CASTORIA

Castoria este așezată pe un lac şi în apropiere de tărimul unde a fost altădată Celetrum, sau lustinianopolis.

Numărul locuitorilor Castoriii se ridică la cincisprezece mii suflete, turci, români, albanezi creştini. Lingă Castoria sunt ruinsle vechiului Celetrum, ce merită să fie văzute.

În Castoria este scaunul unui mitropolit. Lacul este frumos, dar exală vara miasme ce dau friguri.

De jur imprejurul laxului se văd citeva sate de bulgari şi români, precum Sodoma, Sistevo, Lunga,

110

https://biblioteca-digitala.ro

Tricoviţa ; Clandoropina, ce are o monastire, Plotiniţa, mai nainte Mavroro, cu o mie români, rene-! gaţi în maioritate, şi unde se face un tirg mare la 25 septembre.

Vlaho-Clisura, cu opt mii români, este o veche colonie din Moscopolis. În acest oraș se află mai mulți neguţători bogaţi români.

Nu prea departe de aici este Pisoderi, tirg român, cu două mii, cu drumul ce are acelaşi nume și care duce, prin cantonul Caulonias, la podul Ostaniţa în Epir.

Șatiţa sau Sisani fuse fondată în sezalul al doisprezecelea de păstori români, ce o numiră Bun sau Bune, din cauza bunătăţii apelor ei. Românii o numesc încă Tiriţa. |

Tista este așezată pă regia de mijloc a muntelui Spilion. Smicsi cu trei mii români, nu departe de Avdela cu patru mii români, apoi Perivolia, tirg mare român, aproape de Haliagmonts. Acest oraş era în timpul împărăţiii bizantine atirnat de Sinta Sofia ; dupe venirea turcilor era atîrnat de vacuful Chitab-hane.

Share on Twitter Share on Facebook