După un sfert de oră, Henri se înapoie; văzuse lămurit, aşa cum oricine putea să vadă; văzuse pe o colină, care până atunci fusese învăluită de negurile nopţii, un detaşament destul de puternic de trupe franceze care poposiseră acolo şi-şi întăriseră poziţia.
Cu excepţia unui şanţ larg ce înconjura burgul ocupat de jandarmii din Aunis, apa începuse să scadă pe întinsul câmpiei, ca într-un iaz pe cale de a fi golit, înclinaţia naturală a terenului făcând să se scurgă puhoaiele în mare şi în câteva locuri mai ridicate decât altele şesul ieşea încetul cu încetul la iveală, ca după un potop.
Nămolul clisos cărat de apele revărsate acoperise aproape toate cuprinsurile şi era mai mare jalea să vezi, pe măsură ce vântul împrăştia pâclele aşternute peste plaiuri, un pâlc de vreo cincizeci de călăreţi înotând în noroi şi străduindu-se în zadar să ajungă fie până la burg, fie pe colină.
Ostaşii de pe colină auziseră strigătele lor disperate şi de aceea goarnele sunau neîncetat.
În momentul în care vântul izbuti să risipească trâmbele de ceaţă, Henri zări pe colină drapelul francez desfăşurându-se falnic în văzduh.
La rândul lor, jandarmii se grăbiră să înalţe stindardul ţinutului Aunis şi din amândouă taberele se auziră detunând salve de muschete trase în semn de bucurie.
Pe la orele unsprezece soarele se arătă, în sfârşit, pe cer, luminând această jalnică privelişte, zbicind pe alocuri pământul şi croind o pârtie ce părea să fie un drum de legătură şi pe care se putea, în fine, umbla.
Henri, care coborâse să cerceteze pârtia, îşi dădu seama cel dintâi, după zgomotul pe care-l iscau potcoavele calului, că era vorba de o şosea pietruită ce ducea, făcând un ocol circular, din marginea burgului până la poalele colinei; ajunse deci la concluzia că gonacii vor intra cu picioarele în noroi până deasupra copitei, până la genunchi sau poate chiar până la piept, în nici un caz însă mai mult, deoarece se sprijineau pe un teren consolidat.
Ceru, aşadar, îngăduinţa de a face această încercare şi cum nimeni nu se gândea să-şi pună viaţa în joc într-o expediţie atât de periculoasă, lăsă în grija cornetului pe Remy şi pe tovarăşa sa de călătorie şi porni să înfrunte singur primejdiile drumului.
În timp ce părăsea burgul, se zări un călăreţ coborând povârnişul colinei şi încercând, la rândul său, să răzbată până la burg urmând acelaşi drum ca şi Henri.
Întreg versantul dinspre burg al colinei era înţesat de ostaşi ce priveau isprava neasăbuitului călăreţ, ridicând braţele la cer ca şi cum s-ar fi străduit să-l înduplece cu rugăminţile lor să se întoarcă din drum.
Amândoi solii celor două crâmpeie ale marii armate franceze îşi urmară calea vitejeşte, pentru ca foarte curând să-şi dea seama şi unul şi celălalt că lucrul pe care îl aveau de făcut era mult mai puţin dificil decât s-ar fi putut teme în primul moment sau decât se temeau ceilalţi pentru ei.
O vână bogată de apă ce ţâşnea din spărtura unui apeduct izbit de o bârnă mustea de sub stratul gros de noroi, spălând parcă anume şoseaua înnămolită şi lăsând să se vadă prin unda ei limpede făgaşul pietruit pe care caii îl căutau de zor cu copitele. Distanţa dintre cei doi călăreţi nu era mai mare acum de două sute de paşi.
— Franţa! Strigă călăreţul ce pornise de pe colină.
Şi-şi scoase pălăria adumbrită de o pană albă.
— Oh, dumneata erai! Exclamă Henri, mărturisindu-şi gălăgios bucuria. Dumneata, monseniore?
— Tu, Henri?! Tu, frăţioare?! Izbucni celălalt călăreţ.
Şi cu riscul de a pierde drumul de sub picioare, abătându-se fie spre dreapta, fie spre stânga lui, amândoi caii o porniră la galop unul spre altul şi, în scurtă vreme, în uralele înfocate ale privitorilor de pe şosea şi de pe colină, cei doi călăreţi se îmbrăţişară îndelung şi cu duioşie.
