Slăbiciunea Rusiei

BUCUREŞTIUL INTERBELIC. Promenada pe Calea Victoriei – între Palatul Regal şi Capșa.

Primit vizita lui Franasovici, în treacăt prin Bucureşti. Foarte interesat (săracul!) de ce se petrece pe aici, politician nărăvit, trăieşte inca sub sugestia vechilor patimi. Se declara fericit la Paris, departe de tot „putregaiul” nostru politic! Cine vorbeşte! Plânge pe Tătărescu, care nu va putea rezista mult. Ma întreabă de ce am părăsit „Puterea”. Alunec – nu e Franasovici omul confidentelor mele.

Îmi da şi câteva ştiri interesante de la Paris. Pentru moment, nu e vorba de un front oriental sau de o intervenţie anglo-franceza, fie pe la noi, fie spre Caucaz. A fost planul şi marota lui Keygand. Englezii n-au vrut insa sa audă de aşa ceva şi au declarat ca, daca francezii vor sa organizeze un front ofensiv în Orient, ei nu vor contribui cu un om sau cu un siling. Francezii au cedat. Keygand a întrebat atunci daca aliaţii vor interveni în cazul unui atac german sau rus împotriva României. Răspunsul a fost categoric şi afirmativ. Keygand, pe baza hotărârii comandamentului aliat, a primit însărcinarea sa pregătească forţele necesare unei acţiuni de ajutor, în cazul unui asemenea atac, devenit din ce în ce mai improbabil, de altfel. Pana acum nu sunt concentrate la Beyrouth decât 3 divizii franceze.

Dovada dezorganizării şi incapacităţii ruseşti, făcută de finlandezi, a schimbat cu totul atmosfera politica în Occident. Slăbiciunea dovedita a ruşilor a determinat hotărârea atât de categorica a aliaţilor sa ne vina eventual în ajutor – de unde pana acum o luna se arătau plini de rezerve. Acţiunea împotriva comuniştilor din Franţa a fost determinata şi ea tot de dovezile de slăbiciune dovedite de ruşi. De unde pana în decembrie, Franasovici alerga după Suritz, ambasadorul sovietelor în Franţa, ca sa afle cate ceva despre intenţiile Moscovei, acum Suritz se tine de el ca sa afle ce vor aliaţii. „Ce intenţii au cu noi?”, „De ce sunt supăraţi?”, „Noi n-avem nici un pact secret cu Germania” şi cate altele de acest fel sunt întrebări şi afirmaţii zilnice pe care sovieticul le face ambasadorului nostru. Întreaga orientare politica s-a schimbat. In Franţa, în Anglia, în Italia şi pana şi în Germania, toată lumea ia atitudine făţişă împotriva Sovietelor. şi în Turcia, şi pana şi la noi – ca sa nu mai vorbesc de Ungaria – e acelaşi lucru – am adăugat eu… Trăiască Finlanda!

Lui Franasovici i s-a telefonat azi-dimineaţă de la Paris ca Titulescu, care se afla inca în Hotel Ritz, a început iar sa aiureze… Franasovici crede ca ar trebui internat într-o casa de sănătate, sa nu ne facă o boroboaţă!

Nou cutremur în Anatolia meridionala, în regiunea vilaietului Nigde: vreo 80 de morţi şi 260 de răniţi. Aliata şi amica noastră Turcia e supusa la grele încercări…

Din datele mărturisite de o parte şi de alta rezulta ca Anglia a pierdut pana acum 3 submarine, iar Germania vreo 35…

Poftit de dna Tătărescu, Iorga a ţinut o conferinţă la Crucea Rosie în care n-a făcut decât să-l înjure pe Giurescu. Cenzura n-a lăsat sa se reproducă nimic, ceea ce l-a înfuriat şi mai mult pe nebun, care-l spurca pe Tătărescu şi ma lauda pe mine… Am ajuns şi în bunele gratii ale paranoicului – vai de mine! Dna Tătărescu e dezolata…

Curtea de Casaţie a respins ieri recursul lui Max Auschnit şi l-a admis pe al Parchetului. Auschnit făcuse recurs împotriva ordonanţei de trimitere în judecata. Parchetul, împotriva hotărârii tribunalului, care declarase ca actul de depunere în gaj personal a titlurilor aparţinând Resitei (faimoasele 18 milioane depuse la Cepi), era supus prescripţiei. Semne rele pentru judecata definitiva, în ce priveşte pe Auschnit…

Într-un cartier din nordul Londrei, Waltham Abbey, a sărit în aer o fabrica de muniţii. Formidabila explozie – a carei cauze nu sunt inca cunoscute – a fost resimţită la mai bine de 10 kilometri. La fata locului, 5 morţi şi 30 de răniţi. Pagube enorme.

Share on Twitter Share on Facebook