Partea a II–a Despre organizare

Câte feluri de cuiburi sunt. Încadrarea lor.

PUNCTUL 17. Cuibul superior și Familia de cuiburi.

Fiecare membru al cuibului, după ce a stat într-un cuib mai multă vreme făcându-si educația legionară poate să se desprindă din acel cuib și să-si formeze un alt cuib în care el va fi șef.

Dacă dintr-un cuib se desprind cel puțin 3 membrii și-și face fiecare câte un cuib, cuibul vechi va deveni cuib superior.

Un cuib superior se poate întinde și în zece sate dacă poate face în fiecare dintre ele câte un cuib nou. Fiecare este liber să se întindă după puterea e care o are, astfel că dintr-un cuib făcându-se mai multe cuiburi, toate acestea formează un fel de familie. Adică cuibul care s-a format întâi și cu toate celelalte, care s-au născut din el, formează o familie. Fiecare cuib din familie își are un șef, dar mai mare peste toți este șeful primului cuib.

PUNCTUL 18. Cuiburi încadrate.

Cuiburile dintr-un sat, comună, oraș, fabrică, facultate, etc. trebuie să aibă legături între ele. De ce? Pentru ca să nu se ciocnească între ele în anumite chestiuni (unii să aibă o părere, alții altă părere). Toți legionarii vor avea o singură părere, un singur gând și un singur suflet. De aceea trebuie să aibă toți un singur șef.

Cine este șeful dintr-un sat.

Dacă într-un sat este o singură familie de cuiburi, șeful legionarilor din sat este șeful primului cuib.

Dacă sunt două familii de cuiburi, șeful satului sau șeful garnizoanei legionare va face cu schimbul câte o lună.

O lună va fi șef al garnizoanei legionare șeful unei familii, o lună șeful celeilalte familii de cuiburi.

Dacă vor fi trei sau patru familii de cuiburi vor face fiecare câte o lună cu schimbul.

Șefii de garnizoană când se schimbă, fac un proces verbal de predarea și primirea comenzii, pe care îl trimit șefului județean ca să știe cine are comanda luna aceea.

Mai târziu, când cuiburile se înmulțesc, se fac și șefi de sectoare, care să facă legătura și să aibă grijă de toate cuiburile din regiune. Șeful de sector este numit de conducerea centrală a Legiunii în urma propunerii șefului județean. El se va recruta dintre cei mai destoinici șefi de garnizoană.

În cazul victoriei legionare, primar într-o comună nu va fi șeful de sector sau șeful vreunei familii de cuiburi legionare, ci va fi cel mai destoinic om pe care îl va avea Legiunea în acea comună. El va fi însă sub controlul șefului legionar din acea comună.

PUNCTUL 19. Chemarea șefilor de cuiburi. Școala de Cadre.

Șeful garnizoanei legionare sau șeful unui cuib superior cheamă la consfătuire din când pe șefii cuiburilor în subordine, ca să se informeze cum mai merge activitatea, să le comunice ordinele sosite sau să ia vreo hotărâre. Cu această ocazie se face cu șefii de cuiburi școala de cadre, adică școala care să învețe pe șeful de cuib: organizarea, duhul legionar, ce voiește și ce va face Legiunea, datoriile unui șef legionar, toate învățate după broșura de față.

Șeful politic județean își cheamă cel puțin o dată la două săptămâni subalternii (șefii de unități, F. d. C., cetățui, Sectoare, Statul Major, etc.)

Orice șef când își cheamă oamenii în subordine pentru a le da directive, sau a le face școala legionară, nu-i cheamă în vizită și nu le servește câte un pahar de vin ca în lumea democrației.

Asemănător unui comandant de regiment care își cheamă ofițerii subalterni înainte de luptă pentru ca să le dea ordine, așa se prezintă șeful legionar.

Va sta în picioare în poziție de drepți. Va fi încins; simbolul puterii. Ceilalți, în semicerc în poziție corectă, atenți, serioși, conștienți că în clipa aceea fac o slujbă neamului lor, ca aceea pe care o face preotul la altar.

