Partea a XII–a Circulara F.

PUNCTUL 75. Regimul parlamentarilor legionari.

Adunarea Senatului și a șefilor de unități legionare politice, a fixat în ziua de 5 Ianuarie 1933 la Focșani, regimul parlamentarilor legionari. Regimul acesta și l-a aplicat Șeful Legiunii, în primul său parlament și a fost aplicat și celor 4 parlamentari.

I. Diurna

1) Parlamentarii Legiunii sunt parlamentari datorită sforțărilor și sacrificiilor materiale și morale ale tuturor legionarilor din țară.

2) Diurna parlamentară nu le aparține. Ea aparține Legiunii, ea va acorda fiecărui parlamentar strictul necesar pentru o existență modestă.

Pentru că nu este drept ca parlamentarul să-și creeze o situație materială mai bună, în timp ce toți camarazii lui duc o viață din ce în ce mai grea. Ce tablou moral mizerabil ar fi, dacă unii dintre noi ne-am îmbuiba cu tot felul de bunătăți, de haine și de ghete, sau ne-am purta soția în lux, iar alții dintre noi, răniți în urma luptelor, ar trăi o viață de sfâșietoare mizerie.

3) Cheltuielile bănești făcute nu se mai întorc, după cum nu se întoarce nici sănătatea celui care a suferit pentru Legiune, nici viața celui care a murit pentru dânsa.

Acestea sunt jertfe și jertfa nu se cere înapoi.

Dogma legionară ne spune: cantitatea de jertfă făcută, determină victoria. Gloria noastră este gloria jertfei pe care o facem.

4) Nu este un scop, un țel, acela de a fi parlamentar: noi trebuie să mergem înainte către biruință. Ca parlamentari, nu putem decât să pregătim victoria. De aceea, fondurile provenite Legiunii din diurne, vor înzestra organizația cu tot ce-i trebuiește pentru luptă: ziare, broșuri, automobile etc.

În anul 1933, parlamentarii au avut 10.000 lei lunar primele două luni, 8.000 lei pe urmă.

5) Concepția legionară a conducerii Statului. Acesta care nu va putea trăi cu această sumă, singur, poate trăi în comun cu ceilalți parlamentari, la cazarma legionară.

Așa va fi viitorul parlament legionar. Conducătorii țării trebuie să fie în frunte în zile de mizerie.

Nu se poate pălmui cu o leafă de lux de 30.000 lei lunar, mizeria nesfârșită a țării.

În atitudinea de astăzi a parlamentarilor legionari se pregătește ziua de mâine și se dovedește că ea poate fi așa cum o cerem noi.

II. Parlamentul legionar nu-și mai aparține lui

El va sta la orice oră din zi și din noapte la dispoziția Legiunii. Nu este posibil ca să se aleagă parlamentar și apoi să plece să-și caute de afaceri, sau să fie ocupat mai totdeauna cu diferite alte chestiuni.

Cât timp mi s-a dat în mână arma parlamentară, trebuie să trag cu dânsa. Dacă nu pot trage, n-o iau, iar dacă am luat-o și n-o pot întrebuința cu cel mai mare folos pentru Legiune, atunci o dau imediat altuia care o poate întrebuința mai bine.

Un parlamentar trebuie:

1) să poată vorbi în Parlament;

2) să se poată mișca pentru conferințe, întruniri de organizare, ori de câte ori îi va cere șeful Legiunii.

Cine iubește Legiunea, să se gândească bine la acest punct, atunci când cere în mână arma funcțiunii de parlamentar și onoarea de a o întrebuința pentru victoria Legiunii.

Dublarea Candidaților No. 1.

Adunarea a fixat de asemenea, în urma propunerii șefului Legiunii, dublarea candidaților, adică: în caz de reușită a unei liste, vor intra în parlament capii de listă pentru trei luni, după care își vor da demisia și vor intra în loc No. 2. de pe listă. No. 2 va fi fixat de la Centru și ales dintre categoriile intelectuale ale Organizației noastre. Fac excepție de la această lege județele care întrunesc majoritatea absolută. Dacă într-un județ se ia majoritatea absolută, parlamentarii reușiți rămân tot timpul, nu se schimbă.

Avantajele sistemului:

a) O satisfacție și o încurajare pentru legionarul șef de județ, care muncește.

b) Necesitatea imperioasă a Organizației de a se trimite în parlament cele mai apte elemente pentru lupta parlamentară.

c) Crearea și pregătirea unui număr mai mare de cadre legionare.

d) Posibilitatea ca un parlamentar, într-o activitate scurtă, dar intensă, să-si închine întreaga muncă Legiunii, fără a-si periclita situația îndeletnicirilor lui familiare.

