PREGĂTIRI PENTRU REÎNHUMARE.

Pregătirile pentru reînhumare au început cu o săptămână înainte. Duminica, 24 Noiembrie, şefii de regiuni şi judeţe au fost convocaţi la Casa Studenţeasca din Bucureşti, pentru a fi consultaţi asupra ceremoniei funebre şi pentru a primi ultimele dispoziţii. La sfârşitul acestei şedinţe, ţinută sub conducerea mea, s-a dat un comunicat din partea secretariatului general al Mişcării, pe care l-am transcris în capitolul 3, „Lucrările de deshumare”.

Acest comunicat a suferit o modificare mai târziu, în sensul ca ziua de post negru a fost strămutata pentru Vineri, 29 Noiembrie, în loc de Sâmbătă 30 Noiembrie, cum era fixata la început. Aceasta s-a petrecut în urma unei observaţii ca profesorului Codreanu şi a unor preoţi legionari.

Şefii de regiuni şi de judeţe, după întoarcerea lor acasă, au luat masuri necesare ca sa se îndeplinească dispoziţiile date prin comunicat.

Paralel, comandantul Frăţiilor de Cruce a dat ordin ca tinerii din aceasta organizaţie sa se pregătească sa ia parte la ceremonia reînhumarii.

Direcţia Generala a Teatrelor, Operelor şi Spectacolelor a publicat un comunicat, prin care aducea la cunoştinţă ca în ziua de 30 Noiembrie 1940 – ziua reînhumarii sfintelor oseminte ale Căpitanului – toate spectacolele de orice fel, din întreaga tara, sunt suspendate”.

De asemenea, Ministerul de Educaţie Naţională a anunţat ca sunt suspendate în aceasta zi cursurile la toate şcolile din tara, de orice grad.

Abia întors de pe Valea Prahovei, Joi, la amiaza, a trebuit sa întocmesc în graba programul funeraliilor Căpitanului, ordinea de participare a oficialităţilor şi a unităţilor legionare. După ce m-am consultat cu mai multe căpetenii legionare, am ajuns la următorul dispozitiv, pe care-l reproduc după ziarele timpului:

Cum va decurge ceremonia reînhumarii.

La ora 8 dimineaţa, unităţile se găsesc concentrate pe Cheiul Dâmboviţei.

La ora 8,45, familiile, reprezentanţii M. S. regelui, conducătorul statului, seful Mişcării Legionare, corpul diplomatic, guvernul, reprezentanţii autorităţilor, Forul Legionar, cavalerii Ordinului Mihai Viteazul şi generalii se vor afla în biserica, al locurile indicate.

La ora 9 începe slujba religioasa. La aceasta ora se trag clopotele în întreaga tara.

La ora 10,30-11, formarea cortegiului şi plecarea spre Casa Verde, unde se va face reînhumarea.

Traseul.

Bulevardul Elisabeta, Bulevardul Brătianu, Piaţa Victoriei, Bulevardul Basarab, Calea Grivitei, Casa Verde.

Dispozitiv.

Deschid cortegiul Frăţiile de Cruce, formând o troiţă vie.

Crucile purtate de comandanţii plini şi ajutoare.

Colivele.

Praporii.

Coroanele şi corurile.

Preoţii.

Căpitanul purtat de 24 de comandanţi: comandanţii Bunei Vestiri şi comandanţii legionari.

Ceilalţi martiri, purtaţi de 156 de legionari, grade şi funcţii.

Familiile.

Reprezentantul M. S. Regelui.

Conducătorul statului şi comandantul Mişcării Legionare.

Miniştrii străini. Guvernul român.

Corpul diplomatic şi delegaţiile străine venite în formaţie.

Cavalerii Ordinului Mihai Viteazul şi generalii.

Trupa militara.

Cetăţuile.

C. S. L.

C. M. L.

Răzleţii.

Regiunile de la 1-10.

O chestiune care n-a putu fi soluţionată satisfăcător a fost aceea a transportului sicrielor de la Biserica Sf. Ilie Gorgani la Casa Verde. Orientându-ne după înmormântarea lui Mota şi Marin, ar fi trebuit sa folosim şi noi carul învesmântat în cetina de brad şi tras de legionari. Dar din cauza timpului scurt şi a tulburărilor din acea vreme, n-am putu face aceste pregătiri. De alta parte, nea-m gândit ca nu cadrează cu maiestatea momentului sa recurgem la carele funebre, obişnuite la înmormântări, şi nici la autocarele cu care au fost aduse sicriele de la Jilava. aşa se face ca am ales atunci ca trupurile martirilor sa fie purtate pe umeri de legionari pe toată lungimea traseului. Defilarea celor căzuţi, pe străzile capitalei, a avut un efect zguduitor asupra publicului, dar organizarea schimburilor a fost defectuoasa. Adeseori a trebuit sa ies eu din cortegiu pentru a trimite echipe de legionari care sa ia locul acelora care dădeau vădite semne de oboseala.

Share on Twitter Share on Facebook