Într-o clipă, burgul şi colina rămaseră pustii; jandarmii şi soldaţii din cavaleria uşoară, gentilomii, fie hughenoţi, fie catolici, năvăliră pe drumul deschis de cei doi fraţi.
Curând cele două tabere se înfrăţiră, braţele se deschiseră şi, de unde mai înainte se temuseră să nu dea mâna cu moartea, trei mii de francezi înţesau acum şoseaua, mulţumind proniei cereşti şi strigând „Trăiască Franţa!”
— Domnilor! Răsună la un moment dat glasul unui ofiţer hughenot. S-ar cuveni să strigaţi mai degrabă trăiască domnul amiral! Căci numai domnului duce de Joyeuse şi numai domniei sale datorăm cu toţii minunea de a fi scăpat cu viaţă astă-noapte, iar azi-dimineaţă bucuria de a strânge în braţe pe compatrioţii noştri.
Cuvintele lui fură întâmpinate cu aclamaţii furtunoase. Cei doi fraţi schimbară câteva cuvinte stropite cu lacrimi.
— Dar ducele? Îl întrebă Joyeuse pe Henri.
— Se zice c-ar fi murit? Răspunse acesta.
— Se ştie precis c-a murit?
— Jandarmii din Aunis au văzut cadavrul calului său, pe care l-au recunoscut după semnul din frunte. Calul mai trăgea încă după el, aliniat de scări, un călăreţ care era cu capul sub apă.
— E o zi de doliu pentru Franţa? Spuse amiralul. Apoi, întorcându-se către oamenii săi: Haideţi, domnilor? Rosti el cu glas tare? Să nu pierdem vremea. Mai mult ca sigur că vom fi atacaţi, după ce apele se vor fi retras; să ne întărim pe poziţii până ce ne vor sosi ştafete şi merinde.
— Dar, monseniore? Întâmpină cineva cavaleria nu mai e în stare să facă un pas; caii n-au mai mâncat de ieri de la orele patru şi sunt lihniţi de foame, sărmanii.
— Avem grăunţe la noi în tabără? Spuse cornetul. Dar ce facem cu oamenii?
— Nu-i nimic? Răspunse amiralul? Bine că avem grăunţe, nici nu-mi trebuie altceva; cum trăiesc caii, vor putea trăi şi oamenii.
— Frăţioare? Îl întrerupse Henri? Fă în aşa fel, te rog, ca să putem sta de vorbă câteva clipe.
— Mă duc să ocup burgul? Spuse Joyeuse. Vezi caută o locuinţă pentru mine şi aşteaptă-mă acolo.
Henri se întoarse lângă cei doi tovarăşi ai săi de drum.
— Vă aflaţi acum în mijlocul unei oştiri. Vă rog să mă credeţi, lucrul cel mai bun deocamdată este să staţi ascunşi în locuinţa pe care am s-o iau pentru mine; doamna nu trebuie să fie văzută de nimeni. Astă-seară, după ce vor fi adormit cu toţii, voi găsi mijlocul ca să vă puteţi mişca nestingheriţi.
Remy se adăposti, aşadar, împreună cu Diane în casa pusă la dispoziţie de cornetul jandarmilor, care, după sosirea lui Joyeuse, devenise iar un ofiţer ca oricare altul, la ordinele amiralului.
Pe la orele două, ducele de Joyeuse intră, în sunetul goarnelor, în burg, îşi încartirui trupele şi luă măsuri straşnice pentru a preîntâmpina orice încălcare a disciplinei.
Porunci apoi să se împartă câte un tain de orz oamenilor, de ovăz cailor şi de apă tuturor, îi cinsti pe răniţi cu câteva poloboace de bere şi de vin găsite prin beciuri, iar el se mulţumi să se ospăteze, în văzul tuturor cu un codru de pâine neagră şi cu un pahar de apă, în timp ce inspecta posturile. Pretutindeni fu primit ca un adevărat izbăvitor, cu strigăte de iubire şi de recunoştinţă.
