TABEL CRONOLOGIC

        U 802 La 24 iunie se naşte la Villers-Cotterets, departamentul Aisne, Alexandre Dumas, unicul copil al generalului Thomas-Alexandre Dumas şi al Mariei-Louise Labouret.

        1805 Naşterea, la Genova, a lui Giuseppe Mazzini, marcantă personalitate din emigraţia italiană în anii Risorgimentului.,

        4807 La 4 iulie se naşte la Nisa, provincie sardă anexată de Franţa napoleoniană, Giuseppe Garibaldi, fiul armatorului Bomenico Garibaldi şi a Rosei Raimondi.

        3S75 Oraşul Nisa cu teritoriile idin jur revine la regatul Sardiniei ca urmare a prăbuşirii primului imperiu francez.

        181.2 Are loc eea dintâi călătorie a lui Garibaldi în Levant şi Marea Neagră pe brigantina „Cestanza”, în calitate de „mozzoa (elev marinar).

        Alexandre Dumas întreprinde prima sa călătorie la Paris unde ia contact cu mişcarea artistică şi lumea teatrului.

        ! Memoriile Hai Garibaldi

        1825 Domenico Garibaldi, însoţit de fiul său Giuseppe, face o călătorie la Roma; „Cetatea Eternă” lasă o impresie de neşters tinărului de 18 ani.

        La 27 februarie, Giuseppe Garibaldi este înscris în registrele portului Nisa cu titlul de căpitan în marina comercială sardă.

        În aprilie, intră în contact cu un grup de saint-simonieni francezi ce se expatriau în Orient, fapt ce va avea o anumită înrâurire asupra concepţiei sale de viaţă.

Întâlnire la Marsilia, între Garibaldi şi Mazzini. Adeziunea celui dintâi la asociaţia conspirativă „Tânăra Italie1', fondată de Mazzini, ale cărei ţeluri fundamentale erau: independenţa ţării, unitatea republicană şi democraţia.

        La Paris, reprezentarea pieselor istorice: Henric al III-lea şi Curtea sa (1829); Christina (1830); Antony (1831); Tumul Nesle (1832) şi altele, asigură dramaturgului Alexandre Dumas un mare succes de public şi de prestigiu.

        1834 Eşuează insurecţia din. Savoiat-pregătită şi condusă de Mazzini.

        Compromis într-o tentativă insurecţională la Genova, Giuseppe Garibaldi se refugiază vremelnic la Marsilia. Are loc condamnarea sa la moarte în contumacie de către autorităţile piemonteze.

        183.) Expatriere în America Latin*? Garibaldi se îmbarcă pe bricul „Le Nautonier” în calitate de căpitan secund, cu destinaţia Rio de. Janeiro.

        Scriitorul Alexandre Dumas întreprinde o călătorie în Italia, unde revine în anul următor, iar ulterior în 1S40, 1841 şi 1842.

        il83(i Garibaldi îmbrăţişează cauza revoluţionară a republicii independente Rio Grande de Sul şi participă, cu un mic vas, la acţiunile de război împotriva Braziliei imperiale.

        1837 Comandant al flotilei riograndeze, Garibaldi desfăşoară un război de „guerilla”, în operaţii efectuate atât pe apă cât şi pe uscat.

        Anita Ribera da Silva, o tânără braziliană de 18 ani, devinesoţia lui Garibaldi. Împărtăşind alături de acesta existenţa sa tumultuoasă.

        Începe col de-al doilea război iriterafnerican pentru acapararea Uruguay ului.

        La 16 ianuarie se naşte primul copil al soţilor Garibaldi, Menotti, după numele eroului-martir al răscoalei din 1831 de la Modena.

        Sfârşitul misiunii lui Garibaldi în Rio Grande de Sul. Familia Garibaldi se strămută la Montevideo unde exista o puternică colonie italiană formată, îndeosebi, din emigranţi politici.

        În conflictul cu Argentina dominată de dictatorul Juan Rosas, Garibaldi sprijină cauza republicii Uruguay.

Începe asediul îndelungat al oraşului Montevideo. Se formează trei legiuni de luptători emigraţi: italieni, francezi, spanioli, în scopul ' asigurării rezistenţei. Legiunea italiană, de 800 de oameni, este comandată de Garibaldi, căruia i se conferă gradul de colonel.

        Ostaşii Legiunii italiene îşi afirmă superio. Ritatea în toate acţiunile de hărţuire cu inamicul (Cerro, Boyada etc.).

        Apare, la Paris, romanul cei trei muşchetari de Alexandre Dumas care asigură autorului o notorietate europeană. Începe totodată publicarea romanului-foileton Contele de Monte Cristo care va continua până în 1850, cujiosănd un succes fără precedent.

        Au, loc bătăliile de laSalto şi San-Antonio (Argentina septentrională) unde Legiunea italiană se acoperă de glorie. Avansarea lui Garibaldi la gradul de general.

