Rasad

Rasad înseamnă în mod propriu astronomia calculatoare (nebunie care are nu puţini adepţi şi la creştini) . De această deşertăciune s-au lipit foarte mult astronomii muhammedani, care se laudă cu trufie că pornind de la un moment al timpului (în care se produce o configuraţie a stelelor, sau a planetelor) pot prezice cele ce se petrec cu lucrurile sub cer şi cu cele ce s-au născut în viaţă. Este adevărat că deşi nu cunosc deloc acest vicleşug, dar după cît pot pricepe cu mintea prin cultură, socotesc că printre multe şi felurite minciuni se poate întîmpla ca acei prezicători să prevestească uneori ceva adevărat sau asemănător cu adevărul, aşa cum am avut prilejul să văd din ceea ce voi expune.

Înainte de înspăimîntătoarea şi groaznica răscoală a turcilor din Constantinopol împotriva lui Mustafa sultanul, în care acela a fost detronat şi s-a suit pe tron actualul sultan Ahmed (­ g¢r q¡natîV sîÐzwÖ mîÐ = „Moartea ta e viaţa mea” !), un arab egiptean iscusit în această ştiinţă a trimis la Constantinopol pronosticul acelui an în care, printre alte lucruri (după cum se vede în toate efemeridele), se putea citi, cu aceleaşi caractere în sens dublu, detronarea şi moartea sultanului. Cuvîntul era alcătuit din trei litere : f-v-t; dar dacă deasupra lui [f] se pun două puncte,  = q, se citeştekuvvet, care înseamnă tărie, putere sau victorie ; iar dacă deasupra aceleiaşi litere se va pune un punct,  =  , se citeşte fevt, adică sfârşitul vieţii sau moarte.

Arabul acela, acoperind şiretenia cu o altă şiretenie a 37 adaos deasupra literei un punct negru şi altul roşu ; înainte de nenorocirea sultanului Mustafa, toţi savanţii turci au înţeles că acel cuvînt trebuie citit cu două puncte astfel : Bu sene kuvveti sultan olur, adică : „în acest an va fi tăria sau victoria sultanului” . Iar după neaşteptata întîmplare, văzînd punctul roşu în toate efemeridele care s-au aflat la cineva (pe care prezicătorul îl adăugase pentru a ascunde sensul), au cunoscut că se cuvenea să citească nu kuvvet cu două puncte, ci fevt cu un singur punct, adică : „în acest an va fi moartea sultanului”.

Se mai spune că regulile şi canoanele acestei ştiinţe sînt precise şi nemincinoase şi că toată dificultatea ei constă în judecata şi demonstraţia stupidă a celui ce este învăţat. Şi spre a-şi lămuri părerea, dau ca exemplu o poveste hazlie pe care, din dragoste faţă de cititorul nostru, nu ne vom lenevi s-o prezentăm aici.

Share on Twitter Share on Facebook