Vor fi și ei încinși. Se va face apelul, se va da raportul. Se va cânta. Urmează aceeași formalitate la deschidere și la închidere ca și la ședința cuibului.

Formațiuni pentru corpul legionar. Când sosește un șef, corpul legionarilor va fi aranjat în careu sau în linii de plutoane prin flanc.

PUNCTUL 20. Un rol important al șefilor de Garnizoană legionară.

Șefii de garnizoană legionară dintr-o comună mai au o importanță mare în materie de organizare sătească și anume: după ce cuiburile de legionari s-au înmulțit, șefii de garnizoană se adună împreună și în cea mai bună înțelegere despart de o parte cuiburile tinerilor de la 18 până la 27 sau chiar 30 de ani.

Aceste cuiburi tinerești, toate la un loc, se vor numi „Grupul legionarilor din comuna X”.

În fruntea acestor cuiburi, șefii de garnizoană legionară vor pune pe cel mai bun dintre șefii de cuiburi (având în vedere cine a făcut cele mai multe cuiburi și cine are mai multe calități de șef) și vor cere apoi confirmarea din partea șefului Legiunii.

În caz că sunt doi buni, vor face și acești șefi de Grupuri legionare, cu schimbul câte o lună. Ei ascultă de ordinele șefului de Garnizoană Legionară.

PUNCTUL 21. Un alt rol al șefilor de garnizoană.

Este acela de a veghea ca să nu se întâmple nici o neînțelegere între legionari. Nici o ambiție decât aceea de a ieși învingător. El va căuta să împace cu foarte multă înțelepciune orice neînțelegere. În fața șefului Legiunii este mai mare, nu încăpățânatul, ci acele care știe să se supună intereselor sacre legionare, să jertfească din convingerile lui, din mândria lui, în scopul victoriei.

PUNCTUL 22. Câte feluri de cuiburi sunt în Legiune.

1) Cuiburi numite „Frății de Cruce”. Aici intră numai tineri de la 14 la 20 de ani din diferite scoli. F.D.C. sunt numai al orașe.

Rolul acestor cuiburi este de a face educația tinerimii române și anume:

a) Educația Creștină: ei trebuie să recunoască, să iubească pe Dumnezeu și să se poarte după învățăturile Creștine.

Este foarte multă literatură imorală care ucide sufletul copilului. El trebuie să fie ferit de a sorbi această otravă.

b) Educația Națională: tânărul român trebuie să-și iubească Patria, Pământul și Regele. Fără patrie este ca un pui fără cuib.

El trebuie ferit de literatura comunistă care se ridică în contra lui Dumnezeu, în contra Familiei, în contra proprietății, în contra Armatei.

c) Educația Socială: în sufletul tineretului nostru trebuiesc cultivate și întreținute sentimentele creștine de dreptate și echitate socială și setea de muncă creatoare.

d) Educația Fizică: copilul trebuie să fie voinic și sănătos la trup, pentru că el va fi ostașul de mâine care va apăra acest pământ. (Legiunea Sportivă).

e) Educația Sanitară: el trebuie păzit de nenumăratele boli, în special de cele venerice care secătuiesc toată vlaga tineretului. Cu un cuvânt, trebuie să ne îngrijim de Românul zilei de mâine, care va purta pe umerii săi marea răspundere a existentei Patriei.

PUNCTUL 23. 2) Cuiburile de fete (Doamne), denumite și „Cetățui” când ele sunt formate din eleve de la școlile superioare. Tot cu același scop de educație. Ele mâine vor fi mame. Și copilul va fi după cum îl crește mama lui. Ele ajută Legiunea cu munca lor și cu propagarea ideilor legionare.

PUNCTUL 24. 3) Corpul legionarilor: de la 21 la 28 de ani. Toate cuiburile cu membri în această categorie de vârstă formează Corpul Legionarilor.

Se admite excepțional și sub această vârstă pentru membrii cuiburilor de la sate unde nu există Frății de Cruce.

Ei sunt membrii cei mai activi ai Legiunii.