Șefii județeni, mânați numai de dorul biruinței totale a Legiunii, vor explica această lege candidaților și le vor lua o declarație scrisă, în sensul că au luat cunoștință de „Circulara F” și înțeleg a se supune dispozițiilor ei.

Parlamentarii legionari, stau la București, Str. Imprimeriei No. 3.

Șeful Legiunii, Corneliu Zelea Codreanu

PUNCTUL 76. Ce este comitetul de 1000.

S-a înființat un Comitet de 1000. Fiecare membru este obligat a da câte 25 lei lunar, sau după a sa voie, 50 lei, timp de un an. Suma se întrebuințează pentru achitarea ratelor la tipografie și pentru înzestrarea Organizației cu ceea ce-i trebuiește. Astăzi acest comitet este desființat. Rolul lui îl joacă „Asociația prietenii legionarilor”, având următorul comitet: Dr. Corneliu Șumuleanu, prof. Univ. Iași, Str. Săulescu; Prof., Preot Duminică Ionescu București, Str. Leon Vodă 4, D-na Zoe Sturza București I, Str. Crețulescu, 8; D-na Maria Beiu Palade București, Av. Muntenescu 11, tel. 4.33.26.; Dr. Eugen Chirnoagă, Prof. Școala Politehnică București, Aleea Arh. Ștefan Burcus 12 (Sosea); Dr. Ing. Eugen Ionică București, Francmasonă 7, telef. 4.77.52; Grigore T. Coandă București, Str. Bolintineanu 5, tel. 4.33.03. Oricine simpatizează mișcarea legionară și dorește să o ajute, poate deveni membru al asociației, cerând informații de la adresele de mai sus.

PUNCTUL 77. Casieria Centrală a Organizației legionare este în casa General Cantacuzino, Str. Gutenberg 3, București. Pentru orice chestiuni, banii se trimit pe această adresă.

PUNCTUL 78. „Libertatea”, foaie populară. Director sufletesc Ion I. Moța. Foaia aparține familiei moștenitoare a lui Ion I. Moța. Abonament anual lei 120, jumătate, lei 60, un sfert, lei 30. Adresa administrației (pentru abonamente, reclamații), București, Calea Victoriei No. 63. Adresa redacției (pentru articole): Preot Ion Moța, Orăștie, Jud. Hunedoara.

PUNCTUL 79 Agenți provocatori

Trec pe la organizații diferiți spioni. Unii, agenți de la politie. Chemați-i înăuntru pentru a le arăta că nu aveți nimic secret.

Dacă însă printre legionari va fi prins unul care se va vinde pentru bani și va deveni trădător al Legiunii, va fi pedepsit azi, mâine, peste un an sau peste doi.

Cea mai mare dezonoare a Organizației noastre este aceea de a găsi din mijlocul nostru spioni.

Sunt alții care se dau drept legionari și umblă pe la diferite organizații pentru a fura, a cere, sau a colecta bani. Unii din ei reușesc a avea la mână o scrisoare sau un carnet de membru. Cercetați-l bine. Dați-i pe mâna poliției.

În ultimul moment aflu că un agent de politie neștiind ce informații să mai dea despre Legiune, a informat siguranța că legionarii vor să împuște mai mulți prefecți.

Altul a ticluit un cifru secret în care erau trecute instituții din capitală.

Noi n-avem nevoie de cifru. Aceasta este o invenție infamă. Să poftească toată poliția. Ce avem de spus, spunem în față, spunem tare.

Dacă veți auzi asemenea infamii sau le veți citi scrise prin foile jidănești (cum au fost acum doi ani publicate în „Adevărul”, „Dimineața” și „Lupta” să știți din primul ceas că toate sunt uneltiri viclene pentru care ne vom adresa justiției.

PUNCTUL 80. Proces-verbal (acest proces verbal nu se mai întrebuințează astăzi), model de constituire a unui cuib.

LEGIUNEA

Județul.............

Cuibul..............

Subsemnații, domiciliați în comuna .........., județul ..........., convinși de pericolul care amenință existenta patriei, ne legăm împreună prin jurământ să luptăm pentru triumful Legiunii.

Ne-am constituit într-un cuib de legionari căruia i-am dat numele de Cuibul .....

Numărul membrilor din cuib este de ........... (maximum 13)

Șeful cuibului: .........................

Corespondentul: ...................

Casierul ....................................

Curierul ....................................

Ne legăm în fata lui Dumnezeu și a oamenilor de a ne tine strâns uniți în jurul șefilor noștri, a asculta și executa întocmai ordinele primite, a face să pătrundă cât mai adânc în popor duhul nou al muncii, al cinstei, al jertfei și al dreptății, într-un cuvânt ne propunem de a-i face legionari pe cei cu care vom veni în contact.

