Despre meditaţie

Meditaţia este o reflecţie stăruitoare care cercetează modul, cauza şi raţiunea fiecărui lucru1. Modul arată ce este lucrul. Cauza: de ce este el. Raţiunea: cum este el.

Există trei genuri ale meditaţiei: unul despre creaturi, unul despre Scripturi şi unul despre moravuri. Cel dintâi provine din admiraţie, al doilea din lectură2, cel de-al treilea dintr-o atenţie prudentă3.

I. în primul <gen>, admiraţia dă naştere întrebării, întrebarea cercetării, cercetarea descoperirii. Admiraţia seteferă4a ordinea lucrurilor, întrebarea la cauza lor, cercetarea la raţiunea lor. Ordinea lucrurilor constă în faptul că în cer toate sunt egale şi că pe pământ sunt urcuşuri şi coborâşuri: aceasta este sursa admiraţiei. Cauza: pământul este pentru viaţa pământească, cerul pentru viaţa cerească; aceasta este sursa întrebării. Raţiunea: precum este pământul, aşa este şi viaţa pământească; precum este cerul, aşa şi viaţa cerească; aceasta este sursa cercetării.

II. 1. Iată ce trebuie spus în privinţa lecturii. Mai întâi, lectura oferă materia pentru a cunoaşte adevărul; meditaţia o adaptează, rugăciunea o înalţă, fapta o aplică, contemplaţia exultă în ea însăşi4.

Meditaţia asupra Scripturilor se referă la modalitatea necesară a cunoaşterii. De pildă, este scris: îndepărtează-te de rău şi fă binele. Lecturii i se adaugă meditaţia: de ce s-a spus mai întâi: îndepărtează-te de rău şi, mai apoi, fă binele? Cauza este că, dacă relele nu se retrag mai întâi, cele bune nu mai pot apărea. De asemenea, raţiunea constă în faptul că mai întâi se smulg buruienile şi apoi se sădesc plantele bune. Mai mult, de ce s-a spus: îndepărtează-te de rău? Pentru că relele se întâlnesc pe cale. Mai mult: îndepărtează-te, deaorece când nu putem rezista prin forţă salvarea vine din partea raţiunii şi a prudenţei, care ne fac să ne îndepărtăm. Pe urmă, ne îndepărtăm de rele păzindu-ne de materia păcatului, ca, de pildă, de bogăţii în cazul orgoliului, de abundenţă în cazul nestăpânirii, de trup în cazul concupiscenţei, de dragostea de avuţie pentru a ocoli myidi*şi conflictul. Aceasta înseamnă a te îndepărta.

De asemenea, dacă la fel este prescris să te depărtezi de orice rău, tot aşa este poruncit să faci orice bine. Cine nu se îndepărtează de orice rău, ca şi cel care nu face tot binele, este vinovat. Dar, dacă aşa stau lucrurile, cine nu este vinovat? Ne este poruncit, aşadar, să ne îndepărtăm de orice rău. Cele bune sunt în parte necesare, în parte voluntare. Cele necesare sunt cuprinse în precepte şi legăminte; cât despre celelalte, dacă ceva este săvârşit cu asupra de măsură, este răsplătit, iar dacă nimic nu este astfel <săvârşit>, faptul nu este reproşat.

2. Apoi, meditaţia născută din lectură înseamnă <a ne întreba> cum sunt cele care ştim că sunt şi cum trebuie făcute cele care ştim că trebuie făcute. Iar meditaţia este capacitatea judecăţii privind modul de împlinire al celor ştiute, căci în zadar sunt ştiute, dacă nu sunt îndeplinite.

3. Apoi, meditaţia născută din lectură se face din trei perspective: potrivit istoriei, alegoriei şi tropologiei5. Meditaţia are loc potrivit istoriei când ne întrebăm asupra raţiunii celor ce sunt făcute sau când admirăm perfecţiunea adaptată la timpuri, locuri, împrejurări. în acest sens, cel care meditează se exersează în observarea judecăţilor divine care nu au fost lipsite vreodată de dreptate şi justeţe, prin care s-a făcut ceea ce trebuie să fie şi s-a dat <fiecăruia> ceea ce a fost drept. Potrivit alegoriei, meditaţia se aplică înlănţuirii celor trecute, urmărind semnificaţia celor viitoare, adaptată, aşa cum a trebuit, prin raţiune minunată şi providenţă, la conturarea înţelegerii şi foijmei credinţei. în tropologie, meditaţia urmăreşte să vadă rodul cuvintelor divine, căutând să afle la ce îndeamnă ele sau ce ne învaţă că este de evitat, ce propune lectura Scripturilor în vederea cultivării, a îndemnului, a consolării <şi> a temerii, ce iluminează înţelegerea virtuţii, ce hrăneşte afectul6, ce ne învaţă ca ideal de viaţă pe calea virtuţii.

III.l. Meditaţia asupra moravurilor se aplică afectelor, gândurilor şi faptelor.