Pe lângă educație, ei aleargă și împrăștie credințele noastre. Ei împrăștie cel mai mult suflet, căci au de unde.

Ei fac politică și politica este o luptă din care învinge cel cu suflet mai bine călit, cel mai hotărât, cel mai răbdător, cel mai disciplinat, cel mai activ.

Educația faptei creatoare. El, legionarul, va fi acela care prin munca lui proprie va clădi România cea nouă, nu pentru a câștiga ceva, ci numai din dorința de a o vedea țară puternică.

Lui trebuie să i se facă educația jertfei, nu a câștigului, căci numai jertfind cu toții, vom putea avea o țară frumoasă și bogată.

Lui trebuie să i se facă educația disciplinei severe, pentru că numai sforțările unite, disciplinate, ale tuturor pot avea efectele dorite.

PUNCTUL 25. 4) Studenții legionari de la o Universitate se organizează în modul următor: toate cuiburile studențești dintr-un județ formează Grupul Legionar

Studențesc, purtând denumirea județului respectiv și stând sub conducerea celui mai vrednic legionar.

Toate grupurile studențești județene de pe lângă o universitate, formează Centrul Studențesc Legionar, sub comanda unui șef legionar, ajutat de către toți șefii grupurilor legionare.

Șefii de grupuri și de centre studențești legionare sunt numiți în fiecare an de către Marele Consiliu Universitar Legionar, care lucrează sub președinția șefului Legiunii.

Acest consiliu este format din președintele centrelor universitare legionare și din câte 5 șefi de grupuri legionare. Studenții de la fiecare universitate aleși automat în ordine alfabetică județeană, în fiecare an. În cazuri de festivitate deosebită, la acest consiliu pot lua parte toți șefii de unități legionare studențești (cuiburi, grupuri și centre).

Un șef legionar de orice unitate nu poate ocupa în același timp o funcțiune în vreuna din comitetele organizațiilor studențești generale, ca: cercuri, societăți de facultăți, centre, etc. Pentru aceste funcțiuni va delega legionari de sub comanda sa, sau de va fi nevoie să intre personal, va preda altuia comanda legionară.

PUNCTUL 26. 5) Organizația politică propriu-zisă: sunt cuiburile oamenilor mai în vârstă, care și ei vor face educația în sens legionar, vor acționa politicește, vor proteja și îndruma pe cei mai tineri.

Conducerea o are șeful politic județean, care în același timp supraveghează și îndrumă activitatea celorlalte unități legionare.

PUNCTUL 27.

Toate aceste județe au în fiecare județ și la centru Comandamentele lor aparte:

Astfel, în fiecare județ există:

– șeful Frăției de Cruce (F.D.C.);

– șefa Cetățuilor de fete sau doamne.

– șeful Corpului Legionarilor.

– șeful Corpului Muncitorilor

– șeful Organizației Politice.

Toți aceștia fac parte de drept din statul major județean, respectând și ascultând pe șeful Organizației politice județene.

La centru există:

– Comandamentul F.D.C.

– Comandamentul Cetățuilor de fete.

– Comandamentul Corpurilor Legionare

– Comandamentul Corpului Muncitoresc Legionar

– Comandamentul Corpului Studențesc Legionar

– șefia Organizației politice

Toți aceștia sunt sub conducerea șefului Legiunii.

PUNCTUL 28.

În regulă generală, toți acești șefi se schimbă cu anul. Șefii Organizației politice pot sta câte doi ani sau mai mult cu aprobarea șefului Legiunii.

Fiecare șef are grijă din vreme să-și formeze înlocuitorul.

Foștii șefi trec într-o situație superioară și au totdeauna grijă de îndrumarea și sfătuirea șefilor actuali și de supravegherea bunului mers al întregii organizații. Ei asistă la orice ședință și-și dau întotdeauna părerile lor.

Ei îndeplinesc în special rolul de judecători pentru orice neînțelegeri sau conflicte ivite între legionari, căutând cu înțelepciunea și experiența lor să împace lucrurile și să păzească organizația de cea mai mare greșeală: neînțelegerea, dezbinarea.

Share on Twitter Share on Facebook