        La Paris apar noi romane istorice care continuă seria succeselor înregistrate de Alexandre Dumas: Doamna de Montsorfiau; Cavalerul de la Maison Rouge; Războiul femeilor; după ce în anul precedent se tipăriseră: După 20 de ani (continuarea celor STrei muşchetari) şi Regina Margot. Începepublicarea Memoriilor unui medic (Joseph Balsamo) pe care le va termina în următorii doi ani.

        Autorul lor întreprinde o călătorie de documentare în Africa de Nord (Algeria şi Tunis) unde e primit cu onoruri militare. Impresiile călătoriei sunt consemnate în volumul De la Paris la Cadix.

        Se acordă lui Garibaldi puteri depline în coordonarea asediului oraşului Montevideo. Aplicând tactica războiului de poziţii el imobilizează forţele inamice, sprijinind astfel bătălia diplomatică în scopul reglementării conflictului.

        La Paris Alexandre Dumas-fiul publică romanul Dama cu camelii.

        1848 Au loc mişcări revoluţionare în aproape toate statele europene, inclusiv în peninsula italică, înlăturarea monarhiei în Franţa prin luptele de stradă din 22-24 februarie şi proclamarea celei de-a doua republici.

        La 23 martie, regatul Sardiniei şi Piemontului declară război Austriei în vederea lichidării puterii habsburgiee din Italia de Nord.

        La 24 iunie, Giuseppe Garibaldi, cu o parte din veteranii legiunii italiene din Montevideo, debarcă la Nisa după un exil de 12 ani. Comitetul provizoriu al oraşului Milano însărcinează pe generalul Garibaldi cu comanda batalioanelor de voluntari în curs de formare.

        La 9 august, după înfrângerea de la Custoza, regele Sardiniei semnează un armistiţiu capitulard ca Austria.

        Batalioanele garibaldiene de voluntari opun rezistenţă trupelor austriece în cetatea naturală a munţilor din jurul lacului Maggiore. Acţiunea, deşi de scurtă durată, are profund Ecou în masele italiene, cât şi în afara fruntariilor peninsulei italice.

        Apare, la Paris, ziarul lui Alexandre Dumas Le Mois (Luna) precum şi romanul cei patruzeci şi cinci şi Vicontele de Bragelonne (ultima parte din ciclul închinat muşchetarilor).

        La 25 noiembrie, papa Pius al IX-lea, temându-se de insurecţia populară, părăseşte Roma refugii ndu-se pe teritoriul Regatului celor Două Sicilii.

        La 10 decembrie este ales preşedinte al Republicii franceze Ludovic-Napoleon Bonaparte, nepot al primului împărat al Franţei.

        La 9 februarie, Adunarea Constituantă din Roma declară decăzută puterea laică a papilor şi proclamă Republica Romană.

        La 3 iunie începe asediul Romei de către trupele franceze trimise de noul preşedinte al Franţei, Ludovic-Napoleon Bonaparte.

        La 3 iulie, în pofida rezistenţei înverşunate., a apărătorilor, francezii pătrund în Cetatea Eternă.

        Are loc odiseea retragerii din Roma a voluntarilor garibaldieni. În decursul retragerii, se stinge din viaţă Anita Garibaldi. Începe a doua expatriere a lui Garibaldi, impusă ele guvernul piemontez, care va dura până în 1854.

        fLa Tanger, Garibaldi începe redactarea primei părţi a Memoriilor referitoare la evenimentele din America de isud. În iunie pleacă la Liverpool, apoi la New York, unde rămâne şi în decursul anului următor lucrând într-a fabrică.

        Mazzini organizează la Londra „Comitetul central democratic european” la care aderă şi Nicolae Bălcescu şi C. A. Rosetti.

        Alexandre Dumas publică romanul Colierul reginei.

        Căpitan de cursă lungă în. Serviciul unei societăţii italo-americane, Garibaldi călătoreşte în Panama, Peru, apoi în China, Filipine şi Australia.

        Camillo Benso di Cavour devine prim-ministru al regatului Sardiniei şi Piemontului.

        La 7 noiembrie şeful statului francez, desfiinţează republica, proclamându-se împărat sub numele de Napoleon al III-a.

        Din prudenţă, Alexandre Dumas se autoexilează la Bruxelles unde se află intelectualii francezi din opoziţie în frunte cu Victor Hugo.

        Călătoriile de serviciu ale lui Garibaldi se extind pe itinerariile cele mai diverse. Din nou în Pacific, apoi în Chile, ocolind Capul Horn, revine în Statele-Unite, la Boston, Izbucneşte războiul Crimeii între Rusia şi coaliţia anglo-franco-turcă, la care se alătură şi Regatul Sardiniei…

        Are loc apariţia romanelor lui Alexandra Dumas; Ange Pitou şi Contesa de Charny, Apare ziarul Muşchetarul, proprietatea scriitorului, În februarie, are loc la Londra o întrevedere între Garibaldi şi Mazzini.

