ROMÂNII DIN ALBANIA

Înainte de a vorbi de românii din Tesalia și Grecia sau Elada, să cercetăm pe acei din Albania sau Bpir şi Iliria. Am zis în altă parte că între Elbasan şi Berat sînt două sute sate de români.

118

https://biblioteca-digitala.ro

Începînd: de la Scodra, în toate satele. ținutului din care Scodra este capitala, în capitale şi: toate sale ținutului sînt amestecați români şi albanezi, din care cea mai mare parte sînt catolici. Limba. acestor români, deşi este tot aceea a românilor macedoni, pare a fi însă mai apropiată de cea latină, mai curată. Acesti români sint din cei mai bravi. Împreună cu albanezii, cu care trăiesc în cea mai bună amicie, ei formează o poporaţiune armată, şi, la toate războaiele turcilor, sînt datori a. lua parte, pentru care lucru sînt scutiţi de orice dare către guvern. Catolicismul a făcut din români şi albanezi două popoare mai cultivate decit semenii: lor de sînge din alte ţinuturi.

Românii din acest ținut sînt renumiţi, atît pentru simţimintele lor cavalerești, cât şi pentru amorul lor platonic. În nici o ţară vecină nu se întâmplă mai multe cazuri de suferinţe şi de moarte din cauza amorului decit la dinșii

Delci] vom începe enumerarea acestar români încă de Ia Moscopolis sau Voscepolis:

Moscopolis cade în cantonul Ohrida.

Ohrida, canton cu șasezeci de sate, a. căror poporaţie este amestecată cu români, bulgari, turci, are şi un oraș cu acest nume. Satele române ale acestui canton sînt :

Lunca, tirg, Nieca și Pisca, Vosecopeli, Corcea, Imborgea (români amestecați: cu albanezi), Țerava, Imbrala de Sus, Imbrala de Jos, Strugul, Reș, Tetova (aste două iară amestecate cu albanezi), Costivaro, Pizdrena, Spechi (iară amestecate tu albanezi) etc.

" Ohrida are trei sute case: de români, două. mii. de bulgari, o mie de turci.

119

https://biblioteca-digitala.ro

Anne Comnen, în cartea XII, pg. 37]. zice că bulgarii, în timpul regelui lui Mohrus, care fondase un oraș lîngă Sationa, schimbară numele lui de Lihnidus și Iustinianopolis, în acela de Ahrida. Va fi asfel ori nu, acel oraș este astăzi ruine. În apropiere de dinsul se vede noua Ohridă, despre care se zice că a fost fondată în timpul despoţilor Serbiii. Acest oraș avu mai mare importinţă în secolul al XIV-lea decît în zilele noastre. Aceasiă capitală are șase geamii, trei biserici. Un mare lac este în vecinătate. La gura lacului șe află Strungul, un orășel locuit de români și turci. A cincea parie sint turci; numărul total este de cinci mii suflete. 1 Voscopoli se zice că este rădicat pe ruinele vechiului Moshes, patru leghe spre sud-vest de Gheorghea, de către niște păstori români. Cu timpul a devenit metropolia comerţului din Epir. În secolul din urmă, Moscopoli sau Voscopolea avea patruzeci mii locuitori români. Şcoalele din Moscopoli erau renumite, aici se tipăriră cele dîntii cărţi despre români. Toţi învățații, literaţii greci găseau aici un templu. Dar niște cete mahometane de la Caulonias și Dagli despoiară caravanele ce plecau și veneau la acest mare oraş. Beii turci de la Musaşeu, ca să protejeze oraşul, aduseră acolo garnizoană, și de atunci tot se ruină. Cîteva mii de oameni, din care cei mai mulţi sînt români, este tot ce a rămas din vechea sa strălucire.

Ținutul Ohrida se mărginește la nord cu Drinul, ce o desparte de pașşalicul Scodrii : la nord-est, cu Calcanderen și, prin Starova şi Micri-Gruca, cu Berat ; prin Matis, cu Elbasan.

1 Pouqueville nu zice că aici sînt români. dar atit înștiințările noastre, cît şi românii locuitori din Strungu, ce se allă astăzi aici și care ne deteră renzegneminte despre acele locuri, mărturisesc că sînt mai mulţi români (n.a.).

120

https://biblioteca-digitala.ro

Share on Twitter Share on Facebook