Morcoveaţă:
Mămico, mămico, l-am găsit.
Doamna Lepic:
Şi eu l-am găsit.
Morcoveaţă:
Cum aşa? Uite bănuţul.
Doamna Lepic:
Uite-l colea.
Morcoveaţă:
Asta-i bună! Arată-l.
Doamna Lepic:
Arată-l tu.
Morcoveaţă:
Arată banul.
Doamna Lepic l-arată pe al ei.
Morcoveaţă îi pipăie, îi cântăreşte în palmă şi chibzuieşte ce să răspundă.
— Ciudat! Tu unde l-ai găsit, mămico? Eu, aici, pe alee, la rădăcina părului. De douăzeci de ori am călcat peste el până să-l văd. Lucea. La început am crezut că-i o bucată de hârtie, ori vreo viorea albă. Nici nu m-am ostenit să m-aplec. Mi-o fi căzut din buzunar într-o zi când m-am tăvălit prin iarbă. Ia uită-te, mămico, să vezi unde se pitise hoţomanul, în ce bârlog. Mi-a dat de furcă, nu glumă, poate să se laude cu asta!
Doamna Lepic:
Nu zic ba. Eu am găsit banul în cealaltă haină a ta. Degeaba ţi-am tot spus să-ţi goleşti buzunarele atunci când te schimbi. Am vrut să-ţi dau o lecţie. Te-am lăsat să cauţi ca să te-nveţi minte. Dar se vede treaba că cine caută găseşte, căci acum, uite, ai doi bănuţi de argint, nu unul. Iată-te bogat. Totul e bine când se sfârşeşte cu bine, însă să ştii de la mine că nu banii aduc fericire.
Morcoveaţă:
Pot să mă duc la joacă, mămico?
Doamna Lepic:
Sigur că da. Joacă-te acum, până nu-ţi trece vremea. Ia-ţi şi bănuţii.
Morcoveaţă:
Oh. mămico, unul mi-ajunge şi chiar te rog să-l păstrezi tu până mi-o trebui.
Doamna Lepic:
Nu, socoteala cinstită e prietenie de nădejde. Păstrea-ză-ţi bănuţii. Sunt ai tăi amândoi, şi cel de la naşu-tău, şi cel pe care l-ai găsit sub păr, dacă nu cumva ţi-l cere păgubaşul. Cine să fie? îmi tot frământ mintea, dar degeaba. Tu ce crezi?
Morcoveaţă:
Zău dacă ştiu, şi-apoi puţin îmi pasă: văd eu mâine. Sărut mâna, mămico, şi mulţumesc.
Doamna Lepic:
Stai niţel! Şi dacă-i grădinarul?
Morcoveaţă:
Să dau o fugă să-l întreb?
Doamna Lepic:
Nu pleca, prâsleo, ajută-mă şi tu un pic. Ia să ne gân-dim noi. Pe taică-tu nu-l putem bănui că umblă fără băgare de seamă cu banii, doar e om în toată firea. Soră-ta îşi strânge economiile în puşculiţă. Frate-tău n-are când să mai piardă banii: şi-aşa i se duc printre degete. Adică, eu să-l fi pierdut?
Morcoveaţă:
Asta m-ar mira, mămico, fiindcă tu eşti ordonată în toate.
Doamna Lepic:
De, o mai paţ ei şi oamenii mari, nu numai copiii. în sfârşit, văd eu. Oricum, asta mă priveşte doar pe mine. S-o lăsăm baltă. Tu nu-ţi mai bate capul, hai, fugi la joacă, dragul mamei, dar nu te depărta prea mult de casă. Eu mă duc s-arunc o privire în sertarul mesei mele de lucru.
Morcoveaţă, care o şi zbughise, se întoarce şi face câţiva paşi după maică-sa. în cele din urmă se hotărăşte brusc, o ajunge din urmă, îi trece înainte, se înţepeneşte în faţa ei şi-i întinde în tăcere obrazul.
Doamna Lepic:
Cu mâna dreaptă ridicată – ameninţare năprasnică.
Te ştiam mincinos, dar nu în halul ăsta. Acum minţi cât şapte. Mergi tot pe drumul ăsta! Azi furi un ou, mâine un bou! Şi după asta o omori şi pe maică-ta.
Răsună prima palmă.