LA BISERICA SF. ILIE GORGANI.

Deshumarea şi identificarea osemintelor a ţinut toată ziua de Miercuri 27 Noiembrie, până noaptea târziu. După recunoaşterea trupurilor şi învăluirea lor în giulgiuri, legionarii le-au ridicat cu grija şi le-au aşezat în sicrie. În momentul când corpul Căpitanului vine la rând, ultimul, sa fie depus în sicriu, comandantul legionar Sandu Valeriu da comanda „Pentru onor”.

„Nimeni nun mai sufla, doar un foşnet determinat de executarea salutului legionar şi liniştea de mormânt se aşterne iarăşi în decorul mistic al păduricii. Un moment de înalta reculegere şi preoţii încep slujba prohodului…”

La citirea Sfintei Evanghelii, toţi cei de fata au căzut în genunchi, iar după „veşnica pomenire”, corul legionar intonează Imnul Legionarilor Căzuţi.

Sicriele sunt închise. Ridicate pe umeri de legionari, sunt purtate spre autocarele ce aşteaptă în apropiere. Înainte de a fi aşezate în maşini, sicriele sunt înfăşurate în drapele tricolore şi drapele verzi ale Legiunii. Sunt mai multe autocare. În prima maşină este aşezat sicriul Căpitanului; în maşina a doua, sicriele Nicadorilor, iar în alte maşini, ale Decemvirilor.

Cortegiul de maşini porneşte din fata mormântului la ora 9 seara. Până la ieşirea din fort s-au făcut mai multe opriri, preoţii rostind rugăciuni. După ieşirea de la Jilava, în drum spre biserica, s-au făcut câteva popasuri, la locuri care evocau viaţa legionara petrecuta de martiri: la Biserica „Progresul”, la casa lui Doru Belimace, la sediul din strada Gutenberg.

Procesiunea ajunge la Biserica Sf. Ilie Gorgani, al orele 10,45 noaptea. Sicriele sunt coborâte din maşini si, purtate de legionari, sunt aşezate de catafalc, în fata altarului. În centru şi pe un podium mai înalt, al Căpitanului, apoi ale Nicadorilor şi la urma ale Decemvirilor. S-a oficiat de îndată un serviciu religios de către un sobor de preoţi, în frunte cu părintele Udristeanu. După slujba, a început din aceeaşi clipa veghea la căpătâiul Căpitanului de către gradele legionare, în poziţie de drepţi. S-a întocmit un program cu echipele ce vor face de garda, schimbându-se din ora în ora, fara întrerupere, până Sâmbătă dimineaţa.

Biserica este îmbrăcată în verde. Toate drapele studenţimii şi ale marilor unităţi au fost aduse la biserica, pentru a fi închinate Căpitanului. Legionarele din capitala au adus braţe de flori pe care le-au presărat pe sicrie. Se fac slujbe fara întrerupere, iar corurile legionare, care se schimbau şi ele, dau răspunsurile. Cum numeroşi preoţi au cerut sa ia parte la slujbele de pomenire, în timpul cât osemintele Căpitanului se aflau în biserica, s-a decis ca slujbele sa se facă în sobor. Preotul Ilie Imbrescu a fost însărcinat cu organizarea serviciilor funebre la Biserica Sf. Ilie Gorgani şi cu rânduiala în ziua înmormântării. Pentru a domni ordinea perfecta în toate momentele reînhumarii Căpitanului, a dat un comunicat în care a stabilit cum se vor încadra preoţii în cursul ceremoniilor religioase.

Pentru cucernicii preoţi „În legătură cu marile solemnităţi ale înhumării sfintelor oseminte ale Căpitanului, Nicadorilor şi Decemvirilor, comunicam:

Cucernicii preoţi care vor sa participe la sfintele slujbe de priveghere şi înmormântare se vor înscrie în acest scop la secretariatul secţiei bisericeşti, Pr. Ion Lungianu, la sediul legionar din str. Roma nr. 33-34 zilnic, între orele 5-7 după amiaza. De acolo se vor întocmi tablourile respective pentru fixarea rândului fiecărui preot înscris.

