20 de coţi de pînză
=
}
2 uncii de aur
1 haină
=
10 pfunzi de ceai
=
40 de pfunzi de cafea
=
1 cuarter de grîu
=
1/2 tonă de fier
=
x marfă A
=
O dată cu trecerea de la forma I la forma II şi de la forma II la forma III au loc schimbări esenţiale. Dimpotrivă, forma IV nu se deosebeşte de forma III decît prin faptul că acum, în locul pînzei, forma de echivalent general o are aurul. Aurul joacă în forma IV acelaşi rol pe care l-a jucat pînza în forma III — rolul de echivalent general. Progresul constă doar în aceea că forma în care o marfă poate fi schimbată în mod general şi nemijlocit, adică forma de echivalent general, s-a contopit acum definitiv, în virtutea uzului social, cu forma naturală specifică a mărfii aur.
Aurul apare faţă de celelalte mărfuri ca bani numai pentru că mai înainte a apărut ca marfă. Asemenea tuturor celorlalte mărfuri, a funcţionat şi el ca echivalent, fie ca echivalent singular în acte de schimb izolate, fie ca echivalent special, alături de alte mărfuri-echivalent. Treptat el a ajuns să funcţioneze, în sfere mai restrînse sau mai largi, ca echivalent general. De îndată ce aurul cucereşte monopolul acestei poziţii în expresia de valoare a lumii mărfurilor, el devine marfă-bani, şi abia din momentul în care devine marfă-bani forma IV începe să se deosebească de forma III, cu alte cuvinte forma generală a valorii se transformă în forma bani.
Expresia valorii relative simple a unei mărfi, de pildă a pînzei, în marfa care (funcţionează deja ca imarfă-bani, de pildă aurul, este forma preţ. Prin urmare, „forma preţ“ a pînzei este
20 de coţi de pînză = 2 uncii de aur
sau, dacă 2 lire sterline este denumirea monetară a 2 uncii de aur,
20 de coţi de pînză = 2 lire sterline.
Dificultatea în conceptul formei bani se reduce la înţelegerea formei de echivalent general, deci a formei generale a valorii ca atare, a formei III. Forma III se reduce, dacă privim retrospectiv, la forma II, forma dezvoltată a valorii, iar elementul constitutiv al acesteia din urmă este forma I: 20 de coţi de pînză = 1 haină, sau x marfă A = y marfă B. Forma marfă simplă este deci germenele formei bani.