— Lasă, lasă! Spuse el la întoarcere, când rămase singur cu fratele lui. Să poftească numai flamanzii, că-i zvânt în bătaie! Dacă lucrurile merg tot aşa, zău, aş fi în stare chiar să-i şi mănânc, fiindcă mor de foame şi? Îi mărturisi în şoaptă fratelui său, aruncând într-un colţ codrul de pâine clin care, chipurile, muşcase cu atâta poftă până atunci? Mai mare jalea să te hrăneşti cu aşa ceva. Şi acum, dragul meu, să stăm puţin de vorbă; ia spune-mi, cum se face c-ai ajuns aici, în Flandra, când eu te credeam la Paris?
— Frăţioare? Îi destăinui Henri amiralului? Nu mai puteam cu nici un chip să trăiesc la Paris şi atunci am plecat după dumneata în Flandra.
— Tot din pricina dragostei?
— Nu, eram disperat. Acum îţi jur, Anne, nu mai sunt îndrăgostit; singura mea iubire e tristeţea.
— Frăţioare, frăţioare? Îl mustră Joyeuse? Dă-mi voie să-ţi spun c-ai avut ghinionul să dai peste o viperă.
— Cum adică?
— Aşa cum ţi-am spus. Vezi tu, Henri, răutatea ca şi virtutea au şi ele o măsură pe care, atunci când se întâmplă s-o depăşească, făpturile lui Dumnezeu nesocotesc voinţa Celui de Sus, devenind călăi ori ucigaşi, lucruri pe care biserica le osândeşte deopotrivă; de pildă, a nu ţine seama de suferinţele aproapelui, numai pentru că vrei cu tot dinadinsul să fii virtuos, ce poate fi decât o exaltare sălbatică, ce poate dovedi că n-ai în tine nici un pic de milostenie creştinească?
— O, frăţioare, frăţioare! Protestă Henri. De ce ţii neapărat să ponegreşti virtutea?
— Dar nu ponegresc câtuşi de puţin virtutea, Henri; n-am făcut decât să înfierez viciul. Ascultă-mă pe mine, femeia asta este o viperă şi chiar dacă i-ai câştigat dragostea, oricât ar fi ea de ispititoare, chinurile la care te-a supus nu vor fi niciodată răsplătite. O, Doamne, într-o împrejurare ca asta, crede-mă, eşti întru totul îndreptăţit să te foloseşti de puterea şi de mijloacele pe care le ai la îndemână, fiind vorba de o legitimă apărare şi nicidecum de o samavolnicie. Să fiu al dracului, Henri, ştii ce-aş fi făcut în locul tău: aş fi luat cu asalt casa în care şade femeia asta şi, după ce aş fi cucerit casa, aş fi cucerit-o apoi şi pe ea; iar pe urmă, aşa cum se întâmplă de obicei cu orice fiinţă pe care ai reuşit s-o supui şi care, pe cât era de aprigă înainte de luptă, pe atât de smerită se pleacă în faţa învingătorului, pe urmă, când ar fi venit să-şi încolăcească braţele în jurul gâtului meu, şoptindu-mi: „Henri, te ador!”, aş fi dat-o la o parte spunându-i: „Foarte frumos din partea dumitale, doamnă, aşa se şi cuvine, eu am suferit destul, acum e rândul dumitale să suferi”.
Henri îi luă mâna.
— Nu crezi o vorbă din tot ce spui, Joyeuse? Îl dojeni el.
— Ba zău că da.
— Tu care ai un suflet atât de bun, de mărinimos!
— A fi mărinimos cu oamenii fără inimă înseamnă să rămâi păcălit, frăţioare.
— O, Joyeuse, Joyeuse, se vede bine că n-o cunoşti pe femeia aceasta.
— Drăcia dracului! Nici nu vreau s-o cunosc.
— De ce?
— Fiindcă m-ar sili să fac un lucru pe care unii oameni l-ar numi o crimă, dar care, pentru mine, ar fi un act de dreptate.
— Ei, frăţioare, frăţioare? Spuse tânărul, cu un surâs îngeresc? Ferice de tine că nu iubeşti! Dar, dacă nu ţi-e cu supărare, domnule amiral, ce-ar fi să lăsăm deoparte dragostea asta nesocotită şi să vorbim despre război?
— Cu atât mai bine, fiindcă, tot vorbind într-una despre nebunia ta, până la urmă m-ai face să-mi ies şi eu din minţi.