Credem în Dumnezeu și în izbânda Legiunii, credem într-o Românie nouă pe care vrem s-o cucerim pe calea Bisericii lui Hristos și al naționalismului integral activând în cadrul legilor tării.

1. Am început activitatea;

2. Vom tine ședințe în fiecare săptămână.

3. Ne vom abona la revista „Pământul Strămoșesc”, pe care vom citi-o la ședințele cuibului.

4. Ne vom întări în credința noastră legionară.

5. Ne vom uni ca frații și nu vom permite nici o dezbinare între noi.

6. Vom porni imediat la facerea de noi cuiburi în comuna noastră și în cele vecine.

7. Toate acestea în credința sfântă că ori prin câte greutăți și suferințe vom trece, vom învinge.

8. România în întregimea ei va deveni legionară.

Trăiască Legiunea!

Trăiască Căpitanul!

MOTTO

Geme inima în noi

De necazuri și nevoi

Ochii plânși privesc în zare

Și așteaptă îndurare.

Munții noștri aur poartă,

Noi cerșim din poartă-n poartă

Holda noastră-i aurie

Noi pierim în datorie.

Vai de noi și iar de noi

Dăm ca racul înapoi,

Sărăcia ne-urmărește,

Și de zile ne gătește.

Că noi toți avem un nume,

Toți avem o soartă-n lume.

Pentru tară și dreptate,

În noi toți un suflet bate.

Hai români să ne trezim

Si să nu mai suferim.

Că cei ce ne urgisesc

Nu au suflet omenesc.

Hai să coborâm în vale

Să oprim dușmanu-n cale.

De la pâne, de la sare

Și să-l dăm peste hotare.

Hai să punem santinele

Și sub soare și sun stele

Și-n ascunsuri și apoi

Hoții-n beci, prada-napoi.

Hai pe cei ce fac trădare,

Jafuri în administrare

Și hoții la drumul mare

Să-i dăm la spânzurătoare.

Unde-i unul ni-i putere

La nevoi și la durere

Unde-s mulți puterea creste

Si dușmanul o pățește.

VALERIU DUGAN, țăran din Bucovina

Urmează iscălitura membrilor (maximum 13)

L E G I O N A R,

– Niciodată să nu faci o faptă de care ți-ar fi rușine a doua zi, iar când ai făcut ceva, asumă-ți răspunderea întreagă.

– Când ti se pune în fată un obstacol, tu să-l sari, să nu te lași. Să nu te lași învins. Nu te descuraja. Încearcă a 2-a oară, a 3-a oară, mereu. Nu există nu pot. Legionarul poate.

– Dacă pentru politician politica înseamnă o afacere, pentru legionar politica înseamnă religie.

– Nu spune „Nu voiesc să servesc Legiunea, din cauză că cutare șef nu-mi place, nu este bun.” În Legiune nimeni nu este șef pe viață. Azi e unul, mâine altul, poimâine vei fi tu, dacă prin munca și credința ta neclintită și prin capacitatea ta vei merita să fii, iar într-o bună zi se va putea găsi cel mai bun.

– Nu uita că ceea ce poate să ne piardă pe noi legionarii, este neînțelegerea și dezbinarea din fiecare cuib sau dintre diferite cuiburi.

– Nu uita că în clipa în care un legionar îmbracă haina de șef legionar, toți ceilalți trebuie să-l asculte.

Sunt în diferite sate elemente care au făcut mult pentru Legiune prin munca, sacrificiul și abnegația lor, suflete de elită, care au ieșit cu mult în evidentă în lupta legionară, dând dovadă de abnegație, curaj, devotament, disciplină și de neclintită credință. Aceștia pot ieși din organizațiile sătești, urmând a fi denumiți „Consilierii Șefului Legiunii”. În acest scop, în ziua biruinței legionare, ei vor fi mutați în capitala țării, cu familiile lor cu tot.

Din această mare luptă legionară, va ieși o nouă aristocrație românească. În cariera ei nu se va pune bază nici pe bani, nici pe avere, nici pe haine, ci pe calitățile sufletești, pe virtute; va fi o aristocrație a virtuții.

Aristocrația ieșită din afaceri, din fraudă sau din vânzare de țară, va cădea. Dacă aurul se lămurește în foc, în focul luptelor legionare se va lămuri adevărata elită morală a națiunii românești.

– Dacă ești om cu păcate și te cheamă sufletul spre îndreptare, botează-te acum, îndreaptă-te. Ai însă bună cuviință și păstrează-te pe linia a II-a.

Mișcarea noastră va învinge. Nu te gândi cumva că sub regimul legionar vei putea trăi din afaceri, mită, intervenții.

