Om de afaceri

Emisit, agent clandestin de bursă, conducător de cotilioane la baluri, samsar cu comision, vornicel la nunţi, cumătru, bocitor la înmormântări şi intermediar pentru fel de fel de intervenţii pe lângă autorităţi. Ivanov îl socoteşte conservator înfocat, pe când Petrov îl ştie nihilist incorigibil. Se bucură de cununiile altora, aduce copiilor bomboane şi discută răbdător cu doamnele bătrâne. E întotdeauna îmbrăcat după ultimul jurnal şi pieptănat „à la Сароul” E un tip misterios. Are un carnet de notiţe voluminos, pe care-l ascunde. Dăm extrase din el:

„Cheltuit cu cinstirea valetului prinţului cinci ruble douăzeci copeici. Vândut o acţiune a Căii Ferate Lozovaia-Sevastopol, cu care ocazie m-am ars cu paisprezece copeici.”

«A nu uita să arăt contesei Dîrina noua pasienţă, numită „Prinţesa”: primele douăsprezece cărţi trase din pachet se aşază în formă de cerc; următoarele se pun cum vrei, pe una sau pe alta din aceste cărţi, indiferent de culoare, până se iveşte dama de cupă, etc. Să-i aduc aminte, cu această ocazie, de Petea Sivuhin, care ar vrea să fie primit în regimentul Drimaderski. Să vorbesc apoi cu fata în casă Olia despre tiparele pentru negustoreasa Vîbuhina».

„Erîghin mi-a mai rămas dator pentru peţit şapte ruble. În aceeaşi zi, la un botez, l-am tras de limbă pe Kuţîn, intrând în vorbă cu el despre chestiuni politice într-un spirit liberal, dar n-am izbutit să prind nimic suspect. Va trebui să mai aştept.”

„Inginerul Funin m-a însărcinat să-i iau cu chirie un apartament pentru noua lui prietenă şi m-a rugat s-o plasez cuiva pe cea veche, adică pe Elena Mihailovna. I-am făgăduit să fac şi una şi alta până la 20 august.”

„Prinţesa Hlîdina oferă o mie de ruble pentru scrisorile ei de dragoste trimise locotenentului Skotov. Să-i cer cinci mii, să las la trei mii, dar în niciun caz să nu i le dau pe toate. Scrisoarea în care descrie întrevederea din grădină trebuie să i-o vând separat mai târziu.”

„Am fost martor la tribunal. L-am uns pe procuror şi de aceea, când apărătorul a început să mă scarmene, preşedintele mi-a luat partea.”

„Să nu uit să trag câteva palme agentului Iankel, ca să nu mai mintă.”

„Ieri la Bukaşini mişcările mi-au fost urmărite atent în timpul vintului. M-am văzut nevoit să pierd cincisprezece ruble, de ochii lumii. Cu toate astea, tot mi s-a tras o palmă.”

„Gusin mi-a dat douăzeci şi cinci de ruble pentru ziarul „Grohăilă”, ca să nu scrie nimic despre felul cum a decurs procesul lui… Ziarului îi ajung şi zece…”

Apărută pentru prima oară în revista „Oskolki”, 1885, Nr. 33, 17 august. Semnată: Omul fără splină. Publicăm acest text.

Share on Twitter Share on Facebook