— Precum vezi, ducem lipsă de merinde.
— Ştiu şi chiar m-am şi gândit cum am putea face rost de ele.
— Şi ai găsit vreun mijloc?
— Cred că da.
— Anume?
— Nu pot să mă mişc de aici, până nu voi fi aflat ce s-a întâmplat cu armata noastră, dat fiind că poziţia e prielnică şi sunt în măsură s-o apăr împotriva unor forţe de cinci ori mai mari; în schimb, aş putea să trimit în recunoaştere o trupă de cercetaşi; în primul rând, ca să culeagă ştiri, ceea ce pentru nişte oameni aflaţi la strâmtoare, aşa cum suntem noi în momentul de faţă, este un adevărat izvor de apă vie; iar în al doilea rând, ca să facă rost de merinde, fiindcă, orice s-ar zice, Flandra este, într-adevăr, o ţară minunată.
— Nu prea, frăţioare, zău că nu.
— Eu vorbesc de pământul ei, aşa cum l-a plăsmuit Dumnezeu şi nu de oameni, care întotdeauna reuşesc să strice înfăptuirile Celui de Sus. Îţi dai seama, Henri, ce greşeală de neiertat a făcut răposatul prinţ, ce noroc a fost în stare să scape din mână şi cât de repede şi-a frânt gâtul, bietul François, odihnească-se în pace, dintr-o mândrie deşartă şi dintr-o pripeală nesocotită! Dumnezeu să-l ierte, ce să mai vorbim! Şi când te gândeşti c-ar fi putut să câştige o glorie nepieritoare şi să stăpânească unul dintre cele mai frumoase regate din Europa, pe când aşa, cine a tras foloasele de pe urma lui?… Wilhelm cel viclean. De altminteri, ştii Henri, că locuitorii Anversului s-au luptat ca nişte viteji?
— Ca şi dumneata, frăţioare, după cât am auzit.
— Da, eram într-una din zilele mele bune şi pe urmă a mai fost ceva care m-a întărâtat.
— Ce anume?
— Faptul că am întâlnit pe câmpul de bătaie un spadasin pe care-l cunosc.
— Un francez?
— Da, un francez.
— În rândul flamanzilor?
— În fruntea lor, Henri. E o taină ce trebuie descoperită pentru a afla cauza sfârtecării lui Salcede în piaţa Greve.
— În sfârşit, scumpul meu senior, bine că te-ai întors viu şi nevătămat, spre marea mea bucurie. Eu însă, care n-am apucat încă să fac nici o ispravă, trebuie totuşi să-mi încerc şi eu norocul.
— Şi cam ce-ai vrea să faci?
— Încredinţează-mi mie comanda cercetaşilor dumitale, te rog.
— Nu, zău, ar fi din cale afară de primejdios, Henri. Bineînţeles, n-aş putea să-ţi spun asta de faţă cu alţii, dar n-aş vrea să ai parte de o moarte atât de puţin glorioasă, adică de o moarte becisnică. Cercetaşii mei ar putea să dea peste vreo ceată de flamanzi; afurisiţii ăştia luptă cu seceri şi cu ghioace; chiar de-ai culca la pământ o mie dintre ei, tot mai rămâne unul în picioare şi acela e în stare să te taie în două sau să te schilodească. Nu, Henri, nu! Dacă ţii neapărat să mori, am eu ceva mai bun pentru tine.
— Nu, frăţioare, ţin mult să-mi îndeplineşti rugămintea. O să iau toate măsurile ca să-mi păzesc pielea şi îţi făgăduiesc să mă întorc teafăr înapoi.
— Aha, acum am înţeles.
— Ce-ai înţeles?
— Vrei să vezi dacă vâlva pe care ar stârni-o mai ştiu eu ce ispravă răsunătoare săvârşită de tine n-ar putea să îmblânzească inima sălbăticiunii tale. Mărturiseşte că de aceea stărui cu atâta râvnă.
— N-am decât să mărturisesc, dacă vrei dumneata, frăţioare.
— Foarte bine, ai dreptate. Femeile care rămân împietrite în faţa celei mai înflăcărate iubiri se lasă uneori lesne înduplecate de puţină vâlvă.
— Nici prin gând nu mi-a trecut aşa ceva.
