Uneori cu criza trebuie sa ne acomodăm

Am demonstrat apoi ca FRN-ul trebuie sa devina o organizaţie trainica în împrejurările de fata, fiindcă n-aveam alta soluţie politica. Am amintit ca acum 10-12 ani, într-o cuvântare la Camera am arătat, spre mirarea tuturor, ca pe terenul economic nu avem de-a face cu o criza, adică cu o stare patologica şi vremelnica, a carei vindecare s-ar putea căuta, ci cu o stare noua economica, normala şi ea, derivând din noile raporturi stabilite de împrejurările belice şi postbelice – o stare pe care nu trebuie sa o combatem, ci căreia trebuie sa ne acomodam. Concluziile mele au fost primite atunci cu un surâs. După câţiva ani, toată lumea a fost de părerea mea…

As vrea sa ma înşel, dar azi ma vad nevoit sa constat ca o normalitate noua se stabileşte şi pe terenul politic. Pe terenul economic mi-au trebuit 10 ani ca sa o constat – pe cel politic, 5 luni mi-au fost deajuns. Noua normalitate politica poate fi definita: stare de război, cu un minimum de lupte înarmate şi cu un maximum de lupte economice. In afara de scurtul incident polonez, şi de îndepărtatele lupte fino-ruse – tarile Europei nu se mai tem azi de război, ci de pace. Pentru război s-au aranjat oamenii sa nu-şi facă prea mult rau; dar când se gândeşte la pacea viitoare, fiecăruia ii face rau. Nota de plătit va fi formidabila. Unii vor plati cu jertfe de pământ, de populaţie – alţii se vor vedea pe deplin mânaţi în toate întreprinderile lor. Gandeasca-se cineva la lichidarea războiului din 1914-1918, ca să-şi dea seama ce va fi lichidarea actualului război în care toată lumea a intrat cu povara celui precedent inca în spinare… De frica păcii, războiul acesta va tine inca mult, şi trebuie sa ne adaptam condiţiilor de trai de astăzi…

Dar poate cineva concepe în condiţiile de azi, când toate puterile tarii, când toate voinţele trebuie mobilizate pentru apărarea granitelor – poate cineva concepe rivalităţi politice, lupte de idei şi de partide? Desigur, nu. şi iată ca existenta unui front unic devine o necesitate… Ca FRN-ul sa fie insa un organism viu, trebuie ca M. Sa Regele sa se puna în fruntea lui. După cum e în fruntea Guvernului şi a Armatei. Nu e admisibil ca numai îndrumarea resorturilor sufleteşti sa fie lăsată din mana de cel ce conduce tot restul…

Am mai vorbit aşa – şi am conchis ca atât timp cat Regele nu se va pune în fruntea FRN-ului, acesta va ramane un organism mort… un organism pe hârtie…

De la Hohenzollern la Malaxa

Share on Twitter Share on Facebook