PUNCTUL 48. Cum se prezintă un legionar.
Când un legionar se prezintă unui șef superior sau șefului Legiunii, se oprește la o distantă de trei pași în poziția de drepți, salută ducând mâna dreaptă la inimă apoi ridicând-o spre cer și spune: Sunt legionarul ..., din cuibul....
PUNCTUL 49. Cum trebuie să fie în vorbă și în scris un legionar.
Legionarul și în scris și în vorbă trebuie să fie scurt, clar și precis. Vorbăria lungă și încurcată este vorbăria democrației.
PUNCTUL 50. Îmbrăcămintea legionarului.
Legionarul va fi modest îmbrăcat. El nu va pune preț pe hainele luxoase și strălucitoare ale nimănui. El va disprețui luxul pe care îl va considera ca având la bază o înclinație sufletească spre frivolitate, spre lichelism, spre săcăturism.
Astăzi omul luxos, dacă nu este un hoț aparținând uneia din multiplele forme ale hoției, în orice caz este un nesimțitor care pălmuiește mizeria nesfârșită a țării.
Legionarul nu va cântări un om după haină și nu va mai face deosebire între omul sărac, cu haine rele și cel cu haine bune. Legionarul va cântări pe om după ceea ce va avea sub haină, adică după sufletul lui.
Sunt multe haine rupte care ascund sub ele comori de aur în inimă!
PUNCTUL 51. Legionarul și mânuirea banilor publici.
Legionarul care-și va însuși bani care nu-i aparțin, care va mânui în mod necinstit banii Legiunii sau ai oricărui om, acela care nu va putea da socoteală, conform promisiunii, de banii încasați din vânzarea broșurilor, gazetelor, insignelor etc. va fi eliminat pentru totdeauna din Legiune de la primul caz, orice situație ar ocupa în ea.
În organizația aceasta, nu pot să crească decât numai oameni cinstiți.
O mică hoție nu poate să te lase indiferent pentru că în definitiv aceasta nu este decât sămânța marilor hoții, sămânță care dezvoltându-se din cauza tolerantei noastre, ar putea răstigni din nou prin jefuire poporul român și această țară.
PUNCTUL 52. Sentimentul demnității
Ne-am săturat de lipsa de demnitate omenească. Dacă nu dai bacșiș, dacă nu-l plătești, nu ți se înscrie în partid. Dacă nu plătești, nu dă drumul hârtiilor de la primărie.
Dacă nu dai bacșiș, nu poți să-ți capeți dreptul. Bacșișul, mita și hoția au desființat sănătatea morală a națiunii române.
Legionarul va căuta să desființeze aceste apucături și să reînvieze sentimentul demnității omenești. El nu va da nimănui nimic, nu va promite nimănui nimic, iar când va face cuiva un serviciu, nu se va înjosi ca să primească bacșiș sau mită ci va pune mâna în gât mituitorului.
PUNCTUL 53. Școala faptei creatoare.
Legionarul trebuie să fie un om de faptă. Prin fapta lui, prin munca lui, el va clădi din temelii România cea nouă.
PUNCTUL 54. Rugăciunea ca element decisiv al victoriei. Apelul la strămoși.
Legionarul crede în Dumnezeu și se roagă pentru biruința Legiunii.
Să nu se uite că noi, poporul român, stăm aici, pe acest pământ prin voia lui Dumnezeu și binecuvântarea Bisericii Creștine. În jurul altarelor bisericilor, s-a aflat adunată de mii de ori în vremuri de bejenie și restriște, întreaga suflare românească de pe acest pământ, cu femei, copii și bătrâni, cu conștiința perfectă a ultimului refugiu posibil. Și astăzi stăm gata să ne adunăm, poporul român, în jurul altarelor, ca-n vremuri de mari primejdii, pentru ca îngenuncheați, să căpătăm binecuvântarea lui Dumnezeu.
Războaiele se câștigă de aceia care au știut să atragă din văzduh, din ceruri, forțele misterioase ale lumii nevăzute și să-și asigure concursul acestor forte. Forțele acestea misterioase sunt sufletele morților, sufletele strămoșilor noștri, care au fost și ei odată legați de glia, de brazdele noastre, care au murit pentru apărarea acestui pământ și care sunt și azi legate de el prin amintirea traiului lor de aici și prin noi, copiii, nepoții și strănepoții lor. Dar mai presus de sufletele morților stă Dumnezeu.
Odată aceste forte atrase, ele vin în balanța ta, te apără, îți dau curaj, voință și toate elementele necesare victoriei și te fac să învingi. Introduc panică și groază în dușmani, le paralizează activitatea. În ultima analiză, biruințele nu depind de pregătirea materială, de forțele materiale ale beligeranților, ci de puterea lor de a-și asigura concursul puterilor spirituale. Astfel, se explică, din istoria noastră, biruințele miraculoase ale unor puteri materialicește cu desăvârșire inferioare.
Cum se poate asigura concursul acestor forte?
1) Prin dreptatea și moralitatea acțiunii tale;
2) Prin apelul frecvent, insistent la ele. Cheamă-le, atrage-le cu puterea sufletului tău și ele vor veni.
Puterea de atracție este cu atât mai mare, cu cât apelul, rugăciunea, se face în comun de cât mai mulți.
De aceea, în ședințele cuibului, care se țin în toată țara sâmbătă seara, se vor face rugăciuni și se vor îndemna toți legionarii ca a doua zi, Duminica, să meargă la biserică.
Patronul nostru este Sfântul Arhanghel Mihail. Icoana lui trebuiește să o avem în casele noastre, și în vremuri grele să cerem ajutorul lui și El nu ne va lăsa niciodată.
PUNCTUL 55. Școala suferinței
Cel ce intră în această luptă, trebuie să știe de mai înainte că va avea de suferit. După suferință vine întotdeauna victoria. Cel ce va ști să sufere, acela va învinge.
De aceea, noi, legionarii vom primi suferințele cu drag. Fiecare suferință este un pas înainte către mântuire, către victorie.
O suferință nu-l va descuraja pe legionar, ci-l va oțeli, îi va căli sufletul. Cei ce-au suferit și vor mai suferi încă, vor fi adevărați eroi ai luptei legionare. Binecuvântarea Patriei se va întinde asupra lor și asupra familiilor lor.