— Atunci eşti nebun de legat dacă vrei să faci asta fără să speri nimic. Ştii ce, Henri? Nu te mai frământa degeaba să înţelegi pentru ce femeia asta nu vrea să primească dragostea ta, fiindcă nu e decât o mofturoasă care n-are nici inimă şi nici ochi să vadă.
— Îmi încredinţezi comanda, nu-i aşa, frăţioare?
— N-am încotro, de vreme ce ţii morţiş.
— Aş putea să plec chiar astă-seară?
— Mai încape vorbă, Henri, chiar trebuie neapărat; îţi dai seama că nu putem zăbovi prea mult.
— Câţi oameni te gândeşti să-mi dai?
— O sută de oameni, atâta tot. Nu pot să rămân descoperit, Henri, cred că mă înţelegi.
— Chiar şi mai puţini dacă vrei, frăţioare.
— Ba nu, dimpotrivă, aş dori să-ţi pot pune la dispoziţie de două ori mai mulţi. Un singur lucru îţi cer: să-mi dai cuvântul tău de onoare că, dacă s-ar întâmpla cumva să ai de-a face cu o ceată de peste trei sute de oameni, în loc să te laşi căsăpit, vei căuta să baţi în retragere.
— Frăţioare? Răspunse Henri, zâmbind? Îmi vinzi mult prea scump o glorie pe care nu te înduri să mi-o dăruieşti.
— Dacă-i aşa, dragă Henri, n-am să ţi-o vând, nici n-am să ţi-o dăruiesc: o să plece alt ofiţer în recunoaştere.
— Frăţioare, aştept ordinele dumitale şi îţi promit că vor fi întocmai executate.
— N-ai să te încumeţi să dai nici o luptă decât dacă forţele vor fi egale ori dacă vei avea de-a face cu forţe de două sau de trei ori mai mari, în nici un caz mai mult.
— Jur.
— Foarte bine! Şi-acum să vedem ce unitate ţi-ar conveni?
— Dă-mi voie să iau o sută de oameni din regimentul de jandarmi din Aunis; am o mulţime de prieteni printre ei şi ostaşii pe care i-aş alege din regimentul lor sunt sigur c-ar face orice le-aş cere.
— Fie, ia atunci jandarmii din Aunis!
— Când trebuie să plec?
— Chiar acum. Numai să ai grijă mai întâi să li se dea oamenilor tainul pe o zi şi cailor pe două zile. Ţine minte că vreau să am ştiri cât mai grabnice şi cât mai sigure.
— Mă duc, frăţioare. Mai ai cumva să-mi dai vreun ordin secret?
— Ia seama să nu răsufle ceva despre moartea ducelui. Lasă pe toată lumea să creadă că s-ar afla în tabără la mine. Dă sfoară-n ţară c-aş avea nu ştiu câtă oaste la îndemână şi, dacă s-ar întâmpla să descoperi rămăşiţele pământeşti ale răposatului prinţ deşi a fost un om rău şi un comandant de oşti de mâna a şaptea, dat fiind că, oricum, făcea parte din casa regală a Franţei, îngrijeşte să fie aşezat într-un sicriu de stejar şi pune-i pe jandarmii tăi să-l aducă aici, ca să poată fi înmormântat la Saint-Denis.
— Prea bine, frăţioare! Asta-i tot?
— Da, tot. Henri luă mâna fratelui său s-o sărute, dar amiralul îl cuprinse în braţe. Încă o dată, Henri, îmi dai cuvântul tău? Rosti Joyeuse? Că nu e vorba de un şiretlic de care te-ai folosit ca să mori vitejeşte pe câmpul de luptă?
— Nu, frăţioare. Într-adevăr, aşa am vrut la început când am venit aici, dar acum, îţi jur, gândul acesta mi-a pierit din minte.
— Şi când te-a părăsit?
— Acum două ceasuri.
— În ce împrejurări?
— Iartă-mă, frăţioare.
— Bine, bine, Henri, treaba ta, păstrează-ţi secretele.
— O, ce bun eşti, frăţioare!
Cei doi tineri se aruncară pentru a doua oară unul în braţele celuilalt şi se despărţiră, dar nu mai înainte de a întoarce capul încă o dată, zâmbindu-şi unul altuia şi fluturând mâna în semn de rămas bun.