În cazul afectelor, trebuie să veghem ca ele să fie drepte şi sincere, adică să se îndrepte spre cele care trebuie şi să fie aşa cum trebuie. Căci a iubi ceea ce nu e permis este rău; la fel, a iubi într-un fel nepermis ceea ce trebuie iubit este tot un rău. Aşadar, afectul este bun când se îndreaptă spre ceea ce se cuvine şi cum se cuvine. Amon şi-a iubit sora şi <astfel> afectul lui se îndrepta spre ceea ce trebuie, dar fiindcă a iubit-o greşit, afectul nu era în felul cuvenit. Deci, afectul poate să se îndrepte spre ceea ce se cuvine şi totuşi nu cum se cuvine. Dar niciodată nu poate fi în felul cuvenit, dacă nu se îndreaptă şi spre ceea ce se cuvine. îndreptându-se spre ceea ce se cuvine, afectul e drept, şi urmând felul cuvenit, este sincer.

În cazul gândurilor, trebuie vegheat ca să fie pure şi ordonate. Pure sunt când nu se nasc din afecte rele şi nici nu produc afecte rele. Ordonate sunt când se succed raţional, adică la timpul lor. A <te> gândi la lucrurile bune, dar nu la timpul lor, nu este fără greşeală, ca de pildă <a te gândi> în timpul lecturii la rugăciune şi în timpul rugăciunii la lectură.

În cazul faptelor, trebuie vegheat mai întâi să fie săvârşite cu intenţie7 bună. Este bună intenţia simplă şi dreaptă: simplă, adică fără răutate; dreaptă, adică lipsită de ignoranţă. Căci ceea ce este lipsit de răutate este înzestrat cu zel, dar ceea ce rămâne în ignoranţă nu este înzestrat cu zel „potrivit ştiinţei”. Astfel, intenţia trebuie să fie şi dreaptă prin discernământ, şi simplă prin bunătate. în al doilea rând, trebuie vegheat ca faptele începute cu intenţie dreaptă să fie realizate cu fervoare perseverentă, fără ca perseverenţa să se domolească şi iubirea să se răcească.

2. Apoi, meditaţia asupra moravurilor se referă la două aspecte: interior şi exterior8. Cel exterior priveşte reputaţia, cel interior conştiinţa. Exteriorul cuprinde avantajosul şi convenabilul: convenabil în privinţa exemplului, avantajos în privinţa meritului, meritul revenindu-ne nouă, <iar> exemplul – aproapelui. Interiorul se referă la conştiinţă: ca să fie pură şi să nu poată fi acuzată fie de amorţeală pe calea binelui, fie de îndrăzneală întru rău. De altfel, o conştiinţă pură este aceea care nu este acuzată pe drept pentru trecut şi nici în chip nedrept nu se desfată în prezent.

3. Apoi, meditaţia asupra moravurilor se aplică pentru a înţelege toate mişcările care se nasc în inimă9: de unde vin şi încotro se duc? „De unde vin” înseamnă originea şi „încotro se duc” înseamnă scopul. Căci orice mişcare vine de la ceva şi se îndreaptă spre altceva. Aşadar, mişcările inimii îşi manifestă uneori originea, alteori nu; şi când originea este vizibilă, uneori este bună în chip manifest, alteori este rea în acelaşi chip. Ceea ce este bun în chip manifest este de la Dumnezeu; dar ceea ce este rău în chip manifest este fie de la diavol, fie de la trup10. Căci aceştia sunt cei trei autori11 ai tuturor sugestiilor şi toate aspiraţiile care ajung în chip invizibil în inimă de la ei se trag. De asemenea, cele care sunt ascunse, uneori sunt bune şi ascunse, alteori sunt rele şi îndoielnice. Iar cele bune vin de la Dumnezeu; dar cele care sunt rele sunt sau de la diavol sau de la trup.

Aşadar, cele manifeste, fie bune, fie rele, sunt judecate după originea lor primă. Dar cele îndoielnice în privinţa originii sunt apreciate în funcţie de scop. Rezultatul dezvăluie ceea ce era ţinut ascuns de la început şi, de aceea, când nu se poate ca mişcările sale să fie judecate în funcţie de început, se cercetează scopul şi împlinirea <lor>. Pentru că cele într-adevăr îndoielnice sau incerte sunt în chip ascuns bune sau rele. Şi cele care sunt rele, după cum s-a spus, sunt fie de la diavol, fie de la trup. Şi ambele sunt rele şi nu diferă prin faptul că sunt rele, ci diferă pentru că cele care vin de la trup apar cel mai adesea din necesitate, pe când cele ce sunt cu adevărat de la diavol se nasc mai frecvent trecând în afara raţiunii. Căci ceea ce vine de la diavol este cu atât mai străin omului cu cât este mai străin de raţiunea umană12: că, de pildă, un om care este sătul a suferit mai înainte de foame, că unuia care s-a îmbătat i-a fost poate sete şi că cel care se trezeşte după un somn lung este cuprins din nou de somn. Prin acestea se disting faptele diavolului, pentru că sunt exterioare omului şi străine raţiunii umane. Dar faptele trupului şi sugestiile lui sunt adesea cauzate de o necesitate, dar pentru că depăşesc limita şi măsura, sporesc fără motiv: de exemplu, când după ce ne-a fost foame, am avea un apetit nemăsurat, iar după un post, nu am ţine buna măsură la mâncare.