        La 10 mai Garibaldi reintră în patrie, debarcând la Genova, În toamna aceluiaşi an se instalează cu copiii ipe mica insulă Caprera din Mediterană, la intrarea în strâmtoarea Bonifăciu.

        1855 La 20 ianuarie, regatul Sardiniei şi Piemontului, încheie un tratat cu Anglia şi Franţa, prin care se angajează să participe la războiul Crimeii, trimiţând un corp expediţionar de 15,000 de soldaţi.

        18.56 Are loc Congresul de pace de la Paris în vederea reglementării relaţiilor dintre Rusia şi puterile occidentale, după războiul Crimeii. Guvernul Cavour obţine anumite 'succese tactice.

        '1858 La 20 iulie în întâlnirea de la Plombieres dintre Napoleon al III-lea şi Cavour au fost puse bazele alianţei dintre Franţa şi Piemont, pentru înlăturarea Austriei de pe teritoriul italian, întrevedere între Garibaldi şi Cavour la Torino cu privire la reorganizarea armatei regulate şi la formarea batalioanelor de voluntari.

        1859 Începe războiul austro-franco-piemontez.

        Garibaldi comandă corpul de vânători alpini, format din 3.000 de voluntari. Eliberează o parte din Lombardia şi localităţile Sesto-Caler. De, Varese, Como, Adda, Bergamo, LaXLI nato, La 4. Şi 23 iunie, în bătăliile de la Magenta, Solferino şi San Marţino, trupele franco-pieimonteze înfrâng armata austriacă.

        Toscana, Parma, Modena şi Romagna cer, în urma insurecţiilor populare, alipirea la Piemont.

        Are loc la Torino o întâlnire între Garibaldi şi Dumas, în legătură cu publicarea memoriilor.

        i. '

        160 La 5 şi 6 mai, vasele „Lombardo” şi „Piemontu părăsesc portul Quarto de lângă Genova, 'cu „o mie” de voluntari, sub comanda lui Giuseppe Garibaldi, în scopul eliberării Italiei meridionale.

        11 mai. Debarcare în nordul Siciliei, la Mârşala.

        15 mai. Victoria de la Calatafimi.

        27 mai. Începe atacul pentru cucerirea oraşului Palermo.

        7 iunie. Eliberarea completă a capitalei siciliene şi ocuparea fortului Castellamare.

        18 iunie. Ocuparea oraşului Catania.

        20 iulie. Cucerirea oraşului Milazzo.

        iulie. Predarea fortului Milazzo.

        iulie. Intrarea în oraşul Messina, august. Traversarea strâmtorii Messina şi debarcarea voluntarilor garibaldieni în Calabria.

        august. E luat cu asalt oraşul Reggio.

        31 august. Intrarea în oraşul Cosenza,

        3 septembrie. Garibaldi pătrunde în Sapri.

        septembrie. Este ocupată Padula, septembrie. Intrarea în Salerno, septembrie. Garibaldi pătrunde în Neapole, în ovaţiile populaţiei.

        — 2 octombrie. Bătălia de la Voltumo, care consfinţeşte cucerirea Sudului prin înfrângerea trupelor napolitane.

        Alexandre Dumas, care a însoţit expediţia, celor „O mie”, de la Palermo la Neapole, e numit de eliberatorul Sudului, director al „Artelor frumoase”, Scriitorul francez editează la Neapole ziarul unionist „L'indipendente”. Apar, la Paris, lucrările lui Dumas: Memoriile lui Garibaldi şi în Rusia, ultima inspirată dintr-o călătorie întreprinsă în anul precedent la Petersburg, Moscova, NijniNovgorod şi Caucaz.

        La 9 noiembrie, Garibaldi părăseşte Neapole pe vasul „Washington” cu destinaţia Caprera, în urma disensiunilor ivite cu guvernul piemontez.

        Alexandre Dumas rămâne la Neapole timp de patru ani, până în 1864.

        În şedinţa din 18 aprilie a Parlamentului din Torino, Garibaldi face un aspru rechizitoriu politicii cavouriene în legătură cu teritoriile eliberate din Sud.

        fea (3 iunie, moare primul ministru al Italiei unificate, Camillo Benso di Cavour.

        Apare lucrarea lui Alexandre Dumas Garibaldienii.

        XLIII XEIÎ La 29 august, pe înălţimile de la Aspromonte (Calabria), Garibaldi e rănit şi apoi arestai din ordinul guvernului de la Torino, sub pretext că a pus la cale insurecţia în Statul papal, voind să ecupe Roma, periclitând astfel relaţiile cu Napoleon al IlI-lea. Sub presiunea opiniei publice din toate provinciile italiene, ilustrul prizonier e eliberat după o scurtă detenţiune.

