Însemnări de serviciu

În registrul de „intrări” nr. 8, litera D, pe anul 80-81, se pot vedea pe margini şi în spaţiile libere, însemnări cu creionul făcute de mai multe persoane. Dat fiind că toate poartă pecetea înţelepciunii şi sunt pline de o înaltă semnificaţie, trebuie să presupunem că ele aparţin şefilor. Să aleg pe cele mai bune şi mai caracteristice:

— „Fie. Să i se acorde o păsuire de două luni şi să i se pună în vedere să nu mai îndrăznească altă dată să intre cu galoşii în birou.”

— „La petiţia secretarului de gubernie Osetrov, prin care cere un ajutor în bani, nu pot să răspund decât printr-o referire la Imperiul Roman, care a pierit din cauza luxului. Luxul şi excesele duc la decăderea moravurilor, iar eu doresc ca toţi să aibă moravuri bune. Dar Osetrov poate să se ducă în ţinută de serviciu la negustorul Hihikin, căruia să-i spună că cererea lui e pe cale de a fi rezolvată.”

— „Pasărea se cunoaşte după pene şi un petiţionar de treabă – după recunoştinţă.”

— „Cu toate că, potrivii sensului strict al art. 64, alin. 1 al regulamentului taxei timbrului fiscal, cererile de eliberare a unui certificat de paupertate nu sunt supuse taxei timbrului fiscal, se va pune totuşi în vedere văduvei Donina, că în faptul de a nu-şi timbra cererea cu un timbru de 6 copeici, văd nu atât o cunoaştere exactă a spiritului legilor, cât dorinţa de a proceda cu de la sine putere, peste capul şefilor respectivi. Dacă s-ar fi dovedit într-adevăr că nu e nevoie de timbru, l-am fi dezlipit noi; ea însă nu are dreptul de a lua dispoziţiuni. Se respinge.”

— „Deliţîn, iscăleşte mai citeţ! Nu eşti consilier intim…”

— „Cu toate că în această cerere nu există indicaţiuni precise, referitoare la sentimentul de recunoştinţă, reiese totuşi din anumite puncte că la ea e anexat ceva… Unde-s banii?” Sub această frază e adăugat cu alt scris: „Am onoarea a raporta Înălţimii Voastre că banii, în sumă de şaptezeci şi cinci de ruble, au fost duşi în timpul lipsei dumneavoastră, de către Smirnov, soţiei dumneavoastră, Evdokia Trifonovna. Leagavov.”

Pe o hârtie cu menţiunea „strict confidenţial” e scris: „Nu înţeleg rostul unor astfel de menţiuni: „confidenţial” şi „strict confidenţial. „Pentru ce să facem o taină din fapte pline de învăţăminte? Să le citească toată lumea şi să-şi facă mea culpa.”

— „Nu dau crezare acestui raport de boală. Şuleabin scrie că e bolnav, când eu ştiu că stă acasă, sub pretext că are hemoroizi, şi scrie petiţii pentru diferiţi cetăţeni.

Să se prezinte mâine la serviciu!”

Apărută pentru prima oară în revista „Oskolki”, 1885, Nr. 9, 2 martie. Semnată: Omul fără splină. Publicăm acest text.

Share on Twitter Share on Facebook