Marţi 14 septembrie 1999

Azi-noapte, fix la 12 s-a pornit o ploaie năpraznică. A ţinut-o aşa până la 3,30. Zgomotul e amplificat, aici, de doi, ca să zic aşa, factori: în colţul stâng al balconului este înzidit burlanul colector al apei de ploaie: face un zgomot şuvoial (i-aş zice: closetal) la fiecare cădere de apă plouatică; în al doilea: am amenajat, pentru flori, o poliţă pe care am învelit-o în plastic: când pică picătura pe ea, îţi găureşte timpanele – noroc că ale mele sunt ciuruite.

Altfel, tot cu Moara de vânt (am pus-o la singular, ca să fie la generic).

Am corectat: am făcut o singură moară de vânt – pe un corp de. Far (ce, strică un far, la Capătul Lumii Europene?), vrei trei cu elice (bi, triple pale), restul: cilindrice. Am mai zis, îmi face plăcere se re-zic: spectacolul vizual produs de eolienele cilindrice va fi. Va fi! Unde mai pui că frumoasele vor fi şi lăptoasele: vor produce atâta electricitate cât să fie luminate noaptea ele însele şi, cu o amplificare. Amplă, şi farul.

Un careu (400/500m., pe Canalul Mare, l-am rezervat Caselor străine (după modelul Centrului Universitar Internaţional de la Paris). Există 24 parcele în care ţările doritoare să colaboreze universitariceşte vor putea să-şi ridice o Casă (a Franţei, a Italiei, a Germaniei, etc); acolo va exista: centru cultural, cu, mai ales, o bibliotecă în limba respectivă, un spaţiu pentru spectacole, expoziţii şi unul de găzduire: câteva camere, studiouri, apartamente, atât pe studenţii acelei ţări, cât şi pentru profesori şi vizitatori.

Am să încerc o numărătoare, ca să se constate că nu toate ţările (deci limbile şi culturile) vecine (ori apropiate) vor accepta să-şi ridice o casă. De pildă: Ucraina: cu toate că va exista o secţie de ucraineană, cu studenţi ucraineni din România – ba chiar şi cu ucraineni din Ucraina – nu va consimţi; Bielorusia nici nu va fi solicitată, acolo circulă limba rusă.

Aşadar, încep cu romanicele:

1. Franţa, 2. Italia, 3. Spania, 5. Portugalia. Germanice: 6. Germania, 7. Anglia 8. Olanda, 9. Scandinavia. Slave: 10. Rusia, 11. Polonia, 12. Cehia 13. Serbo-croata, 14. Bulgaria. Apoi: 15. Grecia, 16. Albania, 17. Ungaria. O iau din Extremul Orient: 18. Japonia, 19. Coreea, 20. China, 21. India, 22. Iran, 23. Turcia, 24. Egipt (pentru lumea arabă).

Ar mai fi încă vreo duzină – foarte bine, dacă se arată doritoare, se va găsi teren pentru ele. Central.

Indispensabilă va fi Imprimeria Universitară Laguna (am revenit la o denumire de acum un deceniu şi). Îngemănată, fireşte cu Editura aceleiaşi. Are un spaţiu important, unde se vor construi, atât linii de mare tiraj, cât şi „ateliere” de artă (dealtfel, va exista un Institut de arte grafice, independent de Academia de belearte).

Se va afla în sudul Campusului, alături de port.

Tot lângă port va fi şi Centrul de arte aplicate. Care va lucra, mai cu seamă pentru Universitate.

Vor mai exista şi alte, multe chestii.

Share on Twitter Share on Facebook