Tabloul pentru fiecare zi (24 de ore), cu rânduirea preoţilor la veghere în Biserica Sf. Ilie Gorgani, va fi afişat, în timp util, la sediul legionar din str. Gutenberg nr. 3.

În ziua înmormântării, preoţii care participa la trista solemnitate din capitala, se vor prezenta la sediul legionar din strada Gutenberg nr.3, până cel mai târziu la ora 11 a.m., spre a fi rânduiţi cum se cuvine în cortegiul respectiv. Fiecare trebuie sa vina cu vesminte proprii şi anume: epitrahil şi felon.

În toată tara, cucernicii preoţi sunt rugaţi sa facă slujba pentru morţi, în ziua înmormântării, la orele 11, iar până atunci, în fiecare zi slujbe de priveghere pomenind următoarele nume:

Corneliu Zelea Codreanu.

Nicolae Constantinescu.

Ion Caranica.

Doru Belimace.

Ion Caratanase.

Iosif Bozântan.

Stefan Curca.

Ion Pele.

Ion Stata.

Ion Atanasiu.

Gavril Bogdan.

Radu Vlad.

Stefan Georgescu.

Ion Trandafir.

În zilele de Joi, Vineri şi Sâmbăta, rugam sa se bata clopotele în toată tara, de trei ori pe zi, pentru cei morţi. Sâmbătă se vor bate mai mult la amiaza.

Preotul legionar Ion Lungianu va supraveghea stricta şi deplina executare a dispoziţiilor privitoare la participarea preoţilor în capitala.

Trăiască Legiunea şi Căpitanul!

Preot Ilie I. Imbrescu”

În dimineaţa zilei de Joi, 28 Noiembrie, a început pelerinajul la Biserica Sf. Ilie Gorgani pentru populaţia capitalei şi pentru cei sosiţi din provincie. Cei dintâi care sosesc la biserica sunt fruntaşii Legiunii, membrii guvernului şi autorităţile civile şi militare. Biserica este arhiplina. O afluenţă de lume cum nu s-a mai văzut vreodată. Cămăşi verzi, bătrâni, femei şi copii, au umplut străzile învecinate şi aşteaptă în tăcere sa le vina rândul. Când ajung la treptele bisericii, se înşiră unul câte unul, intra în biserica, aprind lumânări s se prosternează în fata Căpitanului, rostind o rugăciune. Nu mai mult de un minut şi trec mai departe, făcând loc altora. Acest val de oameni continua fara întrerupere zi şi noapte.

Vineri, 29 Noiembrie, pelerinajul a atins punctul culminant. Toată tara vrea să-şi înfrăţească gândul şi inimile cu cei ce-au lăsat mărturie ziarul Buna Vestire. Biserica Sf. Ilie Gorgani a luat aspectul unui furnicar. Străzile din jurul bisericii încă din cursul dimineţii au fost blocate de imensitatea celor veniţi să-şi ia creştinescul bun rămas de la acei care şi-au jertfit viaţa întru sfintele idealuri ale neamului românesc.

„Cu tot frigul şi burniţa căzută, au aşteptat unii câte 3-4 ore până au reuşit sa se încadreze în monom, spre a avea posibilitatea sa se prosterneze în fata celor 14 sicrie.

Ordinea menţinută în mod impecabil, în permanenta, de cordoane de legionari şi legionare, a asigurat o normala desfăşurare a pelerinajului.

Asta noapte, la orele 12, începând de la Monitorul Oficial şi până al biserica, circulaţia a fost complet întrerupta, publicul, în care abundau cămăşile verzi, aşteptând sa le vina rândul sa intre în biserica”.

Share on Twitter Share on Facebook