Regimentul, special alcătuit pentru un exerciţiu care urma să se desfăşoare după cele mai noi principii de luptă, ocupase o poziţie în faţa satului Bolintin.
— Ce-i asta?
— Pantă.
— Bine e?
— Eu zic că da.
Comandantul, un ofiţer distins, se plimba satisfăcut de instalare şi aştepta nerăbdător, fumând ţigări repetate, pe general.
După un semnal prelung, un automobil stopează, într-un nor de praf. Generalul coboară greoi, preocupat cugetător, şi cu paşi măsuraţi se îndreaptă spre un grup de oameni, comandaţi de un sublocotenent nou-nouţ ieşit din şcoală.
— Napoleonian:) Eşti bine aşezat aici?
— Da, domnule general.
— Rece:) Te mai întreb înc-o dată. Eşti, bine?
— Da.
— Sinistru:). Domnul maior ce zice?
— E bine, domnule general.
— Nervos:) Nu, nu, nu! Nu e bine, nu e bine! Nu e bine! Nu e bine! Unde vă găsiţi?
— Sub creastă.
— Şi e bine?
— Eu cred că da.
— Nu! De o mie de ori, nu! Ce-i asta?
— Pantă.
— Bine e?
— Eu zic că da.
— Isteric:) Nu, nu, nu! Pe contrapantă, domnule maior, pe contrapantă, domnule maior, pe contrapantă, domnule maior! Pe contrapantă, domnule sublocotenent! Poziţia se ia pe contrapantă, domnilor ofiţeri. pe con-tra-pan-tă! Aţi înţeles?
— Pe contrapantă?
— Mieros:) Daa, daa, daa, pe contrapantă, domnule maior, pe contrapantă!
— Domnule general.
— Milos:) Vrei să discutăm? (Autoritar:) Ce-i războiul? Formaţie? Vax! Manevră? Rahat! (Inspirat:) Terenul. Terenul! Aici te-ngropi. (Transfigurat:) Aici moare infanteria, care nu-i regina bătăliilor, cum s-a zis de unii, ci regina morţii. Regina morţii. (Dramatic:) Da, a morţii! Căci mor popoare, moare lumea. Unde? Pe teren! (Implorator:) Ei bine, pentru Dumnezeu, n-o asasinaţi în pantă, lăsaţi-o să moară creştineşte, pe contrapantă. Aţi înţeles?
— Da, domnule general.
— Modest:) Mă rog, v-aţi convins, sau răspundeţi numai aşa, de complezenţă?
— Ne-am convins.
— Şiret:) Ei, atunci să-mi spună domnul sublocotenent, de ce în contrapantă şi nu în pantă?
— Pentru că e mai bine în contrapantă.
— Da-n pantă nu e bine?
— E bine şi-n pantă.
— Ei, când s-aşează în pantă şi când în contrapantă?
— Să ne spună domnul maior.
— După noile metode.
— Obsedat:) Nununununu! Fugiţi cu noile metode. Să n-aud. S-au dus, să nu mai vorbim de ele! Să mă slăbiţi cu noile metode. Scurt: Pantă sau contrapantă?
— Domnule general.
— Indulgent:) Destul, am înţeles. S-a isprăvit! Nu ştiţi, şi aveţi dreptate. Chestiunea se pare uşoară, dar e foarte importantă şi nu sunt mulţi din cei cu noile metode care s-o cunoască. (Şmecher:) Tot la ăştia bătrânii veniţi, în ochiul şi experienţa noastră e nădejde. (Serios:) Să ştiţi de la mine: Trupa se aşază de regulă pe contrapantă. Şi când n-ai contrapantă, te aşezi în pantă. (Genial:) Se cere însă o condiţie: să ştii unde sfârşeşte panta şi unde începe contrapanta. (Conciliant:) Aici se prezintă însă un caz special: Panta se confundă cu contrapanta; n-aveţi, propriu-zis, nici pantă, nici contrapantă, aşa că-n definitiv v-aţi aşezat bine. (Spiritual:) De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. (Intransigent:) Dac-aveai însă contrapantă.