II.Procesul lui Corneliu Zelea Codreanu

Înainte de a fi strangulat în Pădurea Tâncabesti, Căpitanul a suferit un alt martiriu, de ordin moral: procesul din Mai 1938, în care a fost condamnat pentru „trădare”. O teribila acuzaţie pentru sufletul acestui om care a îndrumat o generaţie pe căile onoarei şi ale iubirii de neam. Adevărul a ieşit la lumina şi netrebnicii lui judecători au fost acoperiţi de oprobiul întregii tari.

Revizuirea procesului Căpitanului.

Între dispoziţiile apărute sub noua orânduire a Statului Naţional-Legionar, a fost şi Decretul-Lege Nr. 3226 bis, semnat de Conducătorul Statului şi publicat în Monitorul Oficial din 5 Octombrie 1940, prin care se înfiinţează o „Comisie de Revizuirea Proceselor Politice şi Sancţionare a Magistraţilor Vinovaţi”. Potrivit acestui Decret-Lege, Comisia va putea cerceta şi trimite spre revizuire procesele penale pentru infracţiuni cu caracter politic, definitiv judecate în ultimii 8 ani.

Cum era şi firesc, cel dintâi proces ce trebuia sa cada sub prevederile noii legi, era sentinţa de condamnare a Căpitanului la 6 luni închisoare, pentru ultragiu adus profesorului Nicolae Iorga. Acest proces, după cum se ştie, a precedat marele proces din Mai şi a servit numai ca pretext şi paravan pentru a permite guvernului arestarea Căpitanului, încarcerarea lui la Jilava şi apoi condamnarea lui la 10 ani închisoare.

În consecinţă, Comisia de Revizuire s-a ocupat în primul rând de procesul de ultragiu, intentat la cererea profesorului Iorga. In 31 Octombrie 1940, Comisia a dat o decizie prin care dispunea revizuirea sentinţei prin care Căpitanul a fost condamnat de Tribunalul Militar la şase luni închisoare în 19 Aprilie 1940, pentru delictul de ultragiu.

În 30 Noiembrie 1940, în ziua când sfintele oseminte ale Căpitanului străbăteau străzile Capitalei, pentru a fi depuse în mausoleul de la Casa Verde, s-a judecat al doilea proces în fata Secţiunilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie, dându-se o decizie de anulare a sentinţei Tribunalului Militar din Bucureşti prin care Corneliu Codreanu a fost condamnat la 10 ani închisoare.

Aceste decizii au reabilitat memoria Căpitanului, spulberând acuzaţiile nedrepte ce i s-au adus. Cea mai înalta instanţă a tarii a anulat sentinţele unor judecători corupţi, care au dezonorat şi armata şi justiţia, ascultând de ordinele ce veneau de la Palat.

S-a prăvălit piatra de pe mormântul de la Jilava, dar s-a prăbuşit şi piatra care apasă pe onoarea şi viaţa Căpitanului.

Scrisoarea Căpitanului trimisa profesorului Nicolae Iorga.

Pentru a înţelege decizia de revizuire a sentinţei de condamnare a lui Corneliu Zelea Codreanu la şase luni închisoare, în procesul de ultragiu intentat de Profesorul Iorga, este neapărat necesar sa reproducem, pentru a o avea proaspătă în minte, piesa incriminata, care a servit ca baza a acuzaţiei, scrisoarea Căpitanului adresata profesorului Nicolae Iorga, în ziua de 26 Martie 1938.

Share on Twitter Share on Facebook