Caz de țară arendată

2 1 ianuarie. Afacerea Auschnit, misterioasa afacere Auschnit ale carei resorturi profunde nici pana astăzi n-am putut sa le descopăr, s-a complicat cu doua intervenţii diplomatice şi cu o mica escrocherie a prietenului Tătărescu.

Fosta fabrica de puşti din Bruünn (Zbroiovska sau aşa ceva), înghiţită de Hermann Göring-Werke, poseda de pe vremea ceha un însemnat pachet de acţiuni Reşita. Aceste acţiuni au fost ridicate şi depuse în Anglia şi în Franţa şi în ambele tari au fost sechestrate la începutul războiului ca bunuri inamice. Nemţii, ca să-şi scape acţiunile, le-au cedat lui Malaxa şi au cerut, pe baza Legii Auschnit, sa fie anulate şi sa se emită duplicatele cuvenite, exact cum s-a procedat cu acţiunile puse în gaj de Auschnit.

Termenul sorocit de Tribunalul Ilfov pentru pronunţare a fost 17 ianuarie, prin urmare, după lege, termenul de opoziţie expira în seara de 14 ianuarie. Thierry a fost la Tătărescu şi a reclamat energic în numele Guvernului francez, care urma sa fie deposedat de titlurile sechestrate. Tătărescu l-a rugat pe Thierry sa retragă opoziţia făcută la tribunal, angajându-se el sa amâne toată afacerea pana se va găsi o soluţie amiabila. Thierry a retras opoziţia şi apoi a scris o scrisoare lui Tătărescu în ziua de 14 ianuarie, amintindu-i făgăduiala lui. Hoare, ministrul Angliei, a făcut şi el un demers pe lângă Tătărescu, dar mai tardiv, pare-se în ziua de 15 ianuarie. şi lui Hoare, Tătărescu i-a făgăduit acelaşi lucru. Ministrul Angliei n-a avut insa încredere în Tătărescu, pe care-l ştia mincinos şi l-a însărcinat pe Alex. Ottulescu sa facă opoziţie la tribunal în numele Angliei. Cu toate făgăduielile date, Tătărescu n-a făcut – sau mai bine zis n-a putut face nimic – caci tribunalul a anulat în ziua de 17 titlurile depuse la Paris şi la Londra şi a ordonat emiterea duplicatelor. Thierry şi Hoare sunt furioşi, se declara escrocaţi şi fac mare caz de aceasta afacere. Hoare a mers pana a spune ca va întreba Londra daca nu e cazul sa părăsească Bucureştii. şi totuşi, e vina lor, a miniştrilor străini, daca lucrurile nu s-au întors altfel, cum doreau ei. De ce s-au dus la Tătărescu şi nu s-au dus la Malaxa? Nu stiu ei ca Tara Românească a fost arendata grecoteiului, ca o simpla moşie boiereasca, pe vremuri?

Kominternul şi Basarabia

22 Aprilie 2005

Share on Twitter Share on Facebook