        1864 în cursul lunilor aprilie şi mai, Garibaldi vizitează Anglia. Îmbarcarea în portul La Valetta (Malta) pe un vapor britanic; debarcarea, la Southampton. Primire triumfală la Londra, Liverpool, Glasgow, Manchester şi alte oraşe din Marea Britanie. Miting popular în Trafalguar Square – cea mai mare demonstraţie de masă care avusese loc în capitala Angliei de la moartea lui Wellington. Revedere cu Mazzini în casa lui Alexandr Herzen.

        1866 La6 iunie încep ostilităţile între Prusia şi, Austria.

        'La 20 iunie intervine în conflict şi armata italiană.

        Garibaldi, comandant al unui corp de armată format din batalioane de voluntari, pătrunde în Trentin, cucerind poziţiile de la Coffaro, Monte Squello, Edolo, Rocca d'Anfo, Bezzecca. '

        Are loc bătălia de la Sadova în care trupele pru-* sace zdrobesc armata austriacă.

        Provincia Veneţia este cedată Italiei.

        Eşuează încercarea lui Garibaldi de a elibera Roma cu voluntarii săi. La 3noiembrie, pe colinele de la Mentana (Italia Meridională), armata franceză trimisă de Napoleon al IlI-lea, înfrânge trupele de voluntari. Arestarea lui Gairbaldi îa Figline, din ordinul guvernului italian; eroul este condus în fortăreaţa de la Varignano. Datorită protestului ' maselor italiene şi al cercurilor de intelectuali europeni în frunte cu Victor Hugo, deţinutul e eliberat, retrăgându-se la Caprera.

        Apare ultima lucrare narativă a lui Dumas, Albii şi albaştrii, episod al luptelor din Vandeeă. În anul următor scriitorul dramatizează tema.

        1870 La 19 iunie începe războiul franco-prusac. Sânţi retrase trupele franceze de ocupaţie din Roma. Înfrângerile armatei franceze, izolarea Franţei de, puterile europene şi adâncile contradicţii dinăuntrul ţării, constrâng pe Napoleon să capituleze la Sedan. Revoluţia declanşată la Paris instaurează cea de-a treia republică franceză.

        La 20 septembrie, Nino Bixio – unul din locotenenţii lui Garibaldi – pătrunde cu detaşamentul său în Roma, înălţând pe Capitol iu drapelul roşu-a b-verde.

        Garibaldi îşi oferă Franţei republicane serviciile sale. Acceptă comandamentul corpurilor ele voluntari ale armatei din Vosgi, operând în triunghiul Dole-Dijon-Autun.

        La 6 decembrie, moare scriitorul Alexandru Dumas-tatăl la castelul Puys, nu departe d”Dieppe, unde a fost înmormântat provizoriu.

        În bătălia de la 21-23 ianuarie corpurile de voluntari ale armatei din Vosgi au înscris o victorie în apărarea Dijonuiui.

        La 18 martie este proclamată Comuna din Paris t' – embrion al statelor socialiste de mai târziu – care cunoaşte o existenţă de numai 72 de zile.

        La 10 martie, moare la Pisa Giuseppe Mazzini. Cu acest prilej are loc o mare manifestaţie populară la care participă şi Garibaldi.

        Rămăşiţele pământeşti ale lui Alexandre Dumas sunt transportate în satul natal Villers-Cotterets.

        Apar o serie de lucrări în proză şi versuri albe ale lui Garibaldi, intitulate: Clelia, Cantorii voluntarul, Cei O mie. Autorul zugrăveşte, cu lirism, evenimentele trăite şi chipul unor tovarăşi de arme care s-au sacrificat

        — Luptând alături de el.

        Deputat în Parlamentul din Roma, Gări. Baldi se preocupă, de mai mulţi ani, de un proiect de transformare al cursului Tibrului şi de îmbunătăţirea solului în Agrul Pontin, proiect nerealizat atunci din lipsa mijloacelor financiare.

        La 2 iunie se stinge din viaţă, la locuinţa sa din insula Caprera, Giuseppe Garibaldi, unul din făuritorii unităţii Italiei. Moartea sa a fost declarată doliu naţional.

        La 4 noiembrie, are loc în piaţa Malesherbes, din Paris, dezvelirea statuii lui Alexandre Dumas-tatăl. Opera a fost executată de. Gust ave Dore.

        XLV XLIV

        1946 Este proclamată Republica italiană, după 64 de ani de la moartea lui Garibaldi. Prin voinţa unanimă a populaţiei, plebiscitul a fost fixat pentru ziua de2 iunie, data comemorării marelui dispărut, această zi devenind sărbătoarea naţională a Italiei.

Share on Twitter Share on Facebook