa cu moartea pentru cei internaţi în aceste lagăre care s-ar dovedi vinovaţi de complicitate în distribuirea manifestelor şi broşurilor comuniste. Masurile contra comuniştilor vin cam târziu, dar bine ca au venit. S-a calculat ca Guvernul Blum, care a fost de fapt în mana comuniştilor, a costat economia franceza frumuşică suma de 218 miliarde franci.

Numirea lui Churchill în fruntea Comitetului Apărării Naţionale continua sa fie viu comentata la Berlin. Presa germana crede ca în curând Churchill va înlocui pe Chamberlain ca prim-ministru. Nu e probabil, date fiind moravurile şi tradiţiile britanice ca soarta Imperiului sa fie data pe mana unui impulsiv ca Churchill.

În cercurile autorizate franceze şi engleze se vorbeşte de o alianţă permanenta intre Franţa şi Anglia. Unii vorbesc chiar de o fuziune, de o federaţie cel putin, a ambelor state, cu un parlament comun. Pentru ca Germania sa înţeleagă ca de aici înainte o putere mai mare ca a ei va sta în calea oricăror proiecte de expansiune şi de cotropire a regimurilor totalitare.

În polemica privitoare la harta din cabinetul lui Paul Reynaud a intrat şi Sumner Welles care a declarat oficial ca niciodată în conversaţiile sale din Paris, ca şi din Roma şi Berlin de altminteri, n-a fost vorba de vreo harta şi ca nici nu-şi aduce aminte sa fi văzut una în cabinetele ministrului de Finanţe francez. Daca a fost una – după cum fotografia pare a o dovedi – atât de putina importanta i-a dat diplomatul american, încât nici n-a băgat de seama existenta ei. Pe de alta parte, Paul Reynaud a convocat reprezentanţii ziarelor străine la Ministerul de Finanţe, le-a arătat harta incriminata şi i-a pus sa constate ca era o harta veche, dinainte de anexarea Austriei şi ca liniile în culori trase cu mana pe dansa reprezentau hotarele Statelor astfel cum fuseseră modificate de evenimente. In fotografia incriminata, fantezia fotografului care a făcut retuşările a schimbat sau a îngroşat unele linii fara nici o intenţie sau criteriu politic.

Inundaţiile.

S-ar zice ca Alah vrea să-i pedepsească pe turci pentru alipirea lor de Aliaţi. După îngrozitoarele cutremure care au ruinat tara, au început acum inundaţiile în proporţii catastrofale. Toate văile Anatoliei sunt sub apa.

Sufla furtuna ca pe mare, fulguieşte şi termometrul abia s-a ridicat la +2 grade.

Anglia şi Franţa au trimis note identice Suediei şi Norvegiei pentru clarificarea raporturilor acestor tari cu beligeranţii, pe terenul neutralităţii. Conţinutul notelor e inca ţinut secret, dar după declaraţiile făcute în ultima vreme atât de conducătorii guvernului britanic cat şi de ai Franţei, se poate lesne pricepe ce poate însemna aceasta „clarificare”. Franţa şi Anglia înţeleg ca Germania sa nu mai beneficieze de apele teritoriale, ale Norvegiei mai ales. Monnet, ministrul blocusului, se afla la Londra pentru coordonarea masurilor ce se vor lua de Aliaţi. La Berlin, demersul franco-englez era aşteptat şi n-a produs prea mare emoţie. In cercurile oficiale se declara ca Germania nu se va pronunţa decât după ce Suedia şi Norvegia vor fi răspuns şi vor fi luat poziţie, fata de presiunea exercitata asupra lor de către Anglia şi Franţa. La Stockholm nu se da în vileag conţinutul notelor aliate, dar se afirma ca guvernul suedez va raspunde cat de repede, nu fara a se fi consultat insa în prealabil cu cel norvegian. După cate se pare, Aliaţii înţeleg înteţirea războiului mai ales prin masuri de presiune şi de coerciţie exercitate împotriva neutrilor. Probabil ca va veni repede şi randul nostru: noua societate de Import-Export, creata la Londra n-are alt scop, desigur.

În provincia Amasia, din Anatolia, 30 de sate au fost inundate şi 200.000 de oameni au rămas fara adăpost.

Institutul German pentru Ştiinţă.

Chinezii din Ciung-King anunţa succese militare împotriva japonezilor pe care i-au silit sa se retragă spre Nanking.

Dejunat ieri la amabsadorul Greciei, Collas, cu Ciomacov, noul ministru al Bulgariei. Omul se prezintă bine şi elegant, e însurat cu o englezoaica foarte nostima. Mâncătorii de praz s-au civilizat – nu mai exista balcanici.

Au sosit în Bucureşti 9 ofiţeri şi 21 subofiţeri din aviaţia italiana ca sa încadreze şcolile noastre de pilotaj şi sa înveţe pe piloţii noştri sa mânuiască aparatele cumpărate din Italia. Au fost primiti cu multa căldură, de toată lumea.

„Contele” Puricelli mi-a trimis o invitaţie la Fiera di Milano (12-27 aprilie). As vrea sa ma duc, dar nu stiu daca voi putea.

S-a inaugurat ieri, în localul fostei Legaţii Cehoslovace din Strada Vasile Lascar, „Institutul German pentru Ştiinţă”. Scopul mărturisit: contribuţie la înţelegerea pasnica intre cele doua popoare. Scopul real: propaganda – sub toate formele. In fruntea institutului a fost pus profesorul Gamillscheg, cunoscutul specialist în limbi romanice, din Berlin. Dl Gamillscheg vorbeşte perfect româneşte, a scris despre noi şi ne iubeşte. De nu ne-ar năbuşi cu dragostea.

Ziarul moscovit Pravda publica un lung articol pentru a dovedi forţa Imperiului Britanic care dispune de cea mai însemnată parte a materiilor prime din lume. După înjurăturile adresate pana acum Angliei, aceasta preamărire din partea Sovietelor merita sa fie subliniata.

Share on Twitter Share on Facebook