b. Bisericii distruse în anii 1940-1944, în timpul ocupaţiei fasciste ungare
-
Biserica greco-catolică din Aldea. A fost construită în 1937, înlocuind pe cea veche, atestată încă din sec. al XVIII-lea. În toamna anului 1940, biserica a fost distrusă, preotul Gheorghe Todoran izgonit, iar credincioşii forţaţi să treacă la confesiunile maghiare.
-
Biserica ortodoxă din Borsec. Constrută din lemn şi ctitorită în 1925 de Patriarhul Miron Cristea, în septembrie 1940 a fost distrusă. Catapeteasma a fost salvată de un credincios din Capu Corbului. (cu sprijinul Episcopiei ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi a unor generoşi sponsori se află în construcţie o nouă biserică).
-
Biserica greco-catolică din Crăciunel.A fost construită în 1935 înlocuind-o pe cea de la 1877. După pronunţarea Dictatului de la Viena, biserica a fost distrusă într-o singură noapte şi toţi credincioşii trecuţi cu forşa la cultele maghiare.
-
Biserica greco-catolică din Ditrău. A fost construită pe locul uneia mai vechi şi sfinţită în 1936. În toamna anului 1940 a fost dărâmată, preotul Eugen Arieşan izgonit, iar credincioşii forţaţi să treacă la romano-catolicism. (în 1999, Liga Tineretului Ortodox din Sf. Gheorghe a solicitat Primăriei autorizaţie pentru ridicarea unei troiţe, dar solicitarea a fost refuzată).
-
Capela ortodoxă dinLueta a fost amenajată în anul 1933 într-o casă a unui credincios român. În toamna anului 1940, a fost desfiinţată, iar credincioşi trecuţi la cultele de expresie maghiară
-
Biserica greco-catolică din Mărtiniş. A fost construită în 1935, sub păstorirea preotului Ioan Suciu. În 1943, biserica afost dărmată şi credincioşi trecuţi cu forşa la Biserica catolică.
-
Biserica greco-catolică din Mihăileni. A fost construită în 1937. După septembrie 1940, credincioşii romîni au fost forţaţi să treacă la romano-catolicism, fiind complet deznaţionalizaţi, proces care a continuat şi în anii Regiunii Autonome Maghiare. Din această cauză, în 1976, Episcopia ortodoxă de Alba Iulia, este nevoită să recurgă la un compromis, fiind de acord cu condiţia pusă de autorităţi de demolare a bisericii rămasă astfel fără credincioşi, pentru a aproba construirea bisericii ortodoxe din Bălan.
-
Biserica greco-catolică din Mereşti. A fost construită între 1938-1939, înlocuind pe cea veche. În decembrie 1940 a fost distrusă, preotul izgonit, iar credincioşii trecuţi cu forţa la romano-catolici şi unitarieni. Astăzi se mai văd doar ruinele, martore a urgiei din anii Dictatului de la Viena.
-
Capela ortodoxă din Mugeni, construită în perioada interbelică,a fost distrusă după 1940.
-
Biserica greco-catolică din Ocland. A fost construită între anii 1937 –1939. În septembrie 1940 a fost distrusă, iar preotul greco-catolic Augustin Popa izgonit. Din materialele bisericii dărâmate, noile autorităţi au construit atunci un local şi o sală de gimnastică.
-
Biserica ortodoxă “
Sf. Dimitrie”, de lemn din Poiana Veche (comuna Tulgheş), construită în 1936, a fost distrusă prin ardere în anul 1943 “ de mâni nelegiuite”.
-
Capela greco-catolică din Satu Mare. A fost amenajată într-o casă privată în anul 1937. După 1940, preotul Petru Suciu a fost izgonit, iar credincioţii trecuţi la cultele maghiare.
-
Capela ortodoxă din Vlăhiţa. A fost zidită şi sfinţită în 1937, cu hramul ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. În toamna anului 1940, împreună cu noua biserica aflată în construcţie din anul 1939, a fost distrusă, preotul Emil D. Colceriu izgonit, iar credincioşii forţaţi să treacă la confesiunile maghiare.(în anul 1999, P.S. Ioan, cu sprijinul unor generoşi sponsori, a cumpărat o casă în care s-a amenajat capela-paraclis, cu hramul“Sfântul Mucenic Grigore, episcopul Armeniei.” După refuzul consilierilor locali, de a acorda autorizaţie de construcţie pentru o nouă biserică ortodoxă, în final s-a reuşit începerea unui nou locaş de cult ortodox).
-
Capela ortodoxă din Zetea. În anul 1937, pentru credincioşii ortodocşi din parohie şi din filiile Dealul, Târnoviţa şi Brădeşti s-a construit o capelă ortodoxă, care a fost desfiinţată în toamna anului 1940.