4. De asemenea, meditaţia asupra moravurilor se aplică unui triplu discernământ. Mai întâi: cel care

distinge între zi şi noapte, în al doilea rând, cine distinge între zi şi zi, în al treilea rând, cine distinge doar ziua. A distinge noaptea de zi înseamnă a separa răul de bine, a distinge între zi şi zi înseamnă a deosebi între bine şi mai bine, iar a distinge fiecare zi înseamnă a aprecia orice bun după propria valoare.

5. Apoi, meditaţia asupra moravurilor se aplică scopului şi direcţiei oricărei purtări. Scopul este cel spre care se tinde. Direcţia este ceea ce ne face să ajungem mai uşor la scop. Căci oricine urmăreşte un scop îşi conduce acţiunea după el şi cine se îndreaptă mai perseverent spre capăt ajunge mai repede. Căci există bunuri spre care nici chiar mai multe mişcări nu produc un avans prea mare, <pe când> altele aduc cu efort puţin roade bogate. Deci, ceea ce trebuie distins şi mai ales este ceea ce este mai util. Căci toate cele mai utile sunt mai bune şi fiecare lucrare trebuie judecată după roaaele sale. Fiindcă mulţi nu au acest discernământ, au depus mult efort şi au avansat puţin, pentru că au avut ochiul îndreptat doar exterior, spre înfăţişarea lucrării, şi nu interior, spre rodul virtuţii. în fapt, ei se bucurau mai mult să facă lucruri mari decât să se exerseze ui cele folositoare şi le-au preferat pe cele prin care puteau fi mai degrabă admiraţi decât îndreptaţi.

6. De asemenea, meditaţia asupra moravurilor priveşte mai întâi cele necesare fie potrivit unui precept, fie unei dorinţe, şi consideră că trebuie mai intâi să se răspundă obligaţiilor care, o dată împlinite, implică un merit, astfel încât duc la vinovăţie dacă nu sunt făcute.

Deci trebuie făcute mai întâi cele ce nu pot fi omise fără a nu antrena vina. Apoi, dacă se adaugă ceva prin exerciţiul voinţei, trebuie să se facă în aşa fel încât să nu se împotrivească datoriei. Unii vor ceea ce nu trebuie şi nu au puterea să facă ceea ce trebuie. Alţii, chiar dacă au puterea de a face ceea ce trebuie, îşi pun singuri obstacole, dorind să facă ceea ce nu ţine de datoria lor.

7. De asemenea, meditaţia moravurilor consideră că există două rele care trebuie în special evitate într-o acţiune bună: întristarea şi acapararea. întristarea produce amărăciunea. Acapararea cauzează risipirea. Prin întristare blândeţea duhului se înăspreşte. Prin acaparare, seninătatea se împrăştie. întristarea apare când ne neliniştim prin nerăbdarea faţă de lucrurile de care nu suntem capabili. Acapararea are loc când acţionăm nemăsurat în vederea a ceea ce putem face. Astfel, ca*să nu fie cuprins de rea întristare, sufletul trebuie să-şi accepte cu răbdare neputinţele; <iar> ca să nu fie acaparat de rău, trebuie să nu-şi extindă posibilităţile dincolo de propriile limite.

8. De asemenea, meditaţia moravurilor stabileşte idealul vieţii în alt sens, arătând că nu este bine să tindem cu nerăbdare spre cele care nu sunt făcute şi nici nu este bine să ne dezgustăm prosteşte de cele care sunt făcute. Cel care doreşte mereu ceea ce nu face şi dispreţuieşte ceea ce face, nici nu se bucură de cele prezente, nici nu se mulţumeşte cu viitorul. Căci el abandonează înainte de a desăvârşi ceea ce începe şi înfăptuieşte înainte de vreme ceea ce trebuie început.

Aşadar, este bine să fii mulţumit de binele propriu şi să sporeşti bunurile prezente cu cele ce vor urma, iar nu să le îndepărtezi în vederea celor viitoare. Căci schimbarea bunurilor este uşurătate, dar practicarea lor este virtute, şi căile celor care resping bunurile cele vechi în vederea celor noi şi ale celor care urcă de la bunurile inferioare la cele superioare sunt foarte diferite. Căci cine caută schimbarea este greu de mulţumit, aşa cum cine vrea să înainteze este plin de zel. Astfel, avansează în chipul cel mai drept cel plin de zel în vederea a ceea ce este optim, fără a fi dezgustat de ceea ce este doar bine, şi cine îndură mai întâi ca să ajungă apoi <unde vrea> la timpul său.

Share on Twitter Share on Facebook