O RUGĂMINTE

Camarade,

1) Când pleci la drum, toarnă-mi apă, ulei, cercetează benzina și șuruburile,

2) Nu mă goni prea tare că mă vei omorî prea repede și nu voi mai putea servi Legiunea.

3) Pe drum, din când în când, mai oprește și mai cercetează-mi roțile, direcția, motorul.

4) După un drum, îngrijește-mă și pe mine, spală-mă totdeauna, unge-mă.

5) Camarazi, nu mă încărcați peste puteri, umblați cu milă, că eu vă port spre biruință.

Camioneta voastră

PUNCTUL 81.

Această cărticică se află de vânzare la șefii organizațiilor județene sau la Centru.

9 PORUNCI LEGIONARE

1. Legionarul nu intră în polemică cu nimeni.

2. Legionarul disprețuiește lumea politică și nu stă de vorbă cu ea.

3. Legionarul seamănă sămânță bună în sufletele curate ale poporului.

4. Legionarul se întreabă în fiece clipă: „Ce am făcut bun pentru România legionară?”

5. Legionarul înseamnă în răbojul lui pe păcătoși pentru ziua de mâine.

6. Legionarul începe orice muncă cu gândul la Dumnezeu și-i mulțumește la ajungerea scopului urmărit.

7. Legionarul este disciplinat prin conștiința și voința lui proprie.

8. Legionarul n-are teamă decât de Dumnezeu, de păcat și de clipa în care puterile fizice ori sufletești îl vor scoate din luptă.

9. Legionarul iubește moartea, căci sângele lui va servi pentru plămădirea cimentului României legionare.

(Din ziarul G.d.F. a Basarabiei)

PUNCTUL 81 bis. CELE 3 LEGĂMINTE ALE UNUI LEGIONAR

Legionarul nu face jurământ. El face trei legăminte.

Primul legământ, în fata șefului de cuib și a camarazilor. Este o manifestare a dorinței de a deveni legionar.

Al doilea legământ se face după 2 – 3 ani de luptă, în fața șefului politic județean și a întregii conduceri, în grup de cel puțin 50, cu solemnitate deosebită.

Al treilea legământ, se face în fata șefului Legiunii după 4 – 5 ani de luptă. Vechiul legământ al săcușorului cu țărână, publicat în corpul broșurii.

ÎNTÂIUL LEGĂMÂNT

În mijlocul cuibului, cu brațul drept întins și ținând strâns în mână pânza micului drapel.

Camarazi,

1) În fata șefului de cuib și a voastră, cu mâna pe acest drapel, declar că doresc să devin legionar.

2) Cunosc cele trei examene pe care trebuie să le dau: al suferinței, al primejdiei și al credinței.

3) Voi fi alături de voi și în ceasuri bune și în ceasuri grele. Puteți conta deci pe inima și pe brațul meu.

4) Voi fi disciplinat de buna mea voie, convins că disciplina este legea fundamentală a oricărei organizări.

5) Mă voi feri de a vorbi pe la spate pe camarazii mei sau de a critica ordinele și dispozițiile primite, acestea ducând la neînțelegere, viață grea, dezbinare.

6) Din primul moment țin să declar: nu voiesc nimic pentru mine, nu urmăresc și nu voi urmări să fac afaceri pe spinarea mișcării sau să-mi creez situații. Stau la postul ce mi se va încredința atâta vreme cât șeful meu va crede că pot fi de folos.

7) Nu voi face nici un fapt care să mă dezonoreze pe mine sau mișcarea.

8) Voi fi totdeauna corect și mă voi purta cu multă bunăvoință față de toți.

9) Voi fi însă mândru în vremuri aspre, în fata vrăjmașului.

10) Dacă voi greși, voi primi pedeapsa cu seninătate. Știu că legionarul când greșește plătește: răspunde, nu fuge de răspundere.

Acesta este legământul meu în fata voastră și în fata acestui mic drapel al cuibului nostru.

AL DOILEA LEGĂMÂNT

Se face în fata șefului politic județean, cu deosebită solemnitate:

Camarazi,

Am străbătut un drum lung în viața legionară. Cunosc deci toate îndatoririle, toate greutățile.

De acum mă simt în stare să devin legionar.

Mă leg în fata șefului nostru și a voastră, de a lupta pentru triumful României Legionare, în care cred ca în lumina ochilor. Dumnezeu să ne dea binecuvântarea Lui.

Se repetă de toți cu glas tare, după șeful județean.

AL TREILEA LEGĂMÂNT

Rămâne vechiul legământ cu săcușorul în fata șefului Legiunii.

Share on